Symptomer og tips til at hæve HDL-kolesterolniveauet

HDL-kolesterol er vigtigt for stofskiftet i menneskekroppen. Når det mangler, kan det have flere konsekvenser.
Symptomer og tips til at hæve HDL-kolesterolniveauet

Sidste ændring: 24 juni, 2022

Kolesterol er en type fedt, som er uundværlig for, at kroppen kan fungere korrekt. De bedst kendte former er HDL eller det gode kolesterol og LDL eller det dårlige kolesterol. Her er alt, hvad du behøver at vide om at øge HDL-kolesterolniveauet.

Den menneskelige krop bruger kolesterol som kilde til produktion af forskellige hormoner, vitaminer og stoffer, der er involveret i fordøjelsen. Det transporteres i blodet af en gruppe proteiner, der kaldes lipoproteiner. High-density lipoprotein (HDL) er ansvarlig for at opsamle kolesterol i blodet og returnere det til leveren til udskillelse.

Generelt anses et lavt niveau af HDL-kolesterol og et højt niveau af LDL-kolesterol ifølge undersøgelser for at være en vigtig kardiovaskulær risikofaktor for åreforkalkning. I denne henseende er det vigtigt at sikre en korrekt balance mellem disse fedtstoffer i blodet.

HDL-kolesterolets funktioner i menneskekroppen

HDL er en gruppe lipoproteiner, der er ansvarlige for at fjerne fedtstoffer eller overskydende lipider, der findes i blodkarrene. I den forstand fungerer de som et kemisk transportmedie, der forhindrer ophobning af fedt i kredsløbet og i perifere væv.

Når HDL er fyldt med lipider, rejser de til leveren, hvor de afsætter det overskydende kolesterol. Leverenzymer vil derefter metabolisere det og bruge det til at danne nye stoffer. Forskning bekræfter, at det kolesterol, som leveren får fra HDL, fortrinsvis bruges til at producere galde.

På den anden side har disse lipoproteiner med høj densitet antiinflammatoriske, antikoagulerende, antitrombotiske og antioxidant egenskaber. De er også aktivt involveret i produktionen og frigivelsen af steroidhormoner, såsom testosteron og østrogener, samt i D-vitamin-syntese og calciummetabolisme.

HDL-kolesterol anses for at være en beskyttende faktor mod flere sygdomme, såsom myokardieinfarkt, angina pectoris og slagtilfælde. Nogle undersøgelser hævder, at personer med et lavt HDL-niveau har op til 8 gange større risiko for at lide af hjerte-kar-sygdomme.

Mand får et slagtilfælde

HDL fungerer som en hjertebeskytter. Dens opgave med at rense arterierne bidrager til et godt kredsløb.

Du er måske interesseret i at læse: Sådan forebygger du hjertesygdomme hos kvinder

Hvordan ved man, om HDL-kolesterolniveauet er lavt?

Generelt kan man ved hjælp af blodprøver afgøre niveauet af det samlede kolesterol. Denne test kaldes lipidprofil og er nyttig til vurdering af HDL-, LDL-, VLDL- og triglyceridniveauerne.

Det anbefales at udføre denne test hvert 5. år hos unge voksne og hvert 1 til 2. år hos mænd over 45 år og hos kvinder over 55 år. Resultaterne udtrykkes normalt i milligram kolesterol pr. deciliter (mg/dl). For HDL-kolesterol er højere koncentrationer normalt mere gavnlige.

Den ønskelige HDL-værdi hos mænd og kvinder er 60 mg/dl eller højere. På den anden side udgør koncentrationer under 40 mg/dL hos mænd eller 50 mg/dL hos kvinder en risikofaktor.

Undersøgelser af internationale protokoller viser, at HDL-kolesterolniveauer under 40 mg/dL i høj grad øger sandsynligheden for at udvikle koronar hjertesygdom. Desuden vurderes lave HDL-niveauer at være den mest almindelige dyslipidæmi i Europa.

Tilknyttede symptomer

I de fleste tilfælde giver lavt HDL-kolesterol ikke nogen tydelige symptomer. Men en ubalance i blodets lipider, der opretholdes over tid, kan generere flere langsigtede manifestationer.

Nogle af de symptomer og tegn, der er mest forbundet med denne tilstand, er som følger:

 • Hævelse af hænder og fødder.
 • Luft og ubehag i maven.
 • Overvægt eller fedme.
 • Uforklarlig træthed.
 • Hovedpine.
 • Sløret syn.
 • Hjertebanken.
 • Svedtendens.
 • Tør mund.

I alvorlige tilfælde kan nogle mennesker opleve alvorlige brystsmerter som et symptom på et hjerteanfald eller endda bevidstløshed. Ved tilstedeværelse af disse manifestationer bør der straks søges professionel hjælp.

Årsager til lavt HDL-kolesterol

Der er en række faktorer, der kan forårsage lavt HDL-kolesterol. De fleste er forbundet med den enkelte persons livsstil og vaner, blandt hvilke vi finder følgende som skadelige:

 • Fedme.
 • Stillesiddende livsstil.
 • Rygning.
 • Kronisk alkoholforbrug.
 • Fødevarer med et højt indhold af transfedt, sukker og forarbejdede fødevarer.

Tilsvarende er metabolisk syndrom og diabetes mellitus hyppige årsager til lavt HDL og højt LDL-kolesterol. Overdreven brug af kortikosteroider er også forbundet med omfordeling af kropsfedt, ledsaget af ubalance i kolesterol og triglycerider.

Der er genetiske og arvelige faktorer, der prædisponerer visse grupper af mennesker.

Tips til at hæve HDL-kolesterolniveauet

De fleste af årsagerne til denne dyslipidæmi er relateret til livsstil. Derfor er det muligt at øge HDL-kolesterolniveauet i blodet med nogle ændringer i vores kost og vaner.

1. Sund og afbalanceret kost

Kosten er endnu en del af kontrollen af kolesterolniveauet. Nogle fødevarer kan øge HDL, mens andre sænker det.

Det er tilrådeligt at indtage sunde fedtstoffer, enkelt- og flerumættede, for at genopbygge HDL-reserverne i kroppen. Til dette formål er det tilrådeligt at øge indtaget af følgende produkter:

 • Fed fisk, såsom laks, sardiner, tun og makrel.
 • Nødder, f.eks. mandler, valnødder, hasselnødder og jordnødder.
 • Grøntsager, f.eks. avocado og oliven.
 • Frø, f.eks. chiafrø, solsikkefrø, græskarfrø og hørfrø.
 • Olivenolie.

Mættede fedtstoffer og transfedtstoffer ændrer i høj grad koncentrationen af HDL i blodet. Vi bør derfor reducere eller fjerne forbruget af følgende fødevarer:

 • Stegte fødevarer.
 • Pølser og forarbejdede produkter.
 • Sukkerholdige læskedrikke.
 • Margarine og kokosolie.
 • Fedtfattige mejeriprodukter.

2. Hold vægten under kontrol

Fedme og tilstedeværelsen af fedt omkring taljen er forbundet med højere LDL-niveauer. I den forstand er det grundlæggende at tabe sig og holde vægten tæt på idealvægten for at øge HDL-kolesterolniveauet og undgå forekomsten af flere sygdomme relateret til denne tilstand.

3. Motion

Regelmæssig fysisk aktivitet er en god mulighed for at øge det gode kolesterol. Fysisk træning kombineret med en afbalanceret kost er den ideelle formel for at nå dette mål.

For at gøre dette anbefaler fagfolk at praktisere 30 til 40 minutters let til moderat aerob træning 3-4 gange om ugen. Det gælder f.eks. gåture, løb eller cykling.

4. Stop med at ryge

Regelmæssigt forbrug af cigaretter eller tobak reducerer HDL-kolesterol og øger koncentrationen af LDL og triglycerider. Især hos kvinder.

Desuden opnår passiv eksponering også denne effekt. Derfor er det tilrådeligt at holde op med at ryge.

5. Reducér alkoholindtaget

Man ved, at et moderat alkoholforbrug kan være gavnligt for at øge HDL. Dette forbrugsmønster svarer til 2 glas vin om dagen hos mænd under 65 år og 1 glas om dagen hos mænd over 65 år eller kvinder i alle aldre.

Langvarigt vedvarende og overdrevent alkoholforbrug fremmer imidlertid leverdysfunktion og fedtophobning. Derfor er det tilrådeligt at opretholde et moderat indtag.

Rødvin hældes op i glas

Alkoholindtag har grænser, der kan betragtes som en sikkerhedsmargen. Hvis de overskrides, er der ikke nogen fordele.

Virkninger af lægemidler på HDL-kolesterolniveauet

I øjeblikket er der lægemidler, der anvendes til medicinsk kontrol af HDL-kolesterolniveauet. De vigtigste alternativer er niacin og fibrater, f.eks. ciprofibrat og gemfibrozil.

Disse kan øge HDL-kolesterolniveauet med op til 30 %. Derudover anvendes også nogle statiner, f.eks. simvastatin og rosuvastatin. Disse lægemidler reducerer dog ikke risikoen for hjerteanfald hos personer med kronisk dyslipidæmi.

På den anden side skal man vide, at visse lægemidler kan reducere niveauet af det gode kolesterol som en bivirkning:

 • Beta-blokkere.
 • Anabolske steroider.
 • Gestagener i præventionsmidler.
 • Benzodiazepiner.

HDL-kolesterolniveauet: En nøglefaktor i forebyggelsen af hjerte-kar-sygdomme

HDL-kolesterol er en form for kolesterol, der letter udskillelsen af overskydende fedt i blodet. På den måde er det i stand til at forhindre dannelsen af aterosklerotisk plaque i blodkarrene. Følgelig reducerer det forekomsten af hjerte-kar-sygdomme.

Et fald i HDL-niveauet kan gå ubemærket hen i flere år, så regelmæssige blodprøver er afgørende. Heldigvis kan man med ændringer i kost- og livsstilsvaner i høj grad bidrage til at opretholde balancen.

Det kan interessere dig ...
HDL- og LDL-kolesterol: Alt, hvad du behøver at vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
HDL- og LDL-kolesterol: Alt, hvad du behøver at vide

HDL- og LDL-kolesterol er blevet begreber, som alle kender til, da de er meget vigtige for sundheden. Læs med her for at lære alt om dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ferrer Civeira M, Salor Moral D, Recarte García-Andrade C, Millán Núñez-Cortés J. Colesterol HDL bajo: un factor lipídico asociado a índice tobillo brazo (ITB) patológico. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis. 2011;23(4):155-159.
 • Attilio R. Actualización en el manejo del colesterol hdl bajo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2012;23(6):689-692.
 • Aguilar C, Melgarejo M. Análisis de la composición y de la función de las HDL, ¿un estudio para el clínico del futuro?. Revista de Endocrinología y Nutrición. 2011; 19 (3): 113-122.
 • Schade DS, Shey L, Eaton RP. Cholesterol Review: A Metabolically Important Molecule. Endocr Pract. 2020 Dec;26(12):1514-1523.
 • Cortes VA, Busso D, Maiz A, Arteaga A, Nervi F, Rigotti A. Physiological and pathological implications of cholesterol. Front Biosci (Landmark Ed). 2014 Jan 1;19(3):416-28.
 • Alvirde-García U. Dislipidemias e hipertensión arterial [Dyslipidemia and hypertension]. Gac Med Mex. 2016 Sep;152 Suppl 1:56-62.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.