Tilfælde af tyktarmskræft hos unge mennesker

En stor undersøgelse har vist, at antallet af tilfælde af tyktarmskræft blandt unge er stigende. Læs mere om de faktorer, der forårsager denne sygdom, og hvordan du kan forebygge den i denne artikel.
Tilfælde af tyktarmskræft hos unge mennesker

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Antallet af tilfælde af tyktarmskræft har ændret sig betydeligt i de seneste årtier. Et af de mest alarmerende aspekter er et stigende antal af tilfælde af tyktarmskræft hos unge. Tilfældene er dog faldende hos ældre voksne.

Kolorektal cancer, også kendt som tyktarmskræft, er en af de mest almindelige kræftformer. Faktisk anslår fagfolk, at en ud af tyve mennesker vil blive ramt af den i løbet af deres liv.

Det store antal tilfælde af tyktarmskræft gør det også til den næststørste årsag til dødsfald forårsaget af kræft i verden.

Symptomerne på tyktarmskræft

Kvinde med tyktarmskræft

Oftest begynder tyktarmskræft med dannelsen af små cellemasser i endetarmen og/eller tyktarmen.

US National Library of Medicine bemærker, at symptomer på tyktarmskræft kan være diskrete i begyndelsen. Dette gælder især for yngre mennesker.

Dette er de karakteristiske manifestationer:

 • Blødning fra endetarmen, enten med eller uden smerter.
 • Blod i afføringen, under eller efter afføring.
 • Blod på toilettet.
 • Ændring i afføringsmønsteret. Dette kan være forstoppelse, diarré eller begge dele.
 • Ændring i form eller størrelse af din afføring. Dette omfatter især tyndere afføring.
 • Øget anstrengelse, når du skal af med afføringen, hvis du tidligere ikke havde dette problem.
 • Vægttab uden nogen åbenlys årsag.
 • Øget træthed og nedsat lyst til at motionere.
 • Følelse af fylde, oppustethed eller kramper i maveområdet.

Årsager og risikofaktorer for tyktarmskræft hos unge

Forskerne har endnu ikke fundet ud af, hvorfor antallet af tilfælde af tyktarmskræft hos unge er steget. De anslår, at kun 10-20 % af tilfældene skyldes arvelige faktorer som Lynch-syndromet og familiær adenomatøs polypose.

De påpeger også, at når en sygdom ændrer sit mønster fra generation til generation, ligger svaret i miljømæssige faktorer snarere end genetiske faktorer. Desuden har de fundet ud af, at der er to klare risikofaktorer.

Kost, bakterier og inflammation

Ifølge forskellige undersøgelser er usund kost direkte forbundet med tidligt indsættende tarmkræft. F.eks. er en kost med mange fedtstoffer og forarbejdet kød kombineret med et lavt forbrug af frugt og grøntsager en risikofaktor.

Fedme er ofte forbundet med en stillesiddende livsstil. Desuden kan det forårsage tyktarmskræft. Også ændringer i tarmfloraen, som f.eks. tilstedeværelsen af visse bakterier, er en faktor hos mange personer under 50 år med tarmkræft.

Dårlig kost og ændringer i tarmfloraen kan forårsage betændelse. Dette skaber skadelige kemikalier, der undertiden forårsager DNA-mutationer og stimulerer kræftvækst. Som følge heraf hæmmer det dit immunforsvar og forhindrer det i at bekæmpe kræft.

Kemisk forurening

Nogle kemikalier i miljøet kan forårsage tarmkræft. For eksempel kan mange pesticider i luften, vandet, jorden og maden forårsage det.

Nogle tilgængelige beviser viser, at disse kemikalier kan ændre vores DNA. De kan også forårsage skadelige mutationer i vores endetarms- og tyktarmceller. De kan også forårsage ændringer i dine tarmbakterier.

Giftige produkter kan være skadelige, selv hvis eksponeringen sker, mens fosteret er i livmoderen. Eksponering for flere kemikalier på samme tid kan føre til meget skadelige interaktioner.

Hvordan udviklede de undersøgelsen om tilfælde af tyktarmskræft hos unge?

American Cancer Society offentliggjorde en rapport, der indsamlede data fra en stor undersøgelse udført i 2020. Denne undersøgelse viser, at der er en markant stigning i antallet af tilfælde af kolorektal cancer blandt personer under 50 år.

Surveillance, Epidemiology, the End Results-programmet, National Cancer Institute og National Registries Program of the Centers for Disease Control and Prevention indsamlede dataene.

Undersøgelsen brugte oplysninger, der var indsamlet mellem 1995 og 2016. Den dækkede 95 % af den amerikanske befolkning og omfattede også data fra andre områder i verden. Desuden brugte de undersøgelser frem til 1975 som grundlag for at fastlægge relative overlevelsestendenser. Mange andre kilder supplerede også oplysningerne.

Undersøgelsen går frem til 2016, fordi data fra senere år kræver en periode på to til fire år at indsamle, behandle og formidle. Forskerne har dog også lavet skøn, der dækker frem til 2020.

Hvad viser undersøgelserne om tyktarmskræft hos unge?

Kræft i tarmen symboliserer tyktarmskræft hos unge

Forskningen konkluderer, at antallet af tilfælde af tyktarmskræft hos personer over 65 år er faldende. Derudover viser den, at der er en stigning blandt yngre mennesker. Forskerne anslår, at denne sygdom ramte 12 % af personer under 50 år i 2020.

Desuden har tilfældene været stigende hos personer mellem 20 og 39 år siden 1980’erne. Og for personer mellem 40 og 54 år har stigningen været mere mærkbar siden 1990’erne. I løbet af de sidste 20 år er antallet af tilfælde af kolorektal cancer hos personer på 50 år og derover imidlertid faldet.

Tilfældene er steget med 2,2 % om året hos personer under 50 år. De opdagede også følgende om dødelighedsprocenterne:

 • Hos 65-årige: Dødeligheden begyndte at falde siden 2008 med 3 % om året.
 • Fra 50 til 64 år: Dødeligheden er kun faldet med 0,6 % om året.
 • Under 50 år: Dødeligheden steg med 1,3 % om året.

Detaljer om undersøgelsen

Undersøgelsen afslørede også variationer i dataene i forbindelse med racemæssige og etniske grupper. Det er ikke klart, om forskellene skyldes racefaktorer eller forskelle i livsstil.

Dataene viste følgende:

 • Mellem 2012 og 2016 var de laveste rater af tilfælde af kolorektal cancer blandt stillehavsøboere og asiatere. Der var 30 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.
 • Blandt hvide og latinamerikanere var antallet 39 pr. 100.000.
 • Blandt sorte var den 46 pr. 100.000.

Desuden har Alaska Natives den højeste rate på 89 pr. 100.000. Det er også den eneste gruppe, hvor dødeligheden af kolorektal cancer ikke er faldet i de seneste år.

Der var også vigtige resultater vedrørende opdagelsesrater. Forskerne fandt ud af, at 66 % af personer på 5o år og derover var opdaterede på deres screeningstest i 2018. En anden chokerende kendsgerning er, at mere end halvdelen af alle tilfælde af kolorektal cancer skyldes modificerbare risikofaktorer.

Forebyggelse af tyktarmskræft er den bedste foranstaltning

Forskere har fundet ud af, at mange tilfælde af kolorektal cancer kan forebygges. For at gøre det skal du indføre en sund livsstil. Du bør motionere regelmæssigt, kontrollere din kropsvægt og følge en sund kost.

Desuden skal folk være opdateret med deres test. Som nævnt gælder dette for alle, ikke kun for ældre mennesker. Tidlig opdagelse af tarmkræft kan være forskellen mellem liv og død.

Det kan interessere dig ...
Tyktarmskræft: alt hvad du bør vide om sygdommen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tyktarmskræft: alt hvad du bør vide om sygdommen

Folk over 50 år burde have en årlig undersøgelse for at opdage tyktarmskræft så tidligt som muligt. En sund livsstil er afgørende for at forebygge ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.