Tandpleje for børn med ganespalte

Tandpleje er en vigtig del af den behandling, der er nødvendig for børn med ganespalte. Så hvad skal du vide om det? Læs videre for at få svarene!
Tandpleje for børn med ganespalte
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 24 november, 2022

Børn med ganespalte har brug for særlig tandpleje. Denne misdannelse i munden prædisponerer dem til at lide af visse ændringer, som med korrekt og rettidig opmærksomhed kan undgås eller modvirkes.

Læbe- eller ganespalte er medfødte defekter af ukendt oprindelse, selv om de kan være forbundet med forskellige risikofaktorer. Takket være graviditetskontrol kan de normalt opdages ved hjælp af ultralydsscanninger, inden barnet fødes, hvilket gør det muligt at være bedre forberedt på fødselstidspunktet.

Den manglende kontinuitet i læben eller ganen påvirker ikke kun disse børns udseende. Spise- og talekomplikationer og tandproblemer er andre åbenlyse konsekvenser af denne lidelse. En rettidig løsning heraf forbedrer de små børns livskvalitet. Så hvad skal man huske på, når det gælder tandpleje af børn med ganespalte?

Hvad er ganespalte?

Læbe- og ganespalte er to lignende anomalier, der opstår under graviditeten. I det første tilfælde påvirker det læbevævet, i det andet tilfælde påvirker det ganen i munden. Begge kan dog forekomme på samme tid.

Når barnet udvikler sig i moderens livmoder, lykkes det ikke knoglerne og de bløde dele af næsen og munden at smelte sammen og danne ganen og overlæben. Fordi de ikke smelter ordentligt sammen, er der således en åbning eller adskillelse i disse strukturer.

Dette er kendt som en spalte. Den kan have forskellige størrelser og påvirke forskellige væv:

 • En lille spalte, der kun omfatter læben.
 • En spalte, der omfatter læben og strækker sig til næsen.
 • En ganespalte – den kan være forrest (hård gane), bagest (blød gane) eller fuldstændig (begge områder).

Disse defekter kan forekomme i den ene side af munden (unilateral) eller begge sider (bilateral spalte). Uanset hvad, indebærer deres tilstedeværelse mange problemer i barnets mundfunktion. Amning, ernæring, tale, hørelse og dannelse af tænder er aspekter, der ændres.

Desuden, og især når læben er involveret, er spaltningen en meget tydelig misdannelse, der påvirker det æstetiske niveau. Der er således ofte følger, når det drejer sig om personens sociale relationer, selvværd, selvtillid og hele livskvaliteten.

Glad pige repræsenterer børn med ganespalte

En rettidig indgriben over for babyer med ganespalte gør det muligt at forbedre deres livskvalitet i fremtiden.

Årsagerne til ganespalte

Den specifikke årsag til denne type misdannelse er ikke helt kendt. Der er dog flere genetiske og miljømæssige faktorer forbundet med den:

 • Genetisk disposition og arvelighed i familien.
 • Forældrenes indtagelse af visse lægemidler eller stoffer.
 • Første graviditet.
 • Udsættelse for giftstoffer.
 • Kontakt med visse vira.

Tandproblemer hos børn med ganespalte

Læbe- og ganespalte er ofte forbundet med flere ulemper for dem, der lider af den. Fra fødslen er ulemperne tydelige. Derfor kan man modvirke konsekvenserne ved at søge rettidige løsninger.

Amning er en af de første komplikationer, som disse børn og deres familier må stå over for. Den manglende lukning af læberne eller ganens kommunikation med næseborene gør det vanskeligt at sutte og sluge modermælk.

Ernæring i almindelighed og øreproblemer er andre ulemper, der skyldes denne misdannelse. Behandlinger og kontrol på de angivne tidspunkter gør det muligt at overvinde disse vanskeligheder.

Når man begynder at tale, påvirkes udtalen og artikulationen af flere fonemer også. Behandlinger og indgreb før dette stadium bidrager til at mindske konsekvenserne af denne misdannelse i den mundtlige kommunikation.

Hvad angår tandproblemer, er det dog normalt de tænder, der er tættest på spalten, der er mest påvirket. Der opstår også andre konsekvenser, som f.eks:

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Forstærkning af mundhygiejne hos børn

Behandling af ganespalte

Takket være de teknologiske fremskridt foretages diagnosen af en læbe- og ganespalte normalt ved hjælp af obstetriske ultralydsscanninger før barnets fødsel. Dette er en stor fordel for at planlægge tilgangen til problemet på forhånd.

Hvis dette ikke har været muligt, stilles diagnosen på fødselstidspunktet. Manglende forening af disse strukturer kan påvises ved en fysisk undersøgelse af mund, næse og gane. Fra fødslen begynder den tværfaglige behandling af barnet for at forbedre prognosen.

Det terapeutiske team består normalt af børnelæger, kæbekirurger, børnetandlæger, øre-næse-halslæger, talepædagoger, audiologer og psykologer. Hvis sagen kræver det, kan genetikere og socialrådgivere også være involveret.

Behandlingen er opdelt i to hovedfaser. Den ene er den kirurgiske fase, som omfatter de nødvendige operationer for at lukke spalterne. Den anden svarer til alle andre behandlinger og terapier med henblik på rehabilitering af barnets forskellige funktioner.

Kirurgisk behandling

Formålet med operationerne er at lukke spalterne. Afhængigt af misdannelsens type og omfang foretages operationen i flere faser eller operationer. Den første operation udføres for at lukke læbespalten.

Denne operation kræver fuld narkose på operationsstuen. Den udføres normalt før barnets første fødselsdag. Når læbespalten lukkes, forbedres formen på overlæben og næsen, og der er kun et lille ar tilbage.

Hvis barnet også har en ganespalte, er det nødvendigt med en anden operation, der normalt udføres mellem 12 og 18 måneder, før barnet begynder at tale.

Ved denne operation lukkes ganen og den deraf følgende forbindelse mellem munden og næseborene. Dette forbedrer barnets evne til at spise, da det forhindrer, at der kommer mad ind i næsen.

Mange gange vil det i løbet af barnets liv være nødvendigt med nye indgreb for at rette op på vævet. Disse indgreb har til formål at forbedre patientens funktioner eller udseende.

Andre behandlinger

Kirurgisk behandling retter en stor del af fejlen. Dette indgreb alene er dog ikke nok til at genoprette mundens normale funktioner. Derfor skal den suppleres med deltagelse af andre faggrupper, der er specialiseret i emnet.

 • Amning: Selv om det kan være vanskeligt, kan børn med læbe- og ganespalte ammes. Dette er den mest tilrådelige form for ernæring. Sygeplejerskerne skal ledsage og undervise moderen i at amme sit barn korrekt.
 • Midlertidige proteser: Placering af midlertidige proteseplader lukker midlertidigt kommunikationen mellem mund og næse indtil operationen. Dette gør det muligt for barnet at spise uden risiko for, at der kommer mad ind i næseborene.
 • Tandpleje og ortodonti: Det er vigtigt at overvåge udviklingen af kæberne og tandfrembruddet for at undgå uheld i munden. Anvendelse af ortodontiske apparater hjælper med at styre knoglevæksten og omplacere fejlplacerede tænder.
 • Hørekontrol: Øreinfektioner er meget almindelige hos disse børn. Det er vigtigt med regelmæssige undersøgelser hos audiolog eller øre-næse-halslæge.
 • Taleterapi: På grund af defekten i læben eller ganen har nogle personer med denne tilstand svært ved at tale. Taleterapi og behandlinger hjælper med at løse disse komplikationer.
 • Psykologi: For både barnet og dets familie kan det være meget vanskeligt at acceptere og påtage sig denne type synlige misdannelse og de behandlinger, den kræver. Psykologisk støtte giver nyttige redskaber til at håndtere denne tilstand.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De mulige årsager til huller i tænderne

Tandpleje hos børn med ganespalte

Børn med ganespalte bør starte tidligt med tandpleje. Som nævnt vil tændernes form, antal, størrelse og placering højst sandsynligt blive påvirket. Desuden er der også hyppigt risiko for hypoplasi, huller i tænderne eller tandkødsproblemer.

I den forbindelse er det vigtigt, at en uddannet og kvalificeret børnetandlæge griber ind og støtter dem. Desuden er det nødvendigt med forældrenes eller plejepersonalets aktive deltagelse.

Børnetandlægens tandpleje for børn med ganespalte

Fra det øjeblik, et barn med læbespalte fødes, foretages tilgang og behandling af et tværfagligt team. Børnetandlægen er en del af denne behandling blandt flere fagfolk og spiller en meget vigtig rolle.

Han/hun har til opgave at følge væksten af ansigtet, kæben og patientens tænder. På denne måde kan orale komplikationer i forbindelse med denne misdannelse opdages i tide til at planlægge passende behandlinger.

Placering af proteseplader for at gøre det muligt at indtage føde er en af børnetandlægens første kontakter med barnet. Efterfølgende er der følgende andre mulige indgreb:

 • Forebyggende behandlinger.
 • Tandfyldninger.
 • Tandudtrækning.
 • Placering af pladsopretholdelseselementer.
 • Rehabilitering med en protese.
 • Ortodontisk behandling.

Tandlægen skal opretholde en flydende kommunikation med resten af teamet, især med de kirurger, der er ansvarlige for rekonstruktionen af ansigtet. Han eller hun skal også samarbejde med ortodontisten for at fremme væksten af kæberne eller omplaceringen af skæve tænder.

Tandlægens opgave vil vare hele barnets liv, så det er vigtigt at etablere et tillidsfuldt forhold. Børnetandlægen vil følge og ledsage udviklingen af tændernes og kæbernes vækst indtil efter ungdomsårene.

Regelmæssige tandlægeundersøgelser er en del af tandplejen for børn med læbe- eller ganespalte. Tandlægen vil angive, hvor ofte besøgene skal finde sted, alt efter behovene i de enkelte faser.

Barn ved tandlæge

Tandpleje for børn med ganespalte i hjemmet

Forældrene spiller også en meget vigtig rolle i mundplejen hos disse børn. Deres ledsagelse og engagement i behandlingerne og deres pleje i hjemmet for at holde munden sund er afgørende.

Det er et af de vigtigste aspekter at følge sundhedsteamets anvisninger og deltage i kontrolundersøgelser. At søge efter et center, der er specialiseret i denne type lidelser, kan også hjælpe forældrene med at finde en kvalitetsservice til deres børn.

På disse steder kan familierne finde flere specialer på samme sted, hvilket giver mulighed for et koordineret arbejde for at give patienten velvære. Derudover er det også mere behageligt for plejerne og familien.

Hvis det ikke er muligt at finde denne type sted, er det vigtigt at søge separat efter hver enkelt af de tjenester, der er nødvendige for behandlingen. Det er blandt andet nødvendigt, at forældrene sørger for at opretholde optimal mundhygiejne for deres børn.

Børnetandlæger vil vise dem den korrekte måde at gøre det på. Det vil også være en god idé at bruge fluorid i henhold til tandlægens anbefalinger og at sørge for ernæring for at forebygge sygdomme i munden.

Tålmodighed er en vigtig del af tandplejen hos børn med ganespalte

Tandpleje er særligt vigtig hos børn med læbe- eller ganespalte. Ud over at skulle klare konsekvenserne af at have et hul i læben eller ganen lider disse børn ofte af andre komplikationer i munden.

Tidlig behandling af et specialiseret tværfagligt team er afgørende for at opnå bedre sundhed. Selv om procedurerne kræver tid, udholdenhed og en masse tålmodighed, reagerer de fleste af børnene med succes og med få eller ingen følgevirkninger.

Ændringerne er måske ikke øjeblikkelige, men helbredelsen kommer. Vær tålmodig og vær stærk! Det er værd at være vedvarende og ledsage forandringen i dit barns mund med ansvarlighed og kærlighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Villanueva, A., & Agripina, A. (2016). Factores de riesgo asociados a fisura labio palatina en recién nacidos en el hospital Belén de Trujillo 2006-2015.
 • Plasencia-Dueñas, E. A., Díaz-Vélez, C., & Dueñas-Roque, M. M. (2020). Factores asociados a la presencia de fisura labiopalatina en recién nacidos en un hospital peruano de tercer nivel de atención. Un estudio de casos y controles. Acta Médica Peruana37(3), 304-311.
 • Cabello Gómez, E. (2021). Alimentación en los niños con fisura labiopalatina. Estudio de 31 casos.
 • Dogan, E., Dogan, E. I., & Dogan, S. (2019). Interdisciplinary treatment approaches for cleft lip and palate patients to obtain esthetic and functional results. Journal of Dentistry and Oral Hygiene11(1), 1-5.
 • Gatti, G. L., Freda, N., Giacomina, A., Montemagni, M., & Sisti, A. (2017). Cleft lip and palate repair. Journal of craniofacial surgery28(8), 1918-1924.
 • Salas, M., Barrios, Z., Simancas, Y., Ablan, L., Ramírez, P., & Prato, R. (2015). Anomalías dentarias en niños con fisura labio palatina. Venezuela: Revista Odontológica De Los Andes10(2), 4-9.
 • Villagra, N. L., Layera, L. S., & Morales, F. C. (2017). Fisura labiopalatina bilateral y su abordaje odontológico multidisciplinario. Reporte de caso. Odontología sanmarquina20(2), 115-120.
 • Ford, M. A., EU, H. M. E. T., & Ps, R. A. C. (2010). Tratamiento de la fisura labio palatina. Revista medica clinica las condes21(1), 16-25.
 • Gamarra Esteban, P. (2021). Protocolo del paciente con fisura labio-palatina congénita.
 • Giusti-Barreto, J. C., Panchana-Moreira, G. M., García-Muñoz, T. L., & Zurita-Yong, G. E. (2018). Caries dental y maloclusiones en infantes con labio y/o paladar hendido. Polo del conocimiento3(9), 15-23.
 • García León, V. C. (2021). Prevalencia de Fisura labio palatina a nivel mundial: una revisión.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.