Fordøjelsesenzymer: Hvad gør de?

Fordøjelsesenzymer er ansvarlige for at nedbryde mad i simple molekyler, så kroppen kan optage dem. Uden dem ville man ikke være i stand til at fordøje fødevarer.
Fordøjelsesenzymer: Hvad gør de?
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Fordøjelsesenzymer er molekyler, som nedbryder mad i mere simple portioner, så kroppen kan optage de næringsstoffer, den har brug for. De fremskynder kemiske reaktioner ved at udføre specifikke funktioner. Uden dem kan kroppen ikke udføre processen med fordøjelse.

Det er vigtigt at vide, at enzymer er i forskellige dele af fordøjelseskanalen, lige fra spyt, maven, væske i bugspytkirtlen til sekreter fra tarmene. Placeringen af dem relaterer også til den funktion, de udfører, og tilstandene, de har brug for, for at kunne aktiveres.

Lad os se nærmere på det.

Hvad er fordøjelsesenzymer?

Enzymer er molekyler, typisk proteiner, som kroppen producerer. De udfører deres funktion gennem mange kemiske reaktioner i kroppen, men hver og en af dem er specifikke og har unikke underlag, som de handler på.

Det betyder, at selvom der er flere forskellige typer enzymer, kan det føre til bestemte problemer, hvis man mangler en af dem. Det er tilfældet med mangel på lactase, som er enzymet, der nedbryder mælkesukker, som kan forårsage laktoseintolerance.

Kvinde tager sig til mave med et glas mælk i hånden

Typer af fordøjelsesenzymer

Som vi nævnte, er der forskellige typer af fordøjelsesenzymer, og hver af dem handler på et bestemt næringsstof eller substrat. Blandt dem er:

 • Amylase i spyt og bugspytkirtlen omdanner stivelse til glukose.
 • Lipase i maven og bugspytkirtlen nedbryder lipider til fedtsyrer og glycerol.
 • Kolesterolase og fosfolipase nedbryder kolesterol og fosfolipider.
 • Proteaser bliver udskilt i det indre af tarmen i deres inaktive form og er ansvarlige for at nedbryde proteiner.

Hvad er enzymerne til?

Som vi nævnte, kan kroppen ikke nedbryde næringsstofferne, der er i mad, uden fordøjelsesenzymer. Din krop ville derfor ikke kunne optage dem. Deres handling er ret kompleks, så vi vil forklare, hvordan de fungerer nedenstående.

1. Nedbrydning af kulhydrater

Fordøjelsen af dette næringsstof begynder i munden, hvor spytamylase begynder at udføre sin effekt. Ofte er dets effekter begrænset, fordi det afhænger af tyggetiden.

Et studie udgivet i International Journal Molecular Sciences siger, at hvis en person tygger nok på hvidt brød, så kan de fornemme en sød smag på grund af nedbrydningen af stivelse.

Amylase i bugspytkirtlen fortsætter processen med at nedbryde kulhydrater. Væsken, der bliver produceret i bugspytkirtlen, bliver frigivet, når maven tømmer sit indhold ud i tyndtarmen. Dette enzym findes i væsken i bugspytkirtlen, og der er også lipaser og proteaser.

Som det sidste kan kroppen optage de mest simple enheder af kulhydrater, glukose, fruktose og galaktose.

Fødevarer med kulhydrater

2. Nedbrydning af proteiner

Fordøjelsen af protein begynder i maven med pepsin, der er produceret af maven. Det meste af fordøjelsen af protein finder sted i den første eller anden del af tyndtarmen, hvor proteaser i bugspytkirtlen handler.

Disse proteaser når tarmene i deres inaktive form. Dette skyldes, at hvis de blev aktiveret tidligere, kunne de fordøje bugspytkirtlen og forårsage store komplikationer.

3. Nedbrydning af fedt

Fordøjelsen af lipider begynder i maven med lipase og dækker over 10% af den totalte fordøjelse. Lipase i bugspytkirtlen fortsætter derefter denne handling, når fedtet når tarmene, og tarmene udfører 90% af nedbrydelsen.

For at enzymerne, som nedbryder fedt og kolesterol, kan virke ordentligt, har de brug for galde. Leveren producerer dette og det opbevares i galdeblæren.

Ved ankomsten af fedt i det indre af tarmene, og det bemærkes af nervesignaler, frigiver galdeblæren galdeså det kan virke sammen med henholdsvis lipaser, fosfolipaser og kolesterolase.

Du vil måske også være interesseret i at læse: 3 naturlige midler mod betændelse i galdeblæren

Faktorer, der påvirker produktionen af enzymer

Adskillige faktorer kan påvirke produktionen eller funktionen af enzymer. Nogle af de mest gængse situationer er blandt andet som følger:

 • Dårlig kost.
 • Mavetarmlidelser og malabsorption.
 • Bugspytkirtelinsufficens.
 • Cystisk fibrose.
 • Aldring.
Illustration af en kvindes tarme, som er afhængige af fordøjelsesenzymer

En sidste bemærkning om fordøjelsesenzymer

Fordøjelsesenzymer spiller en meget vigtig rolle i nedbrydning af næringsstofferne, som findes i fødevarer. Når kroppen fungerer ordentligt, fungerer enzymerne også optimalt for at omdanne kulhydrater, fedt og protein.

Når en stofskiftelidelse eller en situation, som ændrer produktionen af enzymer, opstår, er det sandsynligt, at fødevarer ikke nedbrydes, som de burde. Som en konsekvens af det vil det forårsage malabsorption og underernæring.

Det kan interessere dig ...
Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordøjelsesproblemer forårsaget af angst

Mennesker, der lider af angst, mister ofte appetitten eller overspiser. Læs med her for at lære om fordøjelsesproblemer forårsaget af angst. • García Luna P, López Gallardo G. Evaluación de la absorción y metabolismo intestinal. Nutr Hosp. 2007;22(2):5-13.
 • Woolnough J, Bird A, Monro J ,Brennan C. El efecto de una breve exposición a α-amilasa salival durante la masticación en los subsiguientes perfiles de curva de digestión in vitro de almidón.Int J Mol Sci.2010;11(8): 2780–2790.
 • Segura Campos M, Chel Guerrero L, Betancur Ancona D.Efecto de la digestión en la biodisponibilidad de péptidos con actividad biológica. Rev Chil Nutr Vol. 2010; 37(3): 386-391.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.