Crohns sygdom: Typer og tips til håndtering

Der findes flere typer af Crohns sygdom, afhængigt af hvilke tarmsegmenter der er ramt. Heldigvis er det muligt at kontrollere symptomerne på denne tilstand.
Crohns sygdom: Typer og tips til håndtering
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Vidste du, at der findes flere typer af Crohns sygdom? Til at begynde med er det værd at huske på, at denne tilstand sammen med colitis ulcerosa er en del af inflammatorisk tarmsygdom, en lidelse, der er karakteriseret ved kronisk betændelse i mave-tarmkanalen.

I dag er det en almindelig tilstand i moderne, industrialiserede lande. Undersøgelser anslår en forekomst på 0,1 til 16 tilfælde pr. 100.000 indbyggere på verdensplan. Desuden har sygdommen en tendens til at forekomme i andet og femte årti, især hos mænd.

Generelt er det en snigende, progressiv og invaliderende sygdom, hvis vigtigste symptom er diarré med eller uden blod. Tidlig diagnose og livsstilsændringer begunstiger symptomlindring og kan føre til en bedre livskvalitet. Her er de vigtigste karakteristika.

Hvorfor opstår Crohns sygdom?

I dag findes der ingen specifik årsag til inflammatorisk tarmsygdom. Forskere foreslår, at kostvaner, livsstil og stress er forværrende faktorer for sygdommen, men er ikke direkte ansvarlige for dens opståen.

Ikke desto mindre mener man, at hovedårsagen til Crohns sygdom er et problem i immunsystemets funktion. Forskning tyder på, at sygdommen skyldes et uforholdsmæssigt stort immunrespons fra tarmslimhinden på en miljømæssig stimulus hos en genetisk modtagelig person.

Enteropatogener som f.eks. bakterier og vira er normalt den udløsende stimulus for det unormale respons.

En mand med mavesmerter grundet Crohns sygdom

Selv om den nøjagtige årsag ikke er fastslået, er Crohns sygdom forbundet med et uforholdsmæssigt stort immunrespons.

Almindelige symptomer

Crohns sygdom er karakteriseret ved en inflammatorisk proces, der involverer hele tykkelsen af tarmvæggen på en asymmetrisk, segmentvis måde. Den kan forekomme i hele fordøjelseskanalen, selv om den er mest almindelig i den terminale ileum og tyktarmen.

Symptomerne varierer alt efter det berørte gastrointestinale segment og sværhedsgraden af det kliniske billede. Nogle af de mest almindelige manifestationer er følgende:

 • Diarré.
 • Blod i afføringen.
 • Mavesmerter.
 • Tab af vægt og appetit.
 • Anæmi.
 • Feber.
 • Asteni og svaghed.

Tilsvarende kan der forekomme ekstraintestinale tegn, såsom ledproblemer og røde øjne, der er almindelige ved Crohns i tyktarmen. I de fleste tilfælde optræder symptomerne i 4 til 6 uger med perioder med remission og forværring af sygdommen.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er dysbiose i tarmen?

De 5 typer Crohns sygdom

Generelt inddeles Crohns sygdom i 5 typer alt efter deres placering i mave-tarmkanalen. Hver gruppe er forbundet med forskellige symptomer samt en højere eller lavere risiko for langsigtede komplikationer.

1. Crohns sygdom: Ileitis

Dette forekommer i niveauet af den terminale ileum, den sidste del af tyndtarmen. Denne type Crohns forekommer ifølge undersøgelser hos 10 til 30 % af de berørte personer. Generelt er den kendetegnet ved, at der opstår kramper og ubehag i den nederste højre kvadrant af maven og over lysken. Desuden er vedvarende diarré almindeligt.

Crohns sygdom i ileum kan kompliceres af strikturer og tarmfistler. Strikturer er hyppige og skyldes en unormal reduktion af tarmens diameter på grund af betændelse eller ardannelse i slimhinden. På den anden side er fistler kanaler, der forbinder tarmen med andre strukturer og øger risikoen for sepsis.

2. Crohns sygdom: Colitis

Crohns colitis kaldes “granulomatøs colitis”. Dette involverer en eller flere regioner i tyktarmen, uden at det påvirker tyndtarmen. Det er den næsthyppigste form for Crohns sygdom og forekommer hos 20 til 30 % af patienterne.

Denne form er karakteriseret ved blod i afføringen, vægttab, appetitløshed, feber, ledsmerter, hudlæsioner og øjenforandringer. Desuden kan personer udvikle perianal sygdom samt fistelkomplikationer og tarmsår.

3. Ileocolitis

Dette er den mest almindelige form for Crohns sygdom og forekommer ifølge forskning hos op til 60 % af de ramte personer. Den involverer den terminale ileum og nogle områder af tyktarmen, især blindtarmen og ascenderende colon.

Den er generelt karakteriseret ved diarré, feber, vægttab og kramper i underlivet. Crohns ileocolitis kan blive kompliceret af tarmobstruktion, bylder og fistler i fordøjelseskanalen.

4. Jejunoileitis

Dette er en pletvis betændelse, der rammer ileum og jejunum i tyndtarmen. Dette er en af de mindre hyppige former for Crohns sygdom. Kramper i den øverste og midterste del  af maven efter at have spist samt diarré er almindeligt. I svære tilfælde kan der opstå tarmfistler.

5. Gastroduodenal Chrons sygdom

Dette er en af de sjældneste typer af Crohns, som rammer et eller flere områder af spiserøret, maven og tolvfingertarmen. Den kan forekomme i kombination med en af de ovennævnte former.

Den er normalt ledsaget af vedvarende og tilbagevendende ubehag i den øvre del af maven. Desuden kan nogle personer opleve kvalme og opkastninger, hvis tilstanden er kompliceret.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tilfælde af tyktarmskræft hos unge mennesker

Former for Crohns sygdom i henhold til det evolutionære mønster

Derudover kan denne tilstand også klassificeres i henhold til dens præsentationsform og dens adfærd. Disse former for Crohns sygdom er baseret på graden af involvering af tarmvæggen og omfatter følgende former:

 • Inflammatorisk: Dette er det klassiske og indledende mønster for Crohns på alle dens steder. I denne indledende fase er der hævelse og sår i tarmene uden strikturer eller fistler. Generelt gælder det, at jo større omfanget af den inflammatoriske proces er, jo mere alvorligt er det kliniske billede.
 • Stenose: Dette opstår på grund af fibrose og ardannelse i tarmslimhinden, hvilket medfører en indsnævring af fordøjelseskanalens lumen og et fald i dens bevægelighed. Dette mønster viser sig normalt med kramper i maven, øgede tarmlyde, diarré og opkastninger. I alvorlige tilfælde kan det føre til tarmobstruktion.
 • Perforering: Dette forekommer ved tilstedeværelse af fistler eller bylder, der involverer hele tykkelsen af tarmvæggen. Fistelkanaler kan forekomme inde i maven eller kommunikere med huden på korsbenet og perineum. I tilfælde af bylder vil der være intense smerter og høj feber.
Kvinde med mavesmerter

I betragtning af de kliniske manifestationer af Crohns sygdom er det vigtigt at opsøge en specialist for at få en passende og personlig behandling.

Behandling af Crohns sygdom

I øjeblikket er der ingen endelig kur mod denne fordøjelsessygdom. Det er dog muligt at kontrollere symptomerne og reducere risikoen for langsigtede komplikationer. Behandlingsmulighederne spænder fra livsstilsændringer til brug af medicin og visse kirurgiske indgreb.

I denne henseende omfatter de mest almindeligt anvendte lægemidler til håndtering af denne tilstand følgende muligheder:

 • Antiinflammatoriske lægemidler.
 • Kortikosteroider.
 • Antibiotika.
 • Antidiarrémidler.
 • Immunosuppressiva.

På denne måde er det muligt at reducere inflammation og lindre de fleste symptomer. Derudover kan lægen også ordinere kosttilskud i tilfælde af ernæringsmangel.

På den anden side kan nogle mennesker have behov for kirurgi, hvis medicin ikke er effektiv. I de fleste tilfælde indebærer kirurgi, at den berørte del af tarmen fjernes. Denne procedure gør det muligt at dæmpe symptomerne i flere år.

Nogle tips til at kontrollere Crohns sygdom

Mennesker med Crohns sygdom kan have en god livskvalitet og kontrollere symptomernes intensitet med nogle ændringer i deres vaner. I den henseende er det tilrådeligt at følge følgende tips:

 • Følg din læges anbefalinger nøje.
 • Stop ikke den medicinske behandling, når dine symptomer bliver bedre.
 • Undgå indtagelse af medicin uden recept.
 • Oprethold en afbalanceret kost, der er rig på proteiner og vitaminer.
 • Undgå overdrevent indtag af mættede fedtstoffer, fedtholdige mejeriprodukter, fødevarer rige på sukkerstoffer og rødt kød.
 • Øg dit forbrug af probiotiske kilder som f.eks. naturlig yoghurt og kimchi.
 • Udøvelse af stressreducerende aktiviteter.
 • Udfør meditation og afslapningsøvelser, f.eks. yoga.
 • Reducér forbruget af cigaretter og alkohol.
 • Søg støtte fra venner og familie.

Rettidig diagnose og behandling er nøglen til en bedre livskvalitet

Som du kan se, er der flere typer Crohns sygdom, der kan identificeres i henhold til den del af tarmen, der er påvirket, og de symptomer, der er til stede. I denne forstand er en tidlig tilgang til de kliniske manifestationer grundlæggende for at klare sygdommen og undgå, at der med tiden opstår alvorlige komplikationer.

Hvis du har mistanke om, at du har denne sygdom, må du ikke tøve med at søge professionel behandling. Lægespecialister er de eneste, der er kvalificerede til at diagnosticere denne tilstand og give de bedste behandlingsmuligheder.

Det kan interessere dig ...
10 tips til at kontrollere Crohns sygdom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 tips til at kontrollere Crohns sygdom

Crohns sygdom er en inflammatorisk tarmsygdom. I denne artikel vil vi give nogle nyttige tips til at kontrollere crohns sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Paredes J, Alosilla P, Vargas H, Junes S, et al. Epidemiología y fenotipo de la enfermedad de Crohn en un hospital de referencia en Lima Perú. Rev. gastroenterol. Perú. 2020;  40(3): 230-237.
 • Atreya R, Siegmund B. Location is important: differentiation between ileal and colonic Crohn’s disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021; 18(1): 544–558.
 • Márquez J. Enfermedad de Crohn. Enfoque diagnóstico y terapéutico de las primeras visitas. Rev Col Gastroenterol. 2014; 29(4): 404-416.
 • Baumgart D, Sandborn W. Crohn’s disease. The Lancet. 2012; 380(9853):1590-1605.
 • Freeman HJ. Natural history and long-term clinical course of Crohn’s disease. World J Gastroenterol. 2014;20(1):31-6.
 • Mills SC, von Roon AC, Tekkis PP, Orchard TR. Crohn’s disease. BMJ Clin Evid. 2011 Apr 27;2011:0416.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.