Hvidt, brunt og muscovadosukker: Ligheder og forskelle

Du kan finde adskillige typer af sukker på markedet. På grund af dette er der nogle, der mener, at nogle af dem er sundere end andre. Hvad er forskellen mellem hvidt, brunt og muscovadosukker?
Hvidt, brunt og muscovadosukker: Ligheder og forskelle
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvidt, brunt og muscovadosukker… Hvem kan ikke lide den søde smag af disse ingredienser?

Det er ikke en synd at indrømme, at du godt kan lide sukker, om det så er hvidt, brunt eller muscovadosukker. De fleste folk elsker det! Når du smager det, frigiver din hjerne en høj dosis af en neurotransmitter ved navn dopamin, som er neurotransmitteren for velbehag og afslapning.

Når din krop ikke får nok af denne neurotransmitter, så kan du faktisk blive deprimeret. Det betyder dog ikke, at du bør spise en overdreven mængde sukker. Som eksperter i human ernæring har udtalt i Journal of the Faculty of Medicine, er det skadeligt for helbredet at spise for meget sukker.

Derfor bør du spare på det i din kost. Verdenssundhedsorganisation (WHO) anbefaler et indtag af frit sukker på mindre end 5% af det totale kalorieindtag hos voksne. Det svarer til omkring 25 gram om dagen.

Du skal dog huske, at denne ingrediens findes i forarbejdede fødevarer såsom blandt andet marmelade, slik og drikkevarer. Uafhængigt af dets præsentation er sukker sukrose, selvom det kan variere i farve og smag.

Nedenstående vil vi tale mere om dette.

Krystalliseringsprocessen af sukrose til fremstillingen af hvidt, brunt eller muscovadosukker

For at forstå forskellene eller lighederne mellem hvidt, brunt og muscovadosukker er du først nødt til at forstå oprindelsen af dette naturlige sødemiddel.

Produktionsprocessen starter med sukkerrørssaft eller sukkerbede. Producenter renser det og fordamper det, indtil de får en sirup eller melasse. 

Herfra bliver krystaller formet fra dette produkt. Afhængigt af graden af forarbejdning eller forfinelse kan de være hvide, brune eller muscovado.

Er der nogen forskelle mellem disse sukkerarter?

Hvad er hvidt sukker?

Sukker er generelt kendt som sukrose. Det er på grund af det kulhydrat, der er tilstede i næsten 100% af produktet.  Ifølge Spanish Food Code er sukrose:

“Det industrielt producerede produkt fra sukkerrør (Saccharum officinarum), sukkerbede (Beta vulgaris, L, var. rapa) og fra andre sakkarinplanter i en tilstrækkeligt ren tilstand til menneskeligt forbrug.”

Sukrose tager form fra foreningen af to simple molekyler: Glukose og fruktose. Det er desuden det naturlige sødemiddel, der bliver brugt mest verden over, og det er det vigtigste fra et økonomisk synspunkt. Når vi taler om hvidt sukker, refererer vi til raffinerede sukrosekrystaller, der er produceret fra melasser. 

Dernæst renser og udsætter producenterne dette biprodukt for streng rensning for at fjerne alle urenheder. Af den årsag er det også kendt som “raffineret”. Det smager sødt og har en neutral lugt og 99% sukroserenhed.

Skåle med hvidt sukker

Hvad er brunt sukker?

Brunt sukker kan være helt eller raffineret. Det sidstnævnte opnås ved at tilføje melasser til det raffinerede produkt for at få en anden farve og smag. Kort sagt er farven det, der ændres fra raffineret sukker til brunt sukker. Det indeholder sukrose. Det vil være mere eller mindre mørkt afhængigt af mængden af melasse, der bliver tilføjet.

Der er dog en anden type brunt sukker, som er kendt som lyst, brunt sukker. Det er semi-raffineret, har gule krystaller og er groft. En delvis adskillelse af vand fra melasser og urenheder gennem en proces kendt som centrifugering skaber dette. Denne type sukker indeholder 95% sukrose.

Hvad er muscovadosukker?

Muscovadosukker opstod i det 17. århundrede. På portugisisk blev denne term brugt til den ringeste sukkerkvalitet. Langt fra denne benævnelse bliver det faktisk opnået ved traditionelle metoder, men uden melasse-centrifugeringen eller adskillelsesprocesser. 

Melasserne krystalliserer meget langsomt. Dernæst bliver de granuleret og markedsført sådan. Dette sukker er også kendt som “råt sukker” og indeholder 97% sukrose. Det indeholder også mere vand end raffineret sukker.

De primære forskelle mellem hvidt, brunt og muscovadosukker

For bedre at forstå forskellene mellem disse tre produkter er vi nødt til at starte med lighederne. Først og fremmest er de alle lavet fra det samme råmateriale. Med andre ord er det sukkerrør eller sukkerbede. Ligeledes er det primære biprodukt i alle tre tilfælde melasse.

De rensnings- og krystalliseringsprocesser, der bliver brugt i henhold til melasserne, vil bestemme de forskellige typer. Paulina Obando, der er fødevareteknologspecialist, siger, at deres indhold af sukrose minder om hinanden. Det rangerer mellem 95% og 99%.

Derfor indeholder de næsten samme mængde kalorier. En spiseske sukker indeholder omkring 60 kalorier. Hvordan adskiller de sig fra hinanden? Svaret er meget simpelt. De varierer i henhold til, hvordan melasserne er bearbejdet og derfor deres smag og farve.

Hvidt sukker

For at lave hvidt sukker fordamper, krystalliserer og centrifugerer producenterne melasserne før raffineringsprocessen. Det er meget sødt, og krystallerne reflekterer lyset.

Brune sukkerknalder
Det råmateriale, der bliver brugt til at opnå de forskellige typer af sukker, er ens. Deres indhold af kalorier minder faktisk om hinanden.

Brunt sukker

For at lave brunt sukker blander producenter kun det raffinerede sukker med melasser for at give det den karakteristiske, brune farve. Når melasserne er semi-raffinerede og delvist renset for urenheder, vil man få brunt sukker med en lidt mere intens farve og karamelsmag (mørkt, brunt sukker).

Mængden af melasser, der bliver blandet med krystaller, afgør om det bliver klassificeret som almindeligt, lyst eller mørkt. Alle typer af brunt sukker er sødere end hvidt sukker, og mørkt, brunt sukker har en klistrende, sammenklumpet tekstur med en mild karamelsmag.

Muscovadosukker

Muscovadosukker er, når melasserne ikke bliver udvundet fra sukrosekrystallerne. Producenterne fordamper og krystalliserer det blot, før de granulerer det. Det giver et højere indhold af vand og de naturlige mineraler i sukkerrør såsom jern, magnesium, calcium og kalium.

Koncentrationen af disse er dog minimal. Derfor vil det være modarbejdende at indtage mere end 100 gram muscovadosukker for at nå de daglige næringsanbefalinger. Det er mørkere og har en mere intens smag end brunt sukker.

Det, du skal huske, i henhold til hvidt, brunt og muscovadosukker

Forskellene mellem disse tre typer sukker gør det klart, at ingen af dem er bedre end de andre. De indeholder alle samme mængde af sukrose og kalorier med kun meget små variationer mellem dem.

Mineralerne i brunt sukker og muscovadosukker repræsenterer ikke en vigtig næringsmæssig værdi. Derfor er du nødt til at regulere dit indtag af sukker, uafhængigt af typen, hvis du ønsker at leve en sundere livsstil.

Det kan interessere dig ...
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet

Vi vil forklare risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet. Vejledning om ernæring er en gængs strategi til at forbedre en gravid kvindes...  • Organización Mundial de la Salud. Ingesta de azucares para adultos y niños. Edición: OMS. 2015. 8 pag.
  • Obando, P. La panela, valor nutricional y su importancia en la gastronomía.  Universidad Técnica del Norte. Facultad de Ciencias de la Salud. Tecnología en Gastronomía. Ecuador. Tesis de grado.2010, 1-14 pag.
  • Cabezas-Zabala CC, Hernández-Torres BC, Vargas-Zárate M. Azúcares adicionados a los alimentos: efectos en la salud y regulación mundial. Revisión de la literatura. Rev. Fac. Med. 2016;64(2):319-29.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.