De 5 bedste anti-inflammatoriske frugter

Vidste du at der findes naturlige anti-inflammatoriske frugter? I denne artikel vil vi fortælle dig om, hvilke der er mest gavnlige.
De 5 bedste anti-inflammatoriske frugter
Elisa Morales Lupayante

Skrevet og kontrolleret af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Inflammatoriske processer er meget almindelige i vores dagligdag. Ubehag i tarmene, de dage hvor vores lever er en smule mere opsvulmet end normalt, eller selv den klassiske tilbageholdelse af væske som sommetider kan resultere i ødem eller opsvulmning, er problemer som kan elimineres med en god diæt. Heldigvis kan du spise anti-inflammatoriske fødevarer.

Der findes frugter som er meget rige på antioxidanter og medicinale egenskaber, som vil hjælpe os med at forsvare os selv fra infektioner, og derved styrke vores naturlige immunforsvar. Deres høje indhold af vand, mineraler og vitaminer er en basal hjælp til at styrke vores krop, og altså bekæmpe disse ting som vi alle lider af fra tid til anden.

Skal vi begynde at tage noter omkring disse anti-inflammatoriske frugter?

1. Ananas, en af de bedste anti-inflammatoriske frugter

ananas

Ananas er en af de bedste anti-inflammatoriske frugter som findes. Kender du dens hemmelighed? Bromelain.

Bromelain er et fordøjelses enzym som indeholder svovl og, når det indtages, vil hjælpe med at forbedre fordøjelsen. Det vil derudover også skabe en interessant anti-inflammatorisk proces i vores krop, som er perfekt til at reducere ophobelsen af væske og den betændelse vi kan opleve i vores led.

For at kunne øge endnu flere af dens aktive ingredienser, anbefales det at du spiser naturlig ananas på tom mave. Hvis du en dag står op meget opsvulmet, med hævede ben eller væske ophobning, så er dette et perfekt tidspunkt at tilberede et par skriver frisk ananas eller en naturlig juice. Du vil selv se, hvor fantastisk det føles efterfølgende.

2. Citron og dets indhold af bioflavanoider

citron

På vores hjemmeside har vi ofte talt om fordelene ved citron, og hvor sundt det er at drikke et glas varmt vand med citronsaft hver morgen. Var du klar over, at det også er en af de mest effektive anti-inflammatoriske frugter?

Dette skyldes en af citronens essentielle komponenter, bioflavonoider, som primært findes i skallen, massen, og den hvide del af citronen. Dette element er meget brugbart til at reducere hævelse, og til at fungere som en naturlig antibiotika i vores krop. Derudover, kan det lindre alle typer inflammation.

Vær opmærksom på, at det er nødvendigt at anvende skallen eller den hvide den af citronen for at opnå fordelene ved bioflavonoider. Derfor er en effektiv teknik at anvende den frosne citron terapi, som vi allerede har forklaret i en anden artikel. Det er besværet værd!

3. Papaya og dens hemmelige komponent: papain

papaya

Hvis du har muligheden for at købe papaya på det lokale supermarked, så tøv ikke. Det er en af de bedste anti-inflammatoriske frugter som er tilgængelige. Den hjælper med at forbedre fordøjelsen, og er også fantastisk til at tabe sig en smule i vægt.

Papain, et element som findes i papaya massen, er et enzym som anvendes i naturmedicin til at lindre smerter og hjælpe med at løse alle typer af inflammatoriske processer. Det er fantastisk. Det er nok at anvende en halv papaya dagligt for at kunne få fordel af dets egenskaber.

Takket været papaya, vil du modtage en god portion C-vitamin, jern, calcium og en af de bedste antioxidanter som naturen kan tilbyde os: beta-karoten. Vi må heller aldrig glemme at papaya er en let fordøjelig frugt,  som også har en antiseptisk effekt på fordøjelsesslimet, hvilket er fantastisk til de dage hvor du lider af gastroenteritis eller colitis.

4. Kirsebær, ideelle imod slidgigt

kirsebaer

Den ”magiske” komponent som findes i kirsebær, og kan hjælpe med at reducere inflammatoriske processer kaldes anthocyanin. Takket været dette naturlige pigment, har kirsebær en attraktiv farve.

Men det mest interessante ved disse lækre frugter er, at de har en naturlig anti-inflammatorisk effekt som er langt mere effektiv end aspirin; derfor anses kirsebær som en fantastisk behandling til dem som lider af slidgigt.

Vi bør heller ikke overse det faktum at kirsebær er meget rige på antioxidanter, C-vitamin, og quercetin, et slags enzym, som bekæmper frie radikaler.

Kunne du tænke dig at vide hvordan du skal indtage kirsebær, for at få mest ud af deres anti-inflammatoriske effekt på slidgigt? Det er meget simpelt. Spis 15 kirsebær efter frokost. Super lækkert!

5. Kraften ved æbleskral

æbler

Er du en af de folk som altid inkluderer et æble i din morgenmad? Hvis ikke, så er det en god ide at adoptere denne sunde og simple spisevane.

I andre artikler har vi ofte talt om de mange fordele æbler har på hjertets helbred, og endda til at give dig en flot figur… Men var du klar over at de også er fordelagtige til at behandle alle typer anti-inflammatoriske processer?

Ifølge et studie offentliggjort af Department of Immunology and Infectious Diseases på the Montana State University (USA), så indeholder æbleskrællen enzymer som hjælper med at bekæmpe de såkaldte T-celler, som forårsager inflammation. Æbleskræl indeholder også pectin som giver mineraler og vitaminer som er hjælpsomme til alle typer infektioner.

Husk derfor at spise et æble om dagen… Men glem ikke at spise skrællen også!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Amri E., Mamboya F., Papain, a plant enzyme of biological importance: a review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology, 2012. 8 (2): 99-104.
  • Jung M, Trievel S, et al. Influence of apple polyphenols on inflammatory gene expression. Molecular Nutrition & Food Research. Octubre 2009. 53 (10): 1263-80.
  • Lee YM., Yoon Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.
  • Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. In: American Journal of Clinical Nutrition. 2003.
  • Manganaris GA, Goulas V, Vicente AR, Terry LA. Berry antioxidants: Small fruits providing large benefits. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2014.
  • Maurer H. R. Bromelain: biochemistry, pharmacology and medical use. Journal of Plant Disease and Protection. Agosto 2001. 58. 1234-1245.
  • Shaw G., Lee Berthel A., Roos ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent augments collagen synthesis. American Journal of Clinical Nutrition. 2017. 105 (1): 136-143.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.