15 tips til hudpleje med diabetes

Diabetes er en sygdom, der kræver særlig opmærksomhed for at forebygge forskellige komplikationer. I denne artikel giver vi dig de bedste hudplejetips, hvis du har diabetes.
15 tips til hudpleje med diabetes
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 oktober, 2022

God hudpleje med diabetes er en nødvendighed, da visse hudlidelser kan forekomme sammen med denne sygdom. De mest almindelige er tørhed, ændringer i farven og endda fremkomsten af sår.

I betragtning af at mennesker med denne sygdom har specifikke behov, er det tilrådeligt at anvende visse foranstaltninger. Disse omfatter at tørre huden godt, undgå lange bade og undgå irriterende produkter.

Læs videre for at få mere at vide om hudpleje med diabetes.

Diabetes’ indvirkning på huden

Ved diabetes er blodsukkerniveauet forhøjet, hvilket udmønter sig i en negativ indvirkning på huden og øger risikoen for forskellige hudtilstande. Dette skyldes en funktionsfejl i forsvarssystemerne, hvilket reducerer kroppens evne til at reagere på angreb fra patogener.

På den anden side finder svampe og bakterier mere føde til reproduktion, når der er mere glukose til rådighed. Og da kroppen søger at fjerne overskydende sukker gennem urinen, medfører dette et stort væsketab. Da huden bliver dehydreret, opstår der derefter revner på overfladen, hvilket åbner døren for flere infektioner.

Gængse symptomer

Gængse hudsymptomer i forbindelse med diabetes omfatter følgende:

 • Forekomsten af rødlige pletter.
 • Problemer med sårheling.
 • Tør og stram hud, ofte følsom og skrøbelig.
 • Dannelse af sår, skorper og eventuelt sår.
 • Gullig hud, hyppigere på håndfladerne og fodsålerne.
 • I mangel af sunde kollagennetværk har huden en tendens til at hærde og få et voksagtigt udseende.
 • På grund af diabetisk neuropati kan der også forekomme føleforstyrrelser. På grund af den manglende fornemmelse kan der opstå skader, uden at man er klar over det.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Diabetes og tandsundhed: Hvad du bør vide

Diabetesrelaterede hudlidelser

En person med diabetes har en øget risiko for hudsygdomme. Lad os nu tage et kig på, hvad nogle af disse sygdomme kan være.

Acanthosis nigricans

En af de mest almindelige kaldes acanthosis nigricans. Denne tilstand er kendetegnet ved mørkfarvning og fortykkelse af huden. Den forekommer især i folderne, f.eks. i nakken, armhulerne eller endog i lysken.

Ifølge undersøgelser om emnet forekommer det hos ca. tre ud af fire personer med diabetes. Det kan dog også forekomme hos personer med fedme eller hormonelle problemer eller endog ved reaktioner på visse lægemidler.

Kvinde viser sin armhule

Områderne i kroppens folder, som f.eks. armhulerne, er de mest berørte.

Psoriasis

På samme måde øges risikoen for at udvikle psoriasis hos personer med type 2-diabetes, og de kan have røde pletter, kløe og afskalning. I nogle tilfælde er hovedbunden og endda neglene endda påvirket.

Buschkes sklerodermi

Dette er en bindevævssygdom, der er kendetegnet ved en fortykkelse af huden, især i den øverste del af kroppen, enten ryggen eller nakken. I modsætning til acanthosis nigricans er der ingen eller ikke så tydelig mørkfarvning.

Når Buschkes sklerodermi er alvorligt, kan det dog gøre det vanskeligt at bevæge sig. Det menes at optræde mere hos overvægtige personer.

Det kan optræde hos personer uden diabetes, som har haft en streptokokinfektion.

Diabetisk dermopati

Dermopati er også ret almindeligt og forekommer i 33 eller 40 % af tilfældene hos personer med henholdsvis type 1- eller type 2-diabetes. Ved denne tilstand opstår der cirkulære, rødlige eller brune, skællende pletter på læggene.

Diabetiske fodsår

Da diabetes påvirker blodcirkulationen, udvikler små sår sig undertiden til større sår. De kan være almindelige i det, der er kendt som diabetisk fodsår. Hvis de bliver inficeret, øges risikoen for nekrose.

Xanthelasma

Xanthelasma er en type læsion forårsaget af fedtophobning. Udseendet er gulligt og skællet. Det forekommer på eller nær øjenlågene samt på halsen, skuldrene, armhulerne og andre områder af overkroppen.

Det kan være et resultat af højt blodsukker og fedt, selv om det også forekommer hos personer, der ikke har disse faktorer. Selv om det ikke udgør en sundhedsrisiko, påvirker det livskvaliteten. Nogle undersøgelser foreslår brugen af lipidsænkende medicin til behandling heraf.

Xanthomer

Xanthomer er forårsaget af dårlig glukosestyring. Det er buler af varierende farve, der spænder fra mørkegul eller orange til brun eller rødlig. De forårsager kløe.

De forekommer hyppigere på lår, balder og områder med folder (albuer eller knæ). De er også forbundet med hypothyreose, skrumpelever eller pancreatitis.

Acrochordoner

Dette er navnet på visse papillomer, der hænger ud fra huden, og som er bløde og kødfarvede. De kan forekomme på øjenlågene og andre folder (f.eks. i lysken, armhulerne, halsen eller brysterne).

De er et tegn på et højt blodsukkerniveau hos patienter med diabetes. De forekommer også hos personer, der ikke har diabetes.

Nekrobiosis lipoidica

Nekrobiosis lipoidica er en sjælden tilstand. Det er en granulomatøs tilstand med degenerativt bindevæv. Omkring halvdelen af de personer, der oplever den, er insulinafhængige.

I begyndelsen er læsionerne små, faste, udslætlignende knopper. De udvikler sig derefter til større, hårdere, voksagtige hudplader, der er lysegule eller brune i farven. Selv om de er smertefri, er huden mere udsat for infektion, og der kan opstå sårdannelse.

Granuloma annulare

Denne tilstand kan være en komplikation af helvedesild eller diabetes. Den forekommer på hænder eller underarme. Den viser sig som små, rødlige knopper, der danner en ring.

Bakterieinfektioner og mykoser

Bakterie- og svampeinfektioner kan forekomme hyppigere hos personer med type 2-diabetes end i den ikke-diabetiske befolkning. De omfatter følgende:

 • Ringorm.
 • Bygkorn.
 • Bylder.
 • Candidiasis.
 • Fodsvamp.
 • Lichen planus.
 • Neglesvamp.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil kunne lide: Diabetes øger risikoen for knoglebrud

De bedste tips til hudpleje med diabetes

På grund af alle disse risici er det nødvendigt at træffe foranstaltninger til hudpleje med diabetes. Nedenstående tager vi et kig på nogle tips i denne henseende.

1. Undgå at tage langvarige brusebade eller bade som en del af hudpleje med diabetes

At tage for mange eller for lange brusebade udtørrer også huden. Dette er normalt ikke særlig godt for personer med følsom hud, herunder patienter med diabetes, da det kan fjerne en del af det fedtlag, der beskytter huden mod ydre forureninger.

Mand tager et brusebad som en del af hudpleje med diabetes

Langvarig kontakt med vand anbefales ikke til patienter, der har diabetes, da det øger hudens tørhed.

2. Vask dine fødder dagligt

På trods af ovenstående er det nødvendigt at vaske dine fødder dagligt for at holde huden så ren som muligt. Så længe det er korte bade, og man tørrer huden godt, er det gavnligt.

3. Brug gel-sæber som en del af hudpleje med diabetes

Det anbefales at undgå at bruge faste sæber. Vælg i stedet gel.

Der findes nogle, der er specielt udviklet til følsom hud baseret på naturlige ingredienser som f.eks. vegetabilsk glycerin. De hjælper også med at fugte.

4. Undgå irriterende produkter i hudpleje med diabetes

På den anden side bør du også forsøge at bruge produkter til personlig hygiejne, der ikke udtørrer eller irriterer huden. Dette omfatter milde, parfumefri shampoo og cremer. Du bør også undgå aerosoler samt produkter, der indeholder parabener.

5. Tør din hud godt

Når badet er slut, skal du tørre din hud meget grundigt, især i folderne (armhuler, lysken, halsen). Frem for alt er det vigtigt at gøre det mellem tæerne for at undgå eventuelle svampeinfektioner.

Det er også bedst at bruge et blødt håndklæde, som er tørt. Hvis det er muligt, skal du have et separat håndklæde til visse områder.

6. Påfør creme dagligt som en del af hudpleje med diabetes

Når der er tørhed, øges tilbøjeligheden til irritation eller sprækker, hvilket fører til kløe og sår. For at forebygge dem bør der anvendes fugtgivende cremer til hudpleje med diabetes.

I denne henseende anbefales cremer med planteekstrakter og cremer med E-vitamin samt stoffer, der fremmer bevarelsen af naturlig fugt. I denne henseende er der mulighed for ingredienser som f.eks. jojobaolie.

7. Brug talkumpulver

For at hjælpe med at holde foden tør og undgå fugt, som kan være skadelig, anbefales det at bruge talkumpulver. Ideelt set bør det placeres inden i skoene og ikke på foden for ikke at ophobe fugt.

8. Gå ikke barfodet på offentlige steder

På offentlige steder, f.eks. i svømmehaller eller på toiletter i fitnesscentre, øges tilbøjeligheden til at pådrage sig infektioner, f.eks. fodsvamp. Der bør bæres badesandaler, når man går på disse steder.

9. Klip dine negle omhyggeligt

Der bør tages ekstreme forholdsregler, når du klipper tånegle, uden at overdrive det, så du ikke får sår, der kan være en indgang til infektioner.

10. Hold øje med dine fødder som en del af hudpleje med diabetes

Som en del af hudpleje med diabetes bør man være opmærksom på sine fødder og kontrollere dem dagligt. På den måde vil man kunne opdage eventuelle ændringer i tide.

11. Undgå at kradse i huden

Selv om det er rigtigt, at tør hud giver kløe, bør man undgå at kradse, da det kan give sår, der i sidste ende bliver inficeret eller forværres og bliver til sår. I stedet kan man påføre en creme med glycerin.

12. Lad være med at prik hul på vabler

Når der opstår vabler, må du ikke prikke hul på dem, hverken med en nål eller med fingerneglene. Det samme gælder sårskorper, som man ikke bør pille i.

13. Hudpleje med diabetes: Pleje af sår

Når der opstår et sår, skal det plejes, og der skal om nødvendigt lægges forbindinger. Snitsår skal behandles straks, og man skal være opmærksom på, hvordan helingen skrider frem.

14. Kontrollér dit blodsukkerniveau som en vigtig del af hudpleje med diabetes

Dit blodsukkerniveau skal overvåges og reguleres. Dette er en vigtig opgave, ikke kun med hensyn til hudpleje i forbindelse med diabetes, men også på grund af alle de negative virkninger, det har.

En kvinde måler sit blodsukkerniveau

Selvkontrol er afgørende for en person med diabetes.

15. Følg behandlingen til punkt og prikke: Det supplerer hudpleje med diabetes

Sidst, men ikke mindst, skal diæten samt den medicin, som sundhedspersonalet anbefaler, følges nøje. Dette er den bedste måde at behandle problemerne på og forhindre dem i at opstå.

Hvornår skal man gå til lægen i tilfælde af spørgsmål om hudpleje med diabetes?

Selv om nogle af de ovenstående symptomer er harmløse, kan andre føre til alvorlige komplikationer, såsom nekrose, der kræver amputation. Progressionen er hurtig hos patienter med hyperglykæmi.

For at opretholde en god hudpleje, når man har diabetes, bør man kontakte en hudlæge, hvis problemerne er vedvarende, eller hvis der observeres symptomer som betændelse, smerter, hævelse, rødme eller feber.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Crinnion W. Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Altern Med Rev. 2010; 15(3): 190-196.
 • Didouche Y, Aksas H. An agrofood waste physicochemical characterization for its valorization. Algerian Journal of Environmental Science and Technology. 2021; 7(4): 2143-2150.
 • Duff M, Demidova O, Blackburn S, Shubrook J. Cutaneous manifestations of diabetes mellitus. Clin Diabetes. 2015; 33(1): 40–48.
 • Gad H, Roberts A, Hamzi, et al. Jojoba oil: an updated comprehensive review on chemistry. Pharmaceutical uses and toxicity. Polymers. 2021; 13: 1711. https://doi.org/10.3390/polym13111711
 • Gubelin W, de la Parra R, Giesen F. Micosis superficiales. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(6): 804-812.
 • Laftah Z, Al-Niaimi F. Xanthelasma: An Update on Treatment Modalities. J Cutan Aesthet Surg. 2018; 11(1):1-6.
 • Pereira N, Suh Hyunsuk P, Hong Joon P. Úlceras del pie diabético: importancia del manejo multidisciplinario y salvataje microquirúrgico de la extremidad. Rev Chil Cir. 2018;  70(6): 535-543.
 • Peyrí J, Moreno A, Marcoval J. Necrobiosis lipoidica. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. 2007; 26(2): 87-89.
 • Pitarch G, Torrijos A, Martínez-Aparicio A, Vilata J, Fortea J. Escleredema de Buschke asociado a diabetes mellitus. Estudio de cuatro casos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2005; 96 (1): 46-49.
 • Vera Estévez A. ¿Dermopatía diabética? Folia Dermatológica Cubana. 2021; 15(1): e259.
 • Wu L, Norman G, Dumville J, O’Meara S, Bell-Syer S. Dressings for treating foot ulcers in people with diabetes: an overview of systematic reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2015; 7: doi 10.1002/14651858.CD010471.pub2.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.