Hvad er dysbiose i tarmen?

Vi ved, at vores kost og genetiske faktorer i høj grad påvirker tarmfloraen. Det er vigtigt for vores sundhed at bevare en balance.
Hvad er dysbiose i tarmen?
Mariana Sánchez Huergo

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Mariana Sánchez Huergo.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Dysbiose i tarmen refererer til tabet af gavnlige bakterier eller tarmmikrobiota. Det er et meget almindeligt problem, der blandt andet er relateret til autoimmune sygdomme, betændelse, allergi og fedme. Hvad er dysbiose i tarmen?

For det første er det nødvendigt at huske på, at tarmfloraen for nylig er blevet mærket som et organ. Dette skyldes, at det har forskellige funktioner, der påvirker næringsstofskiftet og det generelle helbred.

Hvad er mikrobiota?

Til at begynde med skal vi tale om, hvad det egentlig er. Mikrobiota er et fællesskab af forskellige mikroorganismer fordelt i hele menneskekroppen (hud, mund, øjne, kønsområder og i store mængder i tarmen).

Disse populationer danner et gensidigt fordelagtigt forhold til værten, som er kendt som symbiose. Denne undersøgelse offentliggjort i World Journal of Gastroenterology viser dette. Når der er en ubalance, og forholdet er skadeligt, kaldes det dysbiose i tarmen. Mange mennesker omtaler tarmmikrobiota som et “metabolisk organ”, da det:

Kvindens tarm

Egenskaber for tarmmikrobiota

Mikrobiotas sammensætning er ret kompleks og kan undergå ændringer (akutte eller kroniske) på grund af eksogene faktorer (såsom livsstil, vaner, interaktion med patogener og/ eller kemikalier, miljøagenter) og endogene faktorer (genetik).

Interessant nok er der flere mikroorganismer i menneskekroppen, end der er celler. Konkret lever mere end 1000 bakteriearter i kroppen (100 milliarder bakterier). De mest almindelige er Firmicutes og Bacteroidetes.

Menneskelig mikrobiota

Den mikrobielle population, der lever i tarmen, er der fra fødslen. Det styrkes derefter med vaginal fødsel og fuldamning indtil 6 måneders alderen. Med mad og miljøinteraktioner vil ændringer i mikrobiotas sammensætning forekomme. Dette vil definere personens helbred.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Spanish Journal of Pediatric Endocrinology af Tinahones F. et al, er de dominerende mikroorganismer i den menneskelige mave -tarmkanal:

 • Mave: Helicobacter pylori (Proteobacteria), Lactobacillus (Firmicutes), Streptococcus (Firmicutes).
 • Tolvfingertarmen: Bacteroides (bacteriodetes), Lactobacillus (Firmicutes), Streptococcus (Firmicutes), Staphylococcus (Firmicutes).
 • Den midterste del af tyndtarmen: Bacteroides (Bacteriodetes), Lactobacillus (Firmicutes), Streptococcus (Firmicutes), Bacillus (Firmicutes).
 • Den nederste del af tyndtarmen: Bacteroides (Bacteriodetes), Clostridium (Firmicutes), Enterobacteriaceae (Proteobacteria), Enterococcus (Firmicutes), Lactobacillus (Firmicutes), Veillonella (Firmicutes).
 • Og til sidst tyktarmen: Bacteroides (Bacteriodetes), Bacillus (Firmicutes), Bifidobacterium (Actinobacteria), Clostridium (Firmicutes), Enterococcus (Firmicutes), Eubacterium (Firmicutes), Fusobacterium (Fusobacteria), Firpticocutes Firmicutes).

Hvad er dysbiose i tarmen?

Takket være mange undersøgelser ved vi, at mikrobiota (specifikt tarmmikrobiota) spiller en vigtig rolle i kroppens funktioner. Når disse populationer ændrer sig, kan det føre til udvikling af sygdomme.

Dysbiose i tarmen er, når der er en ubalance mellem strukturen og sammensætningen af de mikrobielle populationer i tarmen. Når mikrobiota ændrer sig, kan det direkte eller indirekte resultere i udviklingen af mange patologier.

Dysbiose i tarmen

Tarm-hjerne-akse og tarmmikrobiota

Mave-tarmkanalen og nervesystemet er tæt forbundet via aksen kendt som “tarm-hjernen”. Dette er et komplekst tovejs system, hvor det enteriske og centrale nervesystem interagerer med hinanden, udvikler sig gennem endokrine, immun- og neurologiske kredsløb.

Dette har ført til flere teorier om neuropsykiatriske sygdommes multifaktorielle oprindelse (såsom autismespektrumforstyrrelser og depression), metaboliske (såsom diabetes og fedme) og tumorer (såsom tyktarmskræft).

Tarm-hjerne akse egenskaber

Nylige undersøgelser viser et stærkt forhold mellem tarm-hjerne-aksen og sammensætningen af tarmmikrobiota med flere sygdomme. Specifikt:

 • Der er neurale signaler, der påvirker motoriske, sensoriske og sekretoriske funktioner i mave -tarmkanalen, der regulerer inflammatoriske processer og mikrobiota-strukturen.
 • Tarmsignaler kan også regulere funktioner i nervesystemet.

Forholdet mellem dysbiose i tarmen og fedme

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nutrients af Niccolai E et al.  frigives cortisol, når vores kroppe udsættes for kronisk stress, og dette ændrer tarmens permeabilitet og dets beskyttende barriere.

Derudover påvirker dette mikrobiotaens sammensætning og forårsager dysbiose i tarmen. Som et resultat af det forårsager tarmmikrobiota disse ændringer:

 • Aktivering af neurotransmittere, der regulerer appetit og mæthedssignaler (såsom serotonin).
 • Forøgelse af produktionen af inflammatorisk cytosin.
 • Producerer ændringer i fedtreserven.

Disse ændringer udløser et gunstigt miljø for udviklingen af vigtige metaboliske ændringer og forårsager ubalanceret spiseadfærd.

Måling af fedme

Vigtigheden af at holde mikrobiotaen i balance og undgå dysbiose i tarmen

Afslutningsvis er det vigtigt at understrege vigtigheden af at opretholde den korrekte sammensætning af mikrobiel population i tarmen. Vi ved, at vores kost og genetiske faktorer i høj grad påvirker dets struktur.

vi bør spise en varieret kost fuld af grøntsager, frugt, korn og hele frø. Disse er fulde af fibre, som er tarmbakteriernes primære føde.

Sørg også for at begrænse dit forbrug af forarbejdede fødevarer med et højt indhold af sukker eller sødestoffer. Prøv også at håndtere din stress gennem meditation og motion. Disse er alle vigtige foranstaltninger til at undgå dysbiose i tarmen.

Det kan interessere dig ...
World Digestive Health Day og tarmflora
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
World Digestive Health Day og tarmflora

World Digestive Health Day (WDHD) fejres hvert år efter forslag fra World Gastroenterology Organization (WGO). Læs om den her. • Boem F, Amedei A .Healthy axis: Towards an integrated view of the gut-brain health. World J Gastroenterol. 2019;25(29):3838-3841.
 • Tinahones F. La importancia de la microbiota en la obesidad. Rev Esp Endocrinol Pediatr 2017; 8:15-20
 • Niccolai E, Boem F, Russo E, Amedei A. The GutBrain Axis in the Neuropsychological Disease Model of Obesity: A Classical Movie Revised by the Emerging Director “Microbiome”. Nutrients.2019; 11 (1):  1-25.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.