Dental CT: Hvorfor og hvordan udføres den?

En dental CT-scanning er en undersøgelse, der giver tandlægen mulighed for at få præcise oplysninger om strukturen i munden. Dermed bliver diagnoser og behandlinger mere præcise.
Dental CT: Hvorfor og hvordan udføres den?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Inden for tandlægevidenskab, ligesom inden for andre medicinske specialer, giver nye teknologier fagfolk præcise oplysninger om deres patienter. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om dental CT, et avanceret værktøj, der giver pålidelige data om mundhulen.

Med denne supplerende undersøgelse kan tandlægerne stille en mere præcis diagnose og planlægge behandlingen i detaljer. Dermed øges chancerne for en vellykket behandling betydeligt.

Dental CT-scanning giver hurtigere, mere forudsigelige og mere effektive resultater. Udforsk, hvad denne undersøgelse af munden går ud på.

Hvad er en dental CT?

Dental CT er den forkortede definition af computertomografi. Det er et apparat, der gør det muligt at få tredimensionelle billeder af patientens tænder og kæber ved hjælp af røntgenstråler.

Med denne undersøgelse er det muligt at få billeder af tand-, nerve- og knoglestrukturerne i over- og underkæben i en enkelt scanning. Ved at udnytte disse oplysninger kan tandlægen omhyggeligt planlægge behandlingen, inden den udføres.

Det er vigtigt ikke at forveksle dental CT med panoramarøntgen, som almindeligvis anvendes i tandplejen. Selv om sidstnævnte undersøgelse også giver oplysninger om tænder og knogler i munden, gør den det ikke i de tre dimensioner som en tomografi.

En dental CT anvendes ikke rutinemæssigt, men kun i tilfælde, hvor der kræves en meget præcis analyse af det kraniofaciale område. I den forstand er det et meget nyttigt værktøj inden for implantologi. Men som du vil lære, har den også andre anvendelsesmuligheder.

Stråleeksponeringen ved denne type skanner er større end ved normal tandrøntgenfotografering. Under alle omstændigheder er det en sikker, enkel og hurtig undersøgelse.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Tandlægeskræk: Karakteristika og behandling

Hvorfor og hvornår udføres dental CT?

Dental CT giver mulighed for at få præcise tredimensionelle billeder af hele patientens mund. Dermed kan tandlægen eller kæbekirurgen planlægge behandlingen nøjagtigt, inden den udføres.

Det er dog ikke altid nødvendigt. Her er de situationer, der berettiger til indikation heraf:

 • Placering af implantater: CT giver tandlægen mulighed for at undersøge knoglestrukturen og afgøre den nøjagtige placering og position, hvor implantatet skal placeres i knoglevævet.
 • Knogleregeneration: Før et implantat placeres, skal kirurgen sikre sig, at der er tilstrækkelig mængde og kvalitet af knogle til at bære skruen. Den dentale CT-scanning bruges til at kontrollere patientens knogledimension og afgøre, om den er tilstrækkelig, eller om der skal foretages et indgreb for at øge den. I tilfælde af at der er behov for et sinusløft eller en transplantation, vil undersøgelsen give de nødvendige data til at planlægge det efterfølgende indgreb. I sidste ende forbedrer det den forventede prognose for operationen.
 • Ikke frembrudte visdomstænder: En dental CT hjælper med at bestemme forholdet mellem de ikke frembrudte kindtænder og andre vigtige anatomiske strukturer, f.eks. den nedre tandnerve. Den hjælper også med at vurdere den bedste metode til at fjerne disse tænder og reducere de negative virkninger.
 • Ikke frembrudte hjørnetænder: Med denne undersøgelse kan hjørnetændernes placering bestemmes, og det bedste terapeutiske alternativ kan planlægges. Den er nyttig, hvis tanden skal blotlægges med kirurgi og omplaceres med ortodonti.
 • Diagnostik af sygdomme i kæberne, knoglestrukturer i ansigtet, næse, bihuler og kæbeled.
 • Påvisning, måling og behandlingsplanlægning af umorer eller cyster i kæberne.
 • Til at lokalisere oprindelsen af smerter eller en tilstand, der er vanskelig at diagnosticere.
Kvinde gør klar til en dental CT

Panoramarøntgenbilleder er hyppigere i tandplejen end CT. Resultaterne på billederne fra de to undersøgelser er ikke ens.

Hvordan udføres en dental CT-scanning?

En dental CT-scanning er meget enkel og hurtig. Den tager kun nogle få sekunder, og resultaterne kan ses med det samme. Den udføres i et særligt røntgenrum af kvalificeret personale. Nogle tandklinikker har denne type teknologi i deres lokaler.

Hvis dette ikke er tilfældet, skal patienten tage til et autoriseret center for at få foretaget disse undersøgelser og derefter vende tilbage til tandlægen med resultaterne. Proceduren er meget lig den, der udføres ved optagelse af panoramarøntgenbilleder. Det er ikke nødvendigt med nogen forudgående forberedelse.

På tidspunktet for undersøgelsen skal du fjerne øreringe, halskæder, briller, proteser, hårnåle og andre metalgenstande. Desuden er det nødvendigt at beskytte dig mod stråling ved at bære et blyholdigt forklæde.

Den fagperson, der er ansvarlig for at udføre CT-scanningen, placerer patienten i den nøjagtige position, så apparatet kan tage de relevante billeder af munden. Dette kræver, at patienten sidder i en stol eller ligger ned på undersøgelsesbordet, afhængigt af hvilken type apparat der anvendes.

Patienten placeres derefter, så det interessante område er centreret, og han/hun bliver bedt om at ligge helt stille under undersøgelsen. Røntgenkilden og detektoren roterer rundt om personen.

Generelt tager testen ikke mere end 20 sekunder, og under undersøgelsen vil patienten ikke føle noget ubehag eller symptomer. Det er vigtigt at huske på, at gravide kvinder ikke bør gennemgå denne test. Selv om de anvendte strålingsdoser er lave, er det bedst at undgå denne og lignende undersøgelser under graviditet.

Er det farligt?

En dental CT kan være nødvendig til diagnosticering og planlægning af forskellige tandbehandlinger. Men da der anvendes røntgenstråling, spørger mange mennesker sig selv, om denne undersøgelse indebærer nogen sundhedsrisici.

Du skal vide, at den strålingsmængde, der anvendes af denne type scanner, er minimal. Strålingen fra en konventionel CT-scanning er 2 mSv (millisievert). I tilfælde af en digital CT falder dette tal til kun 0,02 mSv.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opstår den øgede risiko for kræft eller skader på fosteret under graviditet i forbindelse med brug af stråling hos personer, der modtager doser på over 100 mSv. Derfor kan denne type undersøgelse betragtes som sikker for vores sundhed.

Gravid kvinde ved tandlæge

Gravide kvinder med tandproblemer vil få rådgivning fra deres tandlæge om de diagnostiske metoder, der kan udføres på dem.

Nye fremskridt

Medicinsk teknologi er et område, der er i konstant udvikling. Nye fremskridt gør stadig mere præcist udstyr tilgængeligt for fagfolk, hvilket giver fordele for både eksperten og patienten.

Der findes f.eks. en type dental CT-scanner, som er kendetegnet ved, at dens røntgenemissionskilde har en konisk form. Dette giver udstyret den særlige egenskab, at vi med en enkelt 360-graders rotation får de nødvendige oplysninger om det område, vi er interesseret i.

Dermed er det nødvendigt med en kortere eksponeringstid. Derfor er den stråling, som patienten modtager, også lavere. Denne type keglestråleudstyr er allerede i brug i flere tandlægecentre.

Andet topmoderne udstyr er en ny scanner, der kan udføre panoramaradiografi og dental CT på samme tid. Generelt er begge undersøgelser nødvendige for at stille en præcis diagnose. Med denne test er det muligt at få begge undersøgelser på én enkelt eksponering.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Pleje efter fjernelse af visdomstænder

En dental CT for vellykkede behandlinger

En dental CT er en enkel, hurtig og bekvem undersøgelse. Med den får tandlægen præcise oplysninger om strukturerne i munden i tre dimensioner. Udførelse af denne type undersøgelse giver data, der udmønter sig i mere præcise tilgange.

Med en simpel test øger du således chancerne for, at de tandlægebehandlinger, som du får anvist, vil blive vellykkede og med færre bivirkninger.

Det kan interessere dig ...
Hvad er ankylose af en tand, og hvordan kan det behandles?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er ankylose af en tand, og hvordan kan det behandles?

Ankylose af en tand påvirker forbindelsen mellem tandroden og den knogle, som den sidder i. Vi fortæller dig mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ortega, E. V., & Méndez, Á. G. (2008). La cirugía guiada y carga inmediata en implantología oral. Consideraciones diagnósticas y quirúrgicas. Rev. Esp. Odontoestomatológica de Implantes16(4), 211-218.
 • COYAC AGUILAR, R. O. G. E. L. I. O. (2010). LA INCLINACION RADICULAR DE CANINOS DETERMINADA CON TOMOGRAFIA, COMPARADA CON SU APRECIACION EN LA RADIOGRAFIA PANORAMICA.
 • de-Moraes, L. E., de-Moraes, E. J., Olate, S., & Koch, H. A. (2021). Imagen 3D para la Evaluación Morfológica de Quistes y Tumores Maxilofaciales: Serie de Casos. International Journal of Morphology39(4), 1132-1138.
 • Edith, G. N. C., Antonio, H. H. J., Frías, M. Á. N., Luciano, A. V. A., Gilberto, L. C., & Rider, R. M. (2014). TAC 3D como estándar de oro para colocación de implantes en pacientes con agenesia dental. Oral15(49), 1179-1181.
 • ORAL, C. D. E. E. I., & ALTHAPARRO, D. F. C. G. Análisis tomográfico de haz cónico de la frecuencia, ubicación y tamaño de los forámenes linguales para el diagnóstico implantológico en mandíbulas desdentadas.
 • Ruiz-Imbert, A. C., & Cascante-Sequeira, D. (2022). Valores de densidad en la escala de grises en Tomografía Computarizada de Haz Cónico: alcances y limitaciones. Odovtos-International Journal of Dental Sciences23(2), 52-62.
 • Arce Toribio, C. P. Revision bibliografica sobre el uso de acceso guiado por tomografia computarizada en dientes anteriores calcificados.
 • Alexandre Oliveira, N., Matos Garrido, N., España López, A., Jiménez Guerra, A., Ortiz García, I., & Velasco Ortega, E. (2019). Planificacion de tratamiento con software para cirugía guiada en implantologia oral. Avances en Odontoestomatología35(2), 59-68.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.