Lær, hvordan du kan plante artiskokker i denne vintersæson

Haver i hjemmet giver meget næringsrige fødevarer og er en god hobby. Lær, hvordan du planter artiskokker i vinterperioden i denne artikel!
Lær, hvordan du kan plante artiskokker i denne vintersæson

Sidste ændring: 25 august, 2022

Artiskok er en fødevare med mange gavnlige egenskaber, og nogle undrer sig over, hvordan man kan plante denne grøntsag i vinterperioden. Hvis du bor i det rette klima og leder efter råd til at plante artiskokker om vinteren, så er denne artikel til dig!

Efter dens ankomst i middelalderen er Spanien blevet en af de største producenter af denne grøntsag. Artiskok er nem at dyrke med lange, stærke blade, selv i en hjemmehave. Men som alt andet skal den også vandes og beskæres korrekt.

Her fortæller vi dig alt, hvad du har brug for at vide.

Artiskok: En meget næringsrig fødevare

Når det gælder artiskokker, kan næsten hele planten spises. Men den umodne knop i midten er normalt den mest almindelige i retter. Dens ernæringsmæssige egenskaber indeholder calcium, jern, magnesium og kalium.

Ved du, hvad den bedste del er? I dag er artiskokker blevet meget alsidige. Markedet tilbyder flere præsentationer, der gør det lettere at spise denne grøntsag. Faktisk kan du finde den på dåse, frosset eller syltet. Men intet matcher smagen af artiskokker om vinteren!

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Robuste planter, der ikke kræver meget pleje

Hvad er den ideelle sæson til at plante artiskokker?

Det er nødvendigt at være opmærksom på den ideelle sæson til at plante artiskokker for at opnå optimale resultater. Det første, du skal vide, er, at plantningen varierer alt efter zone, højde, varme, nedbør og jordtype:

  • Spanien og Italien: Artiskokker bør sås om vinteren. Høstmånederne er oktober og april.
  • Danmark: Artiskokker er i sæson fra juli til oktober.
  • Chile og Argentina: April til november er de bedste måneder til at spise dem.
  • USA: Højsæsonen for artiskokker er fra marts til maj.

Her er, hvad du bør overveje. Grundlæggende er der to ideelle sæsoner til at dyrke artiskokker. Den ene er i efteråret, som omfatter månederne oktober, november og begyndelsen af december. Den anden er om foråret, som er planlagt til slutningen af marts, april, maj og begyndelsen af juni.

Friske artiskokker

Hvad er den værste sæson til at høste artiskokker?

Den værste sæson til at høste og købe artiskokker er januar og februar på den nordlige halvkugle. På den anden side kan du udenfor sæson få gode artiskokker, men til en meget høj pris.

Glem ikke, at alle grøntsager har en ideel sæson til at blive plantet og høstet. Ellers risikerer du at høste meget umodne frugter, som har en tendens til at smage bittert.

En trinvis vejledning til at plante artiskokker i vintersæsonen

I mange lande sås artiskokker ved hjælp af drypvanding, uanset om det er vintersæson eller ej. Det giver en grøntsag af bedre kvalitet. Lad os tage et kig på nogle andre tips.

1. Find det rigtige sted til at plante artiskokker

De første skridt for en artiskokplante er i veldrænet jord med masser af naturligt lys. Husk, at hvis jorden er vandmættet, vil både artiskokens krone og rodsystem blive ødelagt.

Hvis du planter artiskokker i din have, skal du sørge for at placere dem ved siden af andre planter, der ikke konkurrerer om de samme næringsstoffer. Ærter, kål, solsikker og estragon er eksempler herpå.

2. Forbered jorden

Næsten alle jordtyper er velegnede til artiskokker, men nogle er bedre end andre. Så sørg for, at din jord er rig på næringsstoffer og godt bearbejdet. Organisk materiale vil øge din høst af kvalitetsartiskokker.

Tryk jorden sammen og åbn derefter hånden. Dette er ideelt til at kontrollere dens konsistens. Godt bearbejdet jord vil ikke klumpe sig sammen ved at presse den sammen, men hvis du åbner hånden, vil den heller ikke gå fra hinanden. Tværtimod smuldrer optimal jord langsomt i håndfladen.

Hvis du har fundet fejl i din jord, er det helt i orden! Forbered den på følgende måde: Grav en række, der er mindst 21 centimeter dyb, og fyld den 13 centimeter dybt med kompost. Hvis dit jordareal er stort, kan du blande 45 kg gødning for hver 30 kvadratmeter.

3. Plant artiskokkerne

Artiskokfrøene overholder ikke altid det, der står beskrevet på emballagen. Selv om det ikke er umuligt at dyrke dem fra frø, tager det længere tid end roddelinger.

Overvej at så artiskokfrø i en krukke først og vent 60 dage eller mere, indtil frøplanten spirer og vokser, før du overfører den til haven.

På den anden side tager roddelinger ikke så mange dage og kan fås på planteskoler. Når du planter, skal du huske på, at de kræver mere plads, efterhånden som artiskokker vokser.

Plant planterne med en betydelig afstand fra hinanden på alle sider for at undgå dette. Det vil også give dig plads til at vande, gøde og høste uden hindringer.

4. Stimulér dine artiskokplanter

Hvis du ser ugunstige resultater med etårige artiskokker, bør du stimulere dem. For at gøre dette skal du udsætte frøplanterne for kølige temperaturer i løbet af marts og april. Hvis temperaturen falder under frysepunktet, bør du dog beskytte dem i et drivhus.

Vand i artiskokker er nødvendigt for at producere spæde knopper. Prøv at stimulere dem. Prøv at bruge dybvanding og vand 1-3 gange om ugen afhængigt af vejret.

Hvis du står over for en meget varm sommer, kan artiskokknopperne hurtigt åbne sig og blive til blomster. Du kan omgå dette med overvanding for at holde temperaturen i skak.

5. Giv særlig gødning

Gødning af artiskokbedet med en særlig gødning giver din plantning en god start, fuld af vigtige næringsstoffer. Der bør gives afbalanceret plantegødning hver anden uge i løbet af vækstsæsonen.

6. Høst artiskokker

Tag en kniv og skær fra knoppens base til to centimeter. Når du har høstet den centrale knop, vil mindre, men meget møre og velsmagende sideknopper spire på planten.

7. Det er vigtigt at beskære planten

Når artiskokhøsten er overstået, bør du beskære planten. Det hjælper den til at være klar til den nye sæson.

For at gøre dette skal du blot skære plantens stilk et par centimeter fra jorden. Læg derefter et tykt lag af blade eller halm over stænglen for at beskytte den mod frost.

Overvej følgende trin for beskæring af din artiskokplante:

  1. Skær den øverste tredjedel af hovedet af fra bunden af hovedet.
  2. Fjern de to yderste lag af bladene, der omgiver stilken.
  3. Med en køkkensaks skæres de skarpe spidser af de resterende ydre blade af.
Person er ved at plante artiskokker

8. Del planterne

Hvis din artiskokplante er fem år gammel, anses den for at være moden. Hver artiskokplante genererer skud, der begynder at samle sig på den oprindelige plante.

Så i dette tilfælde foreslås det, at du deler nogle af disse skud med nogle års mellemrum. Vælg et rodfæstet skud, skær det af med en havekniv eller grav det op med en skovl.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: 7 idéer til at indrette med planter på badeværelset

Du kan plante artiskokker om vinteren

I Danmark høstes artiskokker normalt i løbet af sommeren og efteråret. Hvis du vil vide, hvordan du planter dem, skal du overveje at finde et godt sted på forhånd, forberede jorden og sørge for en god gødning.

Det er ikke en umulig opgave at plante artiskokker om vinteren. Som alt havearbejde kræver det blot dedikation.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.