Antibiotika ser ud til at forværre forsvar mod influenza: Undersøgelser

Millioner af mennesker rundt om i verden bruger antibiotika uden omtanke. Desværre kan denne adfærd have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. For eksempel kan det ifølge undersøgelser forværre dit forsvar mod influenza.
Antibiotika ser ud til at forværre forsvar mod influenza: Undersøgelser
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Antibiotika er lægemidler, der bruges til behandling af bakterielle infektioner. Imidlertid kan deres vilkårlige administration føre til resistens af mikroorganismer. En nylig undersøgelse udført på mus viser, at antibiotika ser ud til at forværre forsvar mod influenza i lungerne.

Misbrug af disse mikrobicide midler er blevet et stort problem for sundhedspersonale. På verdensplan bruger en stor andel mennesker dem til ineffektiv behandling af inflammatoriske, traumatiske eller virale tilstande uden lægeligt tilsyn.

En gruppe forskere fra Francis Crick Institute har vist, at antibiotika påvirker den første barriere i immunforsvar på pulmonal niveau. Derudover blev det vist, at de ændrer proteinsignalering, der fremmes af tarmbakterier, og også påvirker dette aspekt af immunsystemet.

Antibiotika og forsvar mod influenza: Undersøgelsen

I begyndelsen af undersøgelsen brugte forskergruppen en gruppe laboratoriegnavere med sund tarmflora. Først modtog disse mus en blanding af antibiotika fortyndet i drikkevand i mere end tre uger. Efter denne tid inficerede teamet testgruppen med influenzavirus.

På den anden side var den anden gruppe af kontrolgnavere, der ikke tidligere fik antibiotika, også inficeret med virussen. På denne måde håbede forskerne at sammenligne og analysere resultaterne i detaljer. Kun to dage efter infektion havde de antibiotikabehandlede mus en viruspopulation i lungerne fem gange højere end kontrolgruppen.

Desuden besluttede forskerne at foretage en afføringstransplantation på en lille gruppe inficerede gnavere, som de tidligere havde behandlet med antibiotika. Ved at gøre det søgte de at genbefolke den tarmflora, som brugen af lægemidlet havde frembragt, for at evaluere rollen som proteinsignalering af bakteriel oprindelse i genoprettelsen af lungernes forsvar.

Forskningens hovedfokus var at vurdere interferoners dynamik i patogenesen af lungevirusinfektion. Under hele forskningen var det muligt at demonstrere, hvordan antibiotika ikke kun ser ud til at forværre forsvar mod influenza, men også favoriserer udviklingen af mere alvorlige kliniske billeder.

En ældre mand med et tæppe over skuldrene hoster i hånden

Du kan være interesseret i: Tre midler med honning mod influenza

Hvad viste resultaterne vedrørende forsvar mod influenza?

Denne nylige forskning beskriver, hvordan immunitet i menneskekroppen afhænger af en kompleks intercellulær og intracellulær signalproces. Det involverer et system af proteinstimuli, der stammer fra tarmbakterier, som forbereder vævene til forsvar.

Resultaterne af undersøgelsen bekræfter, at antibiotika forværrer det kliniske forløb for dem, der er inficeret af influenzavirus, ved at ændre signalering. I denne henseende lykkedes det 80% af de inficerede gnavere med sund tarmflora at overleve. Imidlertid døde mere end 60% af de mus, der tidligere modtog antibiotika under undersøgelsen.

Samtidig blev der opnået et bedre immunrespons på infektionen efter genbefolkning af tarmfloraen hos de inficerede gnavere.

På denne måde udviklede testmusene et bedre forsvar mod virusangrebet og opnåede en bedre overlevelsesrate. Denne kendsgerning fremhæver, hvordan antibiotika forværrer forsvar mod influenza på et pulmonalt og systemisk niveau.

Tarmfloras indflydelse på lungernes immunitet

Et forkert brug af antibiotika favoriserer reduktion af nyttige tarmbakterier. Og det efterlader kroppen sårbar over for virale lungeinfektioner. Denne opdagelse er af vital betydning, ikke kun i menneskelig klinisk praksis, men også i tilgangen til profylaktiske antimikrobielle behandlinger hos husdyr og landbrug.

Undersøgelsen afslørede også, at type I interferoner er molekylerne, der er ansvarlige for signalering og regulering af lungernes forsvar. Dette stof er ansvarligt for at stimulere det tidlige respons i lungerne på viral multiplikation, hvilket reducerer infektionshastigheden og koloniseringen.

Interferoner fremmer aktiveringen af MX1 antivirale gener i gnavere, svarende til MxA genet hos mennesker. Og disse deltager i at ændre replikation og overlevelse af vira i kroppen.

Cellerne langs lungevævet er det første led i forsvaret mod skadelige substanser. Da intestinal bakteriesignalering er til stede, advarer og aktiverer aktivatorgener dem og reducerer dermed viral kolonisering. Imidlertid reducerer antibiotika type I interferoner og forværrer det kliniske forløb af influenza.

Et digitalt billede af infektion, der løber gennem kroppen

Forsvar mod influenza kan stabilisere sig igen

En afgørende faktor i hele denne forskning var muligheden for at genoprette lungernes immunsystem til dets oprindelige tilstand. Til dette formål valgte forskerne at udføre fækal transplantation hos gnavere. Dette gjorde det muligt for tarmfloraen at genbefolke og vende tilbage til normalen.

de forbedrede den lokale immunitet i lungerne og øgede forsvaret i andre væv. Samtidig er yderligere undersøgelser hos mennesker stadig nødvendige for at demonstrere effektiviteten af proceduren eller behovet for andre fremgangsmåder.

Du bør aldrig tage antibiotika uden recept fra en læge

Afslutningsvis er denne nye undersøgelse, der hævder, at antibiotika ser ud til at forværre forsvar mod influenza, ikke noget, vi bør tage let på.

Virale infektioner bør kun behandles med antivirale midler eller understøttende metoder. Antibiotika har trods alt ikke vist nogen effekt i denne sammenhæng. Derudover er der en dramatisk stigning i bakterieresistens og en lang række bivirkninger, der har at gøre med forbrug af antibiotika.

I denne forbindelse bør du aldrig tage disse lægemidler eller anden medicin uden recept fra en læge. Sundhedspersonale er de eneste, der er kvalificerede til at evaluere tilstanden, identificere lidelser og foreslå den bedste terapeutiske tilgang.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bradley K, Finsterbusch K, Schnepf D, Crotta S, Llorian M, Davidson S et al. Microbiota-Driven Tonic Interferon Signals in Lung Stromal Cells Protect from Influenza Virus Infection. Cell Reports. 2019;28(1):245-256.e4.
  • Havers FP, Hicks LA, Chung JR, Gaglani M, Murthy K, Zimmerman RK et al. Outpatient Antibiotic Prescribing for Acute Respiratory Infections During Influenza Seasons. JAMA Netw Open. 2018 Jun 1;1(2):e180243.
  • Belkina T, Al Warafi A, Hussein Eltom E, Tadjieva N, Kubena A, Vlcek J. Antibiotic use and knowledge in the community of Yemen, Saudi Arabia, and Uzbekistan. J Infect Dev Ctries. 2014 Apr 15;8(4):424-9.
  • Pestka S, Krause CD, Walter MR. Interferons, interferon-like cytokines, and their receptors. Immunol Rev. 2004 Dec;202:8-32.
  • Pichlmair A, Pollak M, Bergthaler A. Die erste Antwort auf virale Infektionen: Typ I Interferone [The first answer to viral infections: type I interferon]. Berl Munch Tierarztl Wochenschr. 2004 Jul-Aug;117(7-8):252-65.
  • Rönnblom L. The importance of the type I interferon system in autoimmunity. Clin Exp Rheumatol. 2016 Jul-Aug;34(4 Suppl 98):21-4.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.