Cilostazol: Hvad bruges det til?

Sammenfattende er cilostazol et lægemiddel, der hæmmer fosfodiesterase 3, et enzym, der er involveret i forskellige processer i kredsløbssystemet.
Cilostazol: Hvad bruges det til?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 13 december, 2022

Cilostazol er et lægemiddel, der anvendes for dets trombocythæmmende og vasodilaterende egenskaber. På grund af dette anbefales det i behandlingen af claudicatio intermittens. Det er derfor en vasodilator, der afslapper blodkarrenes vægge for at lette deres udvidelse.

Til gengæld forbedrer det cirkulationen, fordi det ikke tillader blodplader, som er blodceller, at agglomerere og danne en blodprop, der blokerer vores blodcirkulation.

Det markedsføres i form af tabletter på 100 milligram, og den anbefalede dosis er en tablet hver 12. time. Det anbefales dog ikke til personer med kongestiv hjertesvigt.

Hvad er claudicatio intermittens?

Forbinding på ben grundet claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens, også kendt som vaskulær claudicatio, er et af symptomerne på perifer arteriel sygdom, som skyldes tilstopning af de arterier, der forsyner benene. Det viser sig i form af smerter i benene, fordi blodgennemstrømningen er meget lav. Det forekommer normalt først og fremmest under fysisk træning.

Det er vigtigt at vide, at udtrykket intermitterende henviser til de smerter, der manifesterer sig i benene. Der findes dog også udtrykket claudicatio, som påvirker armene. Derfor er det vigtigste kendetegn ved denne tilstand den smerte, der opstår, når man tilbagelægger en vis distance.

I begyndelsen bemærker man måske kun smerten, når man dyrker sport. Men når denne lidelse forværres, kan du begynde at mærke den, selv når du hviler. Selv om claudicatio intermittens nogle gange anses for at være en sygdom, er det som nævnt snarere et symptom på perifer arteriel sygdom.

Heldigvis findes der behandling til denne tilstand – såsom cilostazol – som giver patienterne mulighed for at forbedre deres livskvalitet, og dette hjælper dem til at føre et aktivt liv uden smerter.

Symptomer

Nogle af de hyppigst beskrevne symptomer på claudicatio intermittens er følgende:

 • Intermitterende smerter: Denne opstår og forsvinder, når patienten udfører sine daglige aktiviteter.
 • Smerter under fysisk træning: Dette forekommer normalt mere i fødderne, lårene, hofterne og balderne. Man må dog ikke glemme, at armene også kan blive påvirket, selv om denne situation er mindre almindelig.
 • Hudproblemer: Der kan forekomme pletter eller sår på huden. Fingre og tæer kan blive blålige i farven.
 • Smerter ved hvile: Dette symptom er karakteristisk for, når denne tilstand allerede er fremskreden. Det forekommer normalt ikke i begyndelsen.

Virkningsmekanisme: Hvordan påvirker cilostazol kroppen?

Cilostazol skylder sine virkninger til sin evne til at hæmme et enzym kaldet phosphodiesterase 3.

Phosphodiesterase 3 er væsentligt involveret i reguleringen af hjertemuskulaturen, den glatte vaskulære muskulatur og blodpladeaggregation. Derfor forbedres symptomerne i forbindelse med disse processer betydeligt, når de hæmmes af cilostazol.

På den anden side er det værd at nævne, at dette lægemiddel også har en anden virkningsmekanisme, der er helt anderledes end den ovenstående. Indtil nu er det dog kun blevet anvendt for sin vasodilaterende virkning.

Der er udviklet flere kliniske forsøg, som har vist, at patienter, der er blevet behandlet med cilostazol, og som har lidt af symptomerne på claudicatio intermittens, er i stand til at tilbagelægge længere distancer uden smerter.

Bivirkninger af cilostazol

Kvinde oplever brystsmerter

Blandt de hyppigste milde bivirkninger kan nævnes følgende:

 • Takykardi.
 • Hjertebanken.
 • Hovedpine.
 • Diarré og ubehag i maven.

Bortset fra disse kan der opstå andre bivirkninger ved behandling med cilostazol. Hvis du lider af nogen af dem, bør du indberette dem til din læge:

 • Blodig urin.
 • Åndenød.
 • Følelse af svaghed.
 • Feber, kuldegysninger og andre influenzasymptomer.

Desuden anbefales cilostazol ikke til patienter, der lider af kongestiv hjertesvigt. Disse er dog ikke de eneste bivirkninger, der kan udløses ved behandling med dette lægemiddel.

Sådan undgår du bivirkninger

Sammenfattende er cilostazol et lægemiddel, der hæmmer fosfodiesterase 3, et enzym, der er involveret i forskellige processer i kredsløbssystemet. På grund af dette har cilostazol vasodilaterende og trombocythæmmende virkninger, der er nyttige til behandling af claudicatio intermittens.

Dette lægemiddel har ligesom andre lægemidler på markedet en række bivirkninger. Derfor skal det altid tages i henhold til lægens anvisninger inden for rammerne af en sund livsstil.

Hvis du har fået det ordineret, skal du stille din læge alle de spørgsmål, du måtte have vedrørende brugen af dette lægemiddel, og altid følge de anvisninger, han/hun giver dig. Dette vil bidrage til at forebygge bivirkninger.

Det kan interessere dig ...
Xadago: Et lægemiddel mod Parkinsons sygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Xadago: Et lægemiddel mod Parkinsons sygdom

Xadago er et lægemiddel, hvis aktive bestanddel er safinamid. Det er et middel mod parkinsons, der anvendes i kombination med levodopa.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lee, S. W., Park, D. W., & Park, S. J. (2014). Cilostazol. In Antiplatelet Therapy in Cardiovascular Disease. https://doi.org/10.1002/9781118493984.ch14
 • Bedenis, R., Stewart, M., Cleanthis, M., Robless, P., Mikhailidis, D. P., & Stansby, G. (2014). Cilostazol for intermittent claudication. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003748.pub4
 • Liu, Y., Shakur, Y., Yoshitake, M., & Kambayashi, J. I. (2001). Cilostazol (Pletal®): A dual inhibitor of cyclic nucleotide phosphodiesterase type 3 and adenosine uptake. Cardiovascular Drug Reviews.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.