5 tips til at kontrollere takykardi

For at forebygge og behandle takykardi skal du forbedre din livsstil og kost. I dag vil vi fortælle dig, hvilke foranstaltninger du kan træffe.
5 tips til at kontrollere takykardi

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Det kan give anledning til bekymring, hvis du føler, at din hjerterytme stiger hurtigt. Hvis symptomet bliver tilbagevendende, er det faktisk vigtigt at anmode om lægeundersøgelser for at afgøre, om det skyldes et større problem. Så i denne artikel vil vi give dig nogle gode tips til at kontrollere takykardi.

Selvom det er vigtigt at følge de medicinske anbefalinger, kan nogle vaner og hjemmemidler hjælpe med at lindre det. Husk, at denne tilstand skyldes, at hjertet slår hurtigere end normalt, ledsaget af svimmelhed, nervøsitet og træthed.

Det kan skyldes en tilstand af angst og stress, men det er også et advarselstegn på hjerte-kar-sygdomme som hjertesygdom, hjertesvigt eller ukontrolleret blodtryk. Find ud af, hvordan du kan håndtere det.

Tips til at kontrollere takykardi

Naturlige metoder til at kontrollere takykardi vil fungere som et supplement til at modvirke symptomerne. Selv om du skal gå til lægen for at holde styr på det, kontrollerer og forebygger du kriser ved at anvende disse anbefalinger.

1. Spis fødevarer, der er rige på kalium

Fødevarer med kalium

Som i enhver naturlig behandling er mad det vigtigste. I det særlige tilfælde af takykardi anbefales det at øge forbruget af kalium. Dette skyldes, at kaliummangel er en af de udløsende faktorer for hjerteproblemer, som det fremgår af denne undersøgelse, der er offentliggjort i Clinical Medicine.

Nogle fødevarer, der indeholder kalium, er:

 • Bananer.
 • Grønne æbler.
 • Avocadoer.
 • Kokosnød.
 • Meloner.
 • Tomater.
 • Havregryn.
 • Frø og nødder.
 • Bælgfrugter.

2. Tilbered naturlige infusioner

Der findes en lang række planter, der kan kontrollere takykardi naturligt. Dens aktive ingredienser optimerer blodcirkulationen og hjælper til gengæld med at regulere nervesystemets aktivitet. Vælg en af følgende muligheder:

Sådan tilberedes det:

Hæld en teskefuld af den valgte plante i en kop kogende vand. Dæk det derefter til og lad det trække i 10 minutter. Filtrér det til sidst med en si og drik det. Eventuelt kan du søde det med stevia eller honning.

3. Giv brystmassage

De terapeutiske virkninger af brystmassage er ideelle til at kontrollere takykardi i et øjebliks uro. Det anbefales at bruge en æterisk olie med aromatiske og afslappende egenskaber for at forstærke virkningerne. Det gøres på følgende måde:

 • Lig på ryggen, helst på sofaen eller sengen, og læg din hånd på dit bare bryst.
 • Tryk let med håndfladen på huden for at sikre, at det ikke kun er en overfladisk massage, og at du kan bevæge vævet omkring ribbenene.
 • Lav cirkler, som om du havde et ur på brystet, mens du langsomt følger urets retning.
 • Gentag det i ca. 5 minutter. Undgå at rejse dig pludseligt op.

4. Undgå indtagelse af stimulanser

Kvinde nyder en kop kaffe

En af hovedårsagerne til takykardi er regelmæssig indtagelse af stimulerende fødevarer og stoffer. Selv om mange mennesker er uvidende om det, øger visse stoffer hjerteslagets frekvens. Nogle af de mest almindelige er:

5. Dyrk fysisk motion for at kontrollere takykardi

Det er ingen hemmelighed, at fysisk træning har mange fordele for hjertekarsystemets sundhed, som denne undersøgelse offentliggjort i Spanish Journal of Cardiology påpeger. Derfor er det ikke ualmindeligt at anbefale det som en foranstaltning til at kontrollere takykardi. Faktisk er det et af supplementerne til medicinske behandlinger og kost.

Udøvelsen af denne vane forbedrer blodcirkulationen og styrker hjertemusklen. Det hjælper også til at reducere forhøjet kolesterol og blodtryk. Den hjælper blandt andet med at forebygge overvægt og fedme, hvilket er faktorer, der er forbundet med risiko for hjertekarsygdomme.

Nogle muligheder for at dyrke motion er:

Ekstra tip: Brug koldt vand til at kontrollere takykardi

Koldt vand har terapeutiske virkninger, der giver nyttige fordele for kroppen. Ikke alene øger det følelsen af energi, men det reaktiverer også blodcirkulationen og regulerer kropstemperaturen. Derfor kan det anvendes som en allieret mod takykardi.

I dette særlige tilfælde skal du anvende en strøm af koldt vand på ansigtet og øjnene i 10 sekunder. Hvis du står over for en krise med øget hjertefrekvens, skal du fugte dine arme med koldt vand eller påføre et omslag på hjerteområdet.

Sidste påmindelser

Ud over alle de givne anbefalinger mener nogle eksperter, at dyb vejrtrækning i tre til fem minutter kan hjælpe med at kontrollere takykardi. Et andet tip, der kan anvendes, er at hoste fem gange ved anfaldets begyndelse, da det vil stimulere vagusnerven og reducere hjerterytmen.

De fleste tilfælde af takykardi eller hjertebanken betragtes ikke som alvorlige og tyder heller ikke på en alvorlig sygdom. Men hvis symptomet er vedvarende eller forekommer med jævne mellemrum, er det bedst at søge læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kienzle M, Guidici M. Heart palpitations: Frequently asked questions.
 • Heras M, Fernández M. Concentraciones séricas de potasio: importancia de la normopotasemia. Medicina Clínica. 2017; 148(12), 562-565.
 • Barros L, Dueñas M, Dias M, Sousa M, Santos-Buelga C, Ferreira I. Phenolic profiles of cultivated, in vitro cultured and commercial samples of Melissa officinalis L. infusions. Food Chemistry. 2013;136(1):1-8.
 • Wohlmuth H, Penman K, Pearson T, Lehmann R. Pharmacognosy and Chemotypes of Passionflower (Passiflora incarnata L.). Biological and Pharmaceutical Bulletin. 2010;33(6):1015-1018.
 • Pérez A. Ejercicio, piedra angular de la prevención cardiovascular. Revista española de cardiología. 2008; 61(5): 514-528.
 • Rojas I, Castro M, Chacón L, De Pablos J, et al. Hidratación parenteral. Arch Venez Puer Ped. 2009;  72( 4 ): 154-162.
 • Reyes Caorsi W. Alcohol, arritmias y enfermedad coronaria. Rev.Urug.Cardiol. 2020;  35( 1 ): 20-45.
 • Boada M, Pippo A, Rodriguez M, González V, et al . Hiperpotasemia severa en emergencia: Manifestaciones clínicas y manejo terapéutico a propósito de tres casos. Arch. Med Int. 2012 ; 34( 3 ): 91-94.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.