9 typer af usund fisk, der er bedre at undgå

7. december 2018
Da der er mange slags fisk, der kan have store mængder af kviksølv, og eftersom din krop ikke er i stand til at slippe af med dette metal, er det vigtigt, at du altid vælger sunde muligheder.

Fisk er en af de sundeste fødevarer, du kan spise. Der er dog visse slags usund fisk, der er bedre at undgå.

Bemærk dem og vælg andre sundere muligheder.

1. Havkat

Fisk og asparges

Havkat kan vokse til at være en stor fisk. For at fremskynde vækstprocessen fylder mange dambrug dem dog med hormoner.

Dette er en fisk, der normalt yngler nær de asiatiske lande. Vi anbefaler, at du vælger mindre giftige muligheder.

2. Makrel er en anden slags usund fisk, du ikke skal spise for meget af

Makrel er ikke den mest anbefalede fisk. Dette skyldes dets høje indhold af kviksølv.

Desværre slipper din krop ikke af med kviksølv. I stedet bliver det ved med at opbygge sig. Dette metal er et stof, der ikke er meget sundt og kan forårsage forskellige sygdomme.

3. Hold dig fra Sortfinnet tun

Tun boeffer

Sortfinnet tun indeholder meget kviksølv.

Desværre er det næsten umuligt at finde tun, der er blevet opdrættet i dets naturlige habitat, fordi det er art i fare for udryddelse.

De fisk, du ser til salg, kommer fra særlige dambrug. På steder som disse fodrer de fiskene med antibiotika og hormoner.

Som følge heraf er det en fisk, der også har et højt indhold af kviksølv. Det er derfor ikke anbefalet, at en voksen spiser mere end 3,5 oz. om måneden.

Denne fisk anbefales aldrig til børn.

Anbefalet læsning:

3 nemme og lækre fiskeopskrifter

4. Tilapia er en usund fisk

Tilapia er en meget fed fisk. Den har en koncentration af giftigt fedt, der kan konkurrere med bacon.

Hvis du spiser for meget af denne fisk, vil det øge dit niveau af dårlig kolesterol (LDL). Plus det gør din krop mere følsom over for allergener.

Hvis du lider af hjertesygdomme, astma eller leddegigt, skal du undgå tilapia.

5. Ål

Aal bagt i ovn

Ål er en anden meget fed fisk. Ålene absorberer let alle former for rester, der findes i vandet. På grund af dette er niveauerne af toksiner i de amerikanske arter særligt høje.

Hvad angår europæiske ål, har de også høj indhold af kviksølv. Det er ikke klogt at spise mere end 10 oz. for voksne og 7 oz. for børn pr. måned.

6. Pangasius

Pangasius, en slags hajlignende havkat, er opdrættet i Vietnam ved Mekong-floden. Denne flod betragtes som en af de mest forurenede floder i verden.

Denne slags fisk har høje niveauer af kviksølv, nitrofural og polyfosfater. Ud over det, vi allerede har sagt om kviksølv, er disse sidste stoffer også kræftfremkaldende.

Det anbefales naturligvis altid at undgå at spise det.

Læs også:

Lav fiskegratin derhjemme uden en ovn

7. Teglfisk

Hvid fisk med fyld

Teglfisk er en fisk, der har et højt indhold af kviksølvforurening. På grund af dette anbefales det ikke til kvinder eller børn.

For mænd bør den være begrænset til højst 3,5 oz. om måneden.

8. Oliefisk (hvid tun)

Oliefisk, også kaldet hvid tun, har gomphotoxin. Dette er et stof, der ligner voks og giver kødet en olieagtig smag.

Dette stof fordøjes ikke af din krop. Således kan det forårsage dårlig fordøjelse, selv om det ikke er meget giftigt.

For at reducere mængden af gempilotoxin anbefaler vi, at du enten steger eller griller denne fisk. Men hvis du har fordøjelsesproblemer, er det bedre at vælge andre muligheder.

9. Rockfish

Hel fisk i ovn

Havtaske, også kendt som Gul-øjet Rockfish, indeholder meget kviksølv.

Under alle omstændigheder er det altid bedre at vælge sundere arter og dem med mindre kviksølv.

Frisk er altid bedst

Det er også vigtigt at huske på, at frisk fisk har gennemsigtige øjne, en fast hale og våd skinnende skæl. Hvis du tror, at du køber frisk fisk, og halen er slatten, så er den ikke så frisk som du tror.

Du kan også se om den ikke er frisk ved at se på dens finner. Hvis dens finner er tørre og dens gæller er grå i stedet for rød, så er den nok ikke frisk.

Hvor tit har du spist usund fisk?

  • Orozco, A. (2011). Pescados y Mariscos. Revista Chilena de Nutrición.
  • Huss. (1998). El Pescado Fresco : Su Calidad y Cambios de su Calidad. FAO Documento Tecnico de Pesca. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Olivero, J., Mendonza, C., & Mestre, J. (1995). Mercurio en cabello de diferentes grupos ocupacionales en una zona de miner??a aurifera en el Norte de Colombia. Revista de Sa??De p??Blica. https://doi.org/10.1590/S0034-89101995000500006
  • Ortega, M. (2014). Niveles de plomo y mercurio en muestras de carne de pescado importado y local. Pediatría. https://doi.org/10.1016/S0120-4912(15)30135-X
  • Gracia, L., Marrugo, J. L., & Alvis, E. (2010). Contaminación por mercurio en humanos y peces en el municipio de Ayapel, Córdoba, Colombia, 2009. Revista Facultad Nacional Salud Pública. https://doi.org/http://doi.www.redalyc.org/articulo.oa?id=12016346003