Det kan øge risikoen for fedme at gå sent i seng, viser undersøgelser

Det kan øge risikoen for fedme at gå sent i seng. Undersøgelser viser, at søvnforstyrrelser forårsager hormonelle ubalancer og energiubalancer, der kan føre til denne lidelse forbundet med stofskiftet. Lær mere her!
Det kan øge risikoen for fedme at gå sent i seng, viser undersøgelser

Sidste ændring: 09 august, 2022

Tro det eller ej, men det kan øge en persons risiko for fedme at gå sent i seng.

For at forstå dette forhold må vi starte med at erkende, at fedme er et meget relevant folkesundhedsproblem i dag. Denne lidelse kan øge risikoen for at lide af problemer forbundet med hjertekarsystemet, stofskiftet og centralnervesystemet.

Ifølge en undersøgelse er forholdet mellem fedme og søvn relateret til mængden og kvaliteten af søvn. Ifølge forskningen har den nuværende arbejdsdynamik fået folk til at reducere hviletimerne, hvilket har været afspejlet i stigningen i overvægt og fedme.

Fedme er en meget kompleks sygdom, der interagerer med flere faktorer, såsom genetiske, miljømæssige, sociale og følelsesmæssige faktorer. Faktisk anerkender Verdenssundhedsorganisationen (WHO) det som en epidemi, der især rammer udviklingslande.

Mangel på søvn i moderne tid: Vi vælger at gå sent i seng

Den førnævnte undersøgelse vedrører søvn med sandsynligheden for at lide af fedme, som ser ud til at øges, når arbejdslivet tager timer væk fra hvile.

Dette fald i sovetid er relateret til overdreven brug af elektriske lys og elektroniske enheder såsom mobiltelefoner, tablets og computere. Der er også direkte forbindelse med øget arbejdskraftefterspørgsel og nattevagter i visse jobs.

Men der er mere. Mangel på søvn i dag er også relateret til humør, personlige problemer og stress. Dette udsætter os for akutte eller endog kroniske episoder af søvnløshed.

Hvorfor føler vi os sultne?

Fornemmelserne af sult, mæthed og energibalance reguleres af det neuroendokrine system, som er integreret på hypothalamusniveauet. Desuden er de en manifestation af kroppen, der søger at tilfredsstille dens ernæringsmæssige behov.

Forskning viser, at når dette system fejler, kan metaboliske problemer som fedme eller underernæring forekomme. Når vi sover sent eller lider af akutte eller kroniske episoder med søvnløshed, begynder kroppen at øge sine metaboliske behov.

Derfor er det ideelt for mennesker med aktiviteter om natten at have en bestemt diæt og engagere sig i fysisk aktivitet for at modvirke virkningerne af ubalancen.

En kvinde, der spiser om natten

Hvordan er søvnmangel og det at gå sent i seng relateret til fedme?

En undersøgelse påpeger, at søvn er afgørende for, at hormoner synkroniseres korrekt. Disse hormoner har specifikke mønstre relateret til døgnrytmen. Når dette mønster brydes på grund af søvnmangel, fordi personen sover sent, ændrer det deres funktion.

Når dette sker, påvirker det energibalancen, der påvirker kropsvægten, som skal have en balance mellem energiforbrug og indtag. Den korte søvnvarighed vil påvirke denne balance og producere stofskifteforstyrrelser, såsom fedme.

Således er det tydeligt, at det at gå sent i seng kan øge risikoen for fedme på grund af det berømte søvnunderskud. Dette koncept er kendetegnet ved de få timer til at sove. Denne situation har tendens til at være gentagende, da folk derefter sover mindre og mindre hver nat.

Hvor mange timer skal vi sove?

Ifølge eksperter inden for søvnhygiejne varierer antallet af timer alt efter livscyklusstadiet. Voksne skal sove mellem 7 og 8 timer. For nyfødte er dette mellem 16 og 18 timer. For børnehavebørn er det mellem 11 og 12 og for unge omkring 10 timer.

Dette er for at genvinde energi og hjælpe kroppen med at udføre de metaboliske og endokrine processer, vi allerede har talt om. Derudover reducerer søvn træthed i dagtimerne, sandsynligheden for overaktivitet på grund af motoriske aktivitetssvigt og fysiske og følelsesmæssige lidelser samt dårlig ydeevne på studie eller job.

Men det handler ikke kun om at få den rigtige mængde søvn. Der er også et problem, hvis du ændrer døgnrytmen, fordi det også er skadeligt at gå sent i seng, selvom du får de 8 timer, din krop har brug for.

Tips til et sundt liv, hvor man ikke går sent i seng

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan man får et sundere liv, herunder søvnhygiejne? Her er nogle tips, der vil bidrage til det og påvirke livskvaliteten og derved mindske risikoen for fedme.

Selvpleje

Selvpleje er baseret på de beslutninger, som hver person tager for deres fysiske, følelsesmæssige og psykiske velbefindende. At tage sig af sig selv er grundlæggende og vil være nøglen til at videreføre enhver anden rådgivning eller anbefaling.

Hjælp hinanden med at forbedre vaner

Personerne omkring os har stor indflydelse; endnu mere, hvis de er fokuserede på at hjælpe og støtte hinanden. I det specifikke tilfælde af søvn skal du tale om det med din partner, børn og familiemedlemmer og prøve at hjælpe hinanden med at forbedre vaner.

Sunde miljøer

Dette punkt er meget vigtigt for en sund livsstil. Det kan øge risikoen for fedme at gå sent i seng, ikke kun på grund af at sove på de forkerte tidspunkter, men også fordi miljøet har en indflydelse.

Således skal du skabe sunde omgivelser eller gode miljøforhold. Ud over at vælge en præcis sengetid er det nødvendigt at overveje distraherende faktorer. Sluk for lyset, det er bedst ikke at have et tv i rummet og hold mobiltelefonen langt væk.

Ligeledes viser undersøgelser, at ekstern lyd, såsom trafikstøj, kan påvirke søvnkvaliteten. Så sørg for, at dit hvilested også er isoleret fra lyde, der kan forhindre dig i at sove godt.

Følg en sund kost for at veje op for at gå sent i seng

Sund kost er grundlæggende for at have det godt og have et sundt liv. Den måde, du har det på fysisk, påvirker din mentale og psykologiske tilstand. Faktisk er der nogle ernæringsstrategier, der hjælper med at bekæmpe søvnløshed, som studier har vist.

En sund kost tager højde for, at der er produkter, der kan få dig til at blive længe oppe, såsom koffein, te eller kakao. Det handler ikke om at fjerne dem fuldstændigt, men reducere mængden og undgå at forbruge dem tæt på sengetid.

Dyrk motion

Ligesom mad er vigtig, er fysisk aktivitet det også. Dette vil hjælpe os med at føle os mere komfortable i de ting, vi gør. Ud over at forbedre vores livskvalitet vil vi også få energi.

Det er det direkte værktøj, der reducerer risikoen for fedme. Undersøgelser viser, at fysisk aktivitet reducerer variablerne for søvnløshed og hypersomni.

Det kan faktisk øge risikoen for fedme at gå sent i seng

Som du har læst i denne artikel, kan det faktisk øge risikoen for fedme at gå sent i seng. Selvom det direkte forhold mellem søvn og fedme stadig er under undersøgelse, har det vist sig, at den største indvirkning er på et hormonelt niveau.

Derudover ændrer vi spisetid ved at sove sent, og vi vænner os til at indtage flere kalorier. Alt dette genererer en ubalance, der påvirker vægt, årvågenhed og motoriske processer.

Her er det vigtigste, at du følger rådene om at få et sundere liv samt gode søvnvaner. Din krop og dit sind vil takke dig for det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chamorro, R. A., Durán, S. A., Reyes, S. C., Ponce, R., Algarín, C. R., & Peirano, P. D. (2011). La reducción del sueño como factor de riesgo para obesidad. Revista médica de Chile, 139(7), 932-940
  • Zamorano Gonzáleg, Benito, Velázquez Narváez, Yolanda, Peña Cárdenas, Fabiola, Ruiz Ramos, Lucía, Monreal Aranda, Óscar, Parra Sierra, Víctor, & Vargas Martínez, José Ignacio. (2019). Exposición al ruido por tráfico vehicular y su impacto sobre la calidad del sueño y el rendimiento en habitantes de zonas urbanas. Estudios demográficos y urbanos, 34(3), 601-629. https://doi.org/10.24201/edu.v34i3.1743
  • Hita, M. E. G., Macías, K. G. A., & Enríquez, S. S. (2006). Regulación neuroendócrina del hambre, la saciedad y mantenimiento del balance energético. Investigación en salud, 8(3), 191-200.
  • Miró, E., Iáñez, M. A., & del Carmen Cano-Lozano, M. (2002). Patrones de sueño y salud. International Journal of Clinical and Health Psychology, 2(2), 301-326.
  • Restrepo, H. E., & Málaga, H. (2001). Promoción de la salud: cómo construir vida saludable. Pan American Health Org.
  • Jaramillo, T. M. U. (1999). El autocuidado y su papel en la promoción de la salud. Investigación y educación en enfermería, 17(2), 109-118.
  • Aguilar-Parra, José Manuel, & Gallego, José, & Fernández-Campoy, Juan Miguel, & Pérez-Gallardo, Eloy Rafael, & Trigueros, Rubén, & Alías-García, Antonio, & Álvarez, Joaquín, & Cangas, Adolfo Javier (2015). Influencia de programas de actividad física en la calidad del sueño de personas mayores de 55 años. Revista de Psicología del Deporte, 24(2),289-295.[fecha de Consulta 4 de Mayo de 2021]. ISSN: 1132-239X. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235141413012
  • Cárdenas. V., Hernández, R. El sol del sueño como riesgo de obesidad.Desarrollo Cientif Enferm. Vol. 20 N° 1 Enero-Febrero, 2012.
  • Su guía para un sueño saludable. National Heart Lung and Blood Institute. 2013.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.