Chelateret jern: Hvordan kan det gavne dine planter?

Mangel på jern i planter påvirker ikke kun farven på bladene, men kan også forårsage deres død. Her fortæller vi dig, hvordan du kan bruge chelateret jern til at forhindre dette i at ske.
Chelateret jern: Hvordan kan det gavne dine planter?

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Hvis dine planters blade har fået en gul farve, er du sikkert bekymret for deres sundhed. Det er godt, for deres sundhed kan være i fare. Bladene bliver gule af forskellige årsager, f.eks. overvanding. Men hvis dette ikke er tilfældet, kan det skyldes mangel på jern. I disse tilfælde anbefaler vi chelateret jern, men hvad er dette stof?

Chelateret jern er en slags kosttilskud, der ligner de kosttilskud af dette mineral, som vi mennesker normalt tager. Udforsk, hvad du bør vide om dette middel, der kan forbedre dine planters sundhed.

Hvad er chelateret jern?

Ligesom os lider planter af ernæringsmangel og har brug for ekstra hjælp. Jern er vigtigt for vores grønne venner, og hvis de har mangel på dette mineral, kan chelateret jern være løsningen.

Dette kosttilskud forhindrer planter i at udvikle jernmangel, når de ikke kan optage mineralet fra jorden. Det mærkelige er, at selv om jorden er rig på dette grundstof, kan planterne under visse omstændigheder ikke optage det.

Et eksempel på dette er pH-værdien. Hvis den er højere end 6, gør den jern uopløseligt, og det bliver svært at optage og assimilere.

Hvad forårsager jernmangel hos planter?

Hos mennesker er jernmangel en af de vigtigste årsager til anæmi. Hos planter skyldes denne mangel klorose, en ernæringsforstyrrelse, der er almindelig i alkalisk jord, dvs. med en pH-værdi over 7,5.

Den er kendetegnet ved farveændring i planternes blade.

Sygdommen har flere faser:

  1. Den gule farve forekommer kun på bladene.
  2. Farven spreder sig over hele planten.
  3. Nekrosen begynder. Nekrosen opstår først på bladene og breder sig derefter til hele stænglen og ender med plantens død.
Død plante

Jernmangel kan føre til, at planten dør. Det er det sidste trin efter gulfarvningen af stænglen.

Hvordan kan du vide, at en plante ikke optager jern?

Når den gule farve dukker op på plantens blade, advarer den dig om, at der er et problem med optagelsen og assimileringen af jern. Men hvordan ved du, at gule blade skyldes mangel på jern og ikke overdreven vanding?

I dette tilfælde skal du se på bladets ribbe. Hvis disse er grønne, mens resten af bladet er gult, er det jernmangel, som bør løses med en dosis chelateret jern.

Typer af chelateret jern

For at forhindre, at din plante bliver syg, findes der forskellige sorter af chelateret jern. Lær dem at kende her, og se, hvilken der vil virke bedst for dig:

  • Ethylendiamintetraeddikesyre (eller EDTA): Dette er en af de mest almindelige typer af chelateret jern. Bemærk dog, at det ikke virker, hvis pH er over 7.
  • Hydroxyethylethylendiaminetetraeddikesyre (eller HEDTA): Selv om det er en værdig modstander af høje pH-værdier, falder dets effektivitet i alkaliske jordtyper.
  • Diethylenetriaminpentaeddikesyre (eller DTPA).

Andre typer chelateret jern omfatter N,N′-ethylendiamin-bis (2-hydroxyphenyl), eddikesyre (eller EDDHA) og variationer heraf: EDDHMA og EDDHSA.

Hvilken dosis af chelateret jern anbefales til de forskellige typer afgrøder?

Dosis af chelateret jern afhænger af plantetypen. F.eks. om de er hydroponiske eller i jord. Ligeledes varierer den alt efter selve planten, om det er et frugttræ eller en olivenplante.

Derfor anbefaler vi, at du konsulterer en ekspert om problemet, hvilket i dette tilfælde kunne være en af salgsassistenterne. Spørg dem om den bedste type tilskud og de mængder, der skal bruges.

Plante med behov for chelateret jern

Gule blade med grønne ribbe tyder på mineralmangel.

Chelateret jern er et kosttilskud til dine planter

Ikke alle jordtyper er ideelle for dine planter til at vokse. Før du planter, eller hvis du allerede har plantet, skal du sørge for at måle pH-værdien. På den måde ved du, hvad du kan forvente, og om det er grunden til, at dine planter ikke ser bedst ud.

Chelateret jern er et ideelt supplement til at hjælpe dine planter med at optage det jern, som en høj pH-værdi forhindrer dem i at optage, så hav det ved hånden. Afslutningsvis skal du kontrollere sammensætningen af den gødning, du giver dine grøntsager. Sørg for, at den indeholder vigtige mineraler.

Det kan interessere dig ...
Typer af havejord og deres karakteristika
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Typer af havejord og deres karakteristika

Resultaterne af dine afgrøder afhænger af de typer af havejord, du bruger. Derfor er det vigtigt at kende din jord.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Abadía, J., Vázquez, S., Rellán-Álvarez, R., El-Jendoubi, H., Abadía, A., Alvarez-Fernández, A., & López-Millán, A. F. (2011). Towards a knowledge-based correction of iron chlorosis. Plant physiology and biochemistry : PPB49(5), 471–482. https://doi.org/10.1016/j.plaphy.2011.01.026

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.