10 ændringer, der sker i kroppen, når du stopper med at spise kød

Kødforbrug er ikke skadeligt for vores sundhed, men det skal ske med måde. Hvad sker der med kroppen, når du holder op med at spise kød? Få svaret her!
10 ændringer, der sker i kroppen, når du stopper med at spise kød
Mario Benedetti Arzuza

Skrevet og kontrolleret af læge Mario Benedetti Arzuza.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kød er en kilde til protein. Det indeholder også vitaminer fra B-komplekset og mineraler som f.eks. jern og zink. Forbruget af kød er vigtigt, især i vækst- og udviklingsfasen. Men hvad sker der i kroppen, når vi stopper med at spise kød?


At fjerne det daglige kødindtag fuldstændigt har konsekvenser for kroppen. Det er vigtigt at vide, at en kødfri kost ikke er ensbetydende med et godt helbred, fordi det indebærer udelukkelse af en vigtig kilde til proteiner, vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer.

Lad os se nærmere på det.

Er det en god idé at give afkald på kød?

Ifølge en udgivelse i Proceedings of the Nutrition Society er kød en fødevare, der har været en del af menneskets kost gennem hele vores udvikling. Set fra et ernæringsmæssigt synspunkt er det et meget relevant næringsstof, da det giver en betydelig mængde proteiner af høj biologisk værdi og andre vigtige næringsstoffer.

Er det så en god idé at holde op med at spise kød?

Det kan være kompliceret at besvare dette spørgsmål. Som du kan se, leverer kød næringsstoffer, der er vigtige i enhver sund kost. Der er dog en vis uenighed om forbruget af kød, især når det drejer sig om rødt kød eller forarbejdet kød.

Faktisk er der oplysninger offentliggjort i International Journal for Vitamin and Nutrition Research, der viser, at et overdrevet forbrug af rødt og forarbejdet kød øger risikoen for dødelighed, hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og andre ikke-smitsomme sygdomme.

I mellemtiden er eksperter og ernæringseksperter enige om, at et moderat kødforbrug ikke behøver at indebære risici, især hvis du vælger magre udskæringer. At give afkald på kød er således en personlig beslutning og er ikke altid ensbetydende med velvære. Når du er i tvivl, er det bedst at drøfte det med en ernæringsekspert.

Kød steges på pande

Kød er en fødevare, der har en plads i en sund og varieret kost. Dit forbrug bør dog være moderat.

Ændringer, du oplever, når du stopper med at spise kød

En undersøgelse offentliggjort i Revue Scientifique et Technique fremhæver, at et moderat kødforbrug kan bidrage til at forebygge mangel på nogle vigtige næringsstoffer, da det indeholder store mængder protein og moderate doser af jern, zink, selen, D-vitamin og B12-vitamin.

Samme forskning konkluderer imidlertid, at det kan reducere udviklingen af en lang række kroniske sygdomme og dermed kunne have gavnlige virkninger for den globale fødevaresikkerhed, hvis man stopper med at spise kød. Sidstnævnte i betragtning af, at der er stigende bekymring for bæredygtigheden af husdyrproduktionen.

Så er det en god idé at droppe det?

Lad os se nærmere på fordele og ulemper ved at droppe kød. Hvis du ser tilstrækkelige grunde til at begrænse forbruget, er det perfekt. Ikke desto mindre er det altid en god idé at konsultere en ernæringsekspert for at lære, hvordan du kan dække de næringsstoffer, som du ikke længere vil få ved ikke at spise denne fødevare.

1. Du vil sandsynligvis tabe dig lidt, hvis du stopper med at spise kød

Personer, der holder op med at spise kød, kan tabe flere kilo. Det skyldes, at de ofte mindsker de samlede kalorier i deres kost.

Desuden bidrager det på mellemlang og lang sigt til at reducere betændelsesmarkører, som er forbundet med overvægt.

Med dette in mente er det stadig vigtigt at dække dit proteinbehov, da dette er et makronæringsstof, der er en afgørende faktor for stofskiftet og musklernes sundhed. Det er til stede i bælgfrugter, hvidt kød, fisk og andre sunde fødevarer.

2. Dine tarmbakterier vil ændre sig

Tarmfloraen hos mennesker, der spiser kød, og dem, der er vegetarer, er meget forskellig, hvilket er beskrevet i Human Microbiome Journal. Tilsyneladende har folk, der spiser flere plantebaserede fødevarer, flere gavnlige tarmbakterier.

Men genopbygning og forbedring af tarmfloraen er ikke noget, der kan gøres på en dag. Derfor vil oppustethed og gas ikke forsvinde med det samme. Det skyldes, at tarmen og bugspytkirtlen først skal vænne sig til plantebaserede fødevarer, og andre enzymer vil gradvist blive reduceret.

Du vil måske også finde denne artikel interessant: Hvor meget kød bør man spise om ugen?

3. Din hud kan blive sundere, når du stopper med at spise kød

Folk, der stopper med at spise kød, antyder ofte, at deres hud forbedres, selv om der ikke er nogen beviser for dette.

Ved at øge forbruget af vegetabilske fødevarer i stedet for kød får du dog flere antioxidanter, som er vigtige for hudens sundhed, ifølge en undersøgelse offentliggjort i 2017.

Kvinde med sund hud

At begrænse dit forbrug af rødt kød og øge dit indtag af vegetabilske fødevarer kan på lang sigt have en indvirkning på din hud.

4. Du vil øge dit fiberindtag

Ved at begrænse forbruget af kød er det nødvendigt at øge forbruget af plantebaserede proteinkilder. Takket være dette er det muligt at få en større mængde fibre i din kost, da plantebaserede fødevarer generelt indeholder dette næringsstof.

5. Dit hjertekarsystems sundhed kan forbedres

En nylig undersøgelse offentliggjort i JAMA Internal Medicine viser, at et overdrevet forbrug af rødt og forarbejdet kød har en indvirkning på en øget risiko for hjertekar-sygdomme og død.

Ifølge beviserne øger indtagelse af disse fødevarer hyppigt sandsynligheden for hjerte-kar-sygdomme med op til 7 %. Desuden er det forbundet med en 3 % højere risiko for alle dødsårsager.

6. Du har en lavere risiko for diabetes, hvis du stopper med at spise kød

Personer, der følger en vegetarisk kost, har en lavere risiko for metabolisk syndrom, som det fremgår af denne undersøgelse offentliggjort i Current Diabetes Reports .

Metabolisk syndrom er en klynge af risikofaktorer, der er forbundet med type 2-diabetes (ikke-insulinafhængig), slagtilfælde og hjertesygdomme.

Læge med en glukosetest

At droppe kød og øge forbruget af plantebaserede fødevarer er forbundet med en lavere risiko for diabetes.

7. Du kan opleve et underskud af næringsstoffer, hvis du ikke planlægger din kost ordentligt

Hvis du ikke spiser kød, kan det føre til et underskud af næringsstoffer, der er nødvendige for, at din krop kan fungere korrekt. Generelt er det muligt at få et underskud af jod, jern og D- og B12-vitamin, når du dropper kød.

Heldigvis er det muligt at afbalancere denne situation ved at planlægge din kost omhyggeligt. En ernæringsekspert vil kunne vejlede dig i retning af indtagelse af bælgfrugter og andre fødevarer, der indeholder disse næringsstoffer.

Læs også denne artikel: WHOs konklusioner om kød og kræft

8. Du kan udvikle smagsløshed, hvis du ikke får nok zink

Smagsløgene reagerer på indtagelse af zink, og dette er koncentreret i østers og rødt kød. Når vi stopper med at spise kød, er det derfor tilrådeligt at lede efter nye fødevarekilder for at optage dette mineral. Nogle muligheder er hvide bønner, nødder, fuldkornsprodukter og mejeriprodukter.

9. Du skal passe ekstra godt på dine muskler

Animalske og vegetabilske proteiner er nødvendige for at opbygge og genopbygge musklerne efter træning, så det er bedst for vegetariske og veganske atleter at indtage flydende protein lige efter træning.

10. Du mindsker din risiko for depression

Beviserne for sammenhængen mellem kødforbrug og en øget tendens til depression er endnu ikke håndfaste. En metaanalyse offentliggjort i BMC Psychiatry udelukker dog ikke en forbindelse mellem et overdrevet indtag af denne fødevare og denne mentale sundhedsforstyrrelse.

At stoppe med at spise kød er en personlig beslutning

Indtil videre giver beviserne om kødforbrug fortsat anledning til delte meninger. Generelt er det for de fleste sunde mennesker ikke noget problem at spise kød. Det ser dog ud til, at en begrænsning af kødforbruget kan have nogle fordele på mellemlang og lang sigt.

Det kan interessere dig ...
Du kan spise godt uden at spise kød
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Du kan spise godt uden at spise kød

Hvis du har besluttet dig for at følge en kost uden at spise kød, bør du have nogle nøgleaspekter i baghovedet, så din krop ikke ender med at tage ... • Pascual T. Las proteinas. Vive Sano. 2010.
 • Gil A, Martinez E, Olza J. Indicators for the evaluation of diet quality. Nutrición Hospitalaria.2015; 31(3):128-144.
 • McAfee A, McSorley E, Cuskelly G, Moss B, Wallace J, Bonham M et al. Red meat consumption: An overview of the risks and benefits. Meat Science. 2010;84(1):1-13.
 • Battaglia Richi E, Baumer B, Conrad B, Darioli R, Schmid A, Keller U. Health Risks Associated with Meat Consumption: A Review of Epidemiological Studies. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. 2015;85(1-2):70-78.
 • Senghor B, Sokhna C, Ruimy R, Lagier J. Gut microbiota diversity according to dietary habits and geographical provenance. Human Microbiome Journal. 2018;7-8:1-9.
 • Addor F. Antioxidants in dermatology. Anais Brasileiros de Dermatologia. 2017;92(3):356-362.
 • Dhingra D, Michael M, Rajput H, Patil R. Dietary fibre in foods: a review. Journal of Food Science and Technology. 2011;49(3):255-266.
 • Kim H, Caulfield L, Garcia‐Larsen V, Steffen L, Coresh J, Rebholz C. Plant‐Based Diets Are Associated With a Lower Risk of Incident Cardiovascular Disease, Cardiovascular Disease Mortality, and All‐Cause Mortality in a General Population of Middle‐Aged Adults. Journal of the American Heart Association. 2019;8(16).
 • Turner-McGrievy G, Harris M. Key Elements of Plant-Based Diets Associated with Reduced Risk of Metabolic Syndrome. Current Diabetes Reports. 2014;14(9).
 • Tran E, Dale HF, Jensen C, Lied GA. Effects of Plant-Based Diets on Weight Status: A Systematic Review. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020 Sep 30;13:3433-3448.
 • Maxfield L, Crane JS. Zinc Deficiency. [Updated 2019 Sep 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493231/
 • Richter C, Skulas-Ray A, Champagne C, Kris-Etherton P. Plant Protein and Animal Proteins: Do They Differentially Affect Cardiovascular Disease Risk?. Advances in Nutrition. 2015;6(6):712-728.
 • Urdampilleta A, Vicente-Salar N, Martínez Sanz J. Necesidades proteicas de los deportistas y pautas diétetico-nutricionales para la ganancia de masa muscular. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2012;16(1):25-35.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.