Symptomer på ikke frembrudt visdomstand og behandling

Ikke frembrudte visdomstænder kan forårsage forskellige problemer. Dagens artikel vil beskrive årsagerne til denne tilstand og tilgængelige behandlinger.
Symptomer på ikke frembrudt visdomstand og behandling

Sidste ændring: 06 november, 2021

De tredje kindtænder, almindeligvis kendt som visdomstænder, er de sidste, der bryder ud bagerst i munden. Men hvad sker der, når en tandlæge diagnosticerer en ikke frembrudt visdomstand?

Generelt bryder den tredje kindtand frem i perioden fra slutningen af ungdomsårene til tidlig voksenalder – mellem 17 og 25 år. Der er dog tidspunkter, hvor kindtanden ikke bryder igennem tandkødet og ikke kan komme ud. Således er den helt eller delvist fanget nedenunder, og vi omtaler det som en ikke frembrudt visdomstand.

Dagens artikel vil beskrive, hvordan denne tilstand kan opstå, og også dens symptomer og komplikationer. Du vil også læse om, hvordan tandlæger behandler dette problem.

Karakteristika for ikke frembrudt visdomstand

Som vi nævnte ovenstående, er visdomstænderne de sidste, der bryder igennem bagerst i munden. Der er i alt fire kindtænder: To øvre og to nedre i begge sider.

Sagen er, at der ofte ikke er plads til, at de bryder frem, så de sidder fast og resulterer i en ikke frembrudt visdomstand.

Desuden er der i nogle tilfælde intet tydeligt tegn på, at den engang kommer ud. I andre bryder kun en del af tanden ud, men en del af kronen forbliver under tandkødet, mens noget af den ses i mundhulen.

Symptomer på ikke frembrudt visdomstand

Nogle af disse er asymptomatiske, og patienterne lærer først om dem efter en tandlæges diagnose. Følgende symptomer viser sig dog i andre tilfælde:

 • Der kan være smerter i det område, hvor kindtanden sidder fast, eller ubehag i ørerne og kæben.
 • Hævelse af kæben, en udvidelse af det område, hvor den ikke frembrudte kindtand er placeret – dette er almindeligt, når der er en infektion.
 • Mad sidder fast mellem tanden og tandkødsvævet, der dækker den, når kindtænderne delvist bryder frem (en del af tanden kommer ud, mens resten forbliver under tandkødet). Således gør det tandhygiejne svært, og derfor ophobes bakterier og mad under tandkødet. Det forårsager ofte betændelse, smerter og dårlig lugt.
 • Tandkødet bliver hævet, rødt og bløder.
 • Der er påvirket vejrtrækning og dårlig smag i munden.
 • Som det sidste er der svært ved at åbne munden.

Kontakt en tandlæge, hvis du har nogle af disse symptomer, da de kan skyldes ikke frembrudte visdomstænder.

En kvinde med tandpine grundet ikke-frembrudt visdomstand

Årsager til ikke frembrudt visdomstand

Hovedårsagen til ikke frembrudt visdomstand er manglen på plads til normalt frembrud. Kindtanden forbliver inde i knoglen, fordi der ikke er plads til, at den bryder ud.

Det kan være totalt, hvor tanden forbliver inde i knoglen og slet ikke går gennem tandkødet. Delvist frembrud sker, når noget af tanden forbliver inde i knoglen.

En anden årsag til denne ændring kan være en forkert justering af tanden inde i knoglen, hvilket forhindrer frembrud. Dette skyldes, at kindtanden støder ind i andre anatomiske strukturer, der ikke tillader den at bryde ud i munden ved at vokse i den forkerte vinkel.

For eksempel hvis kindtanden er placeret vandret eller skråt, vil væksten støde ind i den anden tandkind, der er foran eller mod bagvæggen af munden. De tredje kindtænder kan vokse indad eller ud mod kinderne eller stå helt på hovedet. Disse unormale placeringer gør korrekt frembrud umuligt og giver anledning til, at de ikke kan vokse ud.

Nogle faktorer øger risikoen for ikke frembrudt visdomstand. Det er for eksempel a t være mellem 17 og 25 år og have en lille underkæbe.

Diagnosticering af ikke frembrudt visdomstand

Diagnosen af en ikke frembrudt tredje kindtand sker gennem en tandlæge efter en klinisk undersøgelse, som kan omfatte røntgenstråler. De tager også de rapporterede symptomer og manifestationer, de observerer, mens de udforsker mundhulen, i betragtning.

Røntgenbilleder bekræfter tilstedeværelsen af tanden tilbageholdt i knoglen. Derudover afslører de eventuelle læsioner, der kan være i tænderne og det omkringliggende knoglevæv.

Behandling

Dette afhænger i høj grad af, om der er symptomer eller ej, og disse påvirker en persons livskvalitet.

Asymptomatiske tænder

Der er tidspunkter, hvor denne tilstand ikke forårsager gener, men de kan vælge mellem to alternative tilgange:

 • Observation. Tandlæger med en konservativ tilgang anbefaler at kontrollere ikke frembrudte tænder og lade dem sidde i munden. Deres begrundelse er, at en tand, der ikke forårsager problemer, ikke kræver operation. Der er altid mulighed for ekstraktion, hvis der opstår problemer senere.
 • Forebyggende ekstraktion. Nogle fagfolk anbefaler ekstraktion af ikke frembrudte tænder for at forhindre potentielle problemer. De gør det for at undgå fremtidige komplikationer.

Der er dog ikke nok bevis eller forskning til at understøtte begge tilgange.

Smertefulde tænder

Tandlægen vil trække den ikke frembrudte kindtand ud, hvis den forårsager generende symptomer. Denne type operation er en ambulant procedure udført af tandlægen og varer mellem 30 og 60 minutter.

Efter bedøvelse af patienten, skæres tandkødet op, og knoglen, der dækker kindtanden, fjernes under proceduren. Derefter fjerner de tanden helt, hvis det er muligt, eller i fragmenter efter behov. Såret syes derefter og dækkes med gaze.

Fagpersonen vil angive alle nødvendige postoperative handlinger for at fremme heling, såsom hvile, kolde omslag, antiinflammatoriske lægemidler eller antibiotika og en blød kost for korrekt at komme sig og forhindre komplikationer.

Patienten bør gå til tandlægen, så de kan fjerne stingene og kontrollere såret en uge efter operationen. Lidt blødning, smerter, blå mærker og hævelse i området og vanskeligheder med at åbne munden er almindelige manifestationer efter en operation for at fjerne ikke frembrudte visdomstænder.

Desuden er alveolitis, infektioner, skader på nabotænder, kæbeben, nerver i nærheden, bihuler eller temporomandibulær led sjældnere associerede komplikationer og kræver øjeblikkelig opmærksomhed.

Desuden skal du kontakte en læge hurtigst muligt, hvis der er alvorlig smerte, der ikke forsvinder, følelsesløshed eller lammelse af tungen eller problemer med at trække vejret.

En mand hos tandlægen

Læs også: Tre hjemmemiddel løsninger mod skærring af tænderne

Komplikationer ved ikke frembrudte visdomstænder

Ikke frembrudte visdomstænder gør mundhygiejne vanskeligt, da madrester bliver fanget, og bakterier begynder at formere sig i området. Samlet set kan de forårsage nogle af følgende problemer:

 • Vanskeligheder med at holde mundhulen ordentligt desinficeret. Dette favoriserer akkumulering af bakterier og madrester. Dette er en disponerende faktor for udviklingen af huller i disse tænder.
 • De bakterier, der ophobes mellem tanden og tandkødet, kan føre til infektioner og bylder.
 • Det tryk, der udøves af den ikke frembrudte tand, kan også føre til trængsel for de andre tænder. Således vil ortodontisk behandling ud over ekstraktion af visdomstænder være nødvendigt for at løse dette problem.
 • Skade på andre tandelementer, når den ikke frembrudte visdomstand genererer tryk mod den anden kindtand. Dette skyldes, at det kan påvirke vævene og forårsage betændelse, resorption eller mobilitet for denne nabotand. Det fører også til infektion i området og kan påvirke tænder i nærheden.
 • Kindtænder, der stadig er inde i knoglen, er omgivet af en sæk, og denne strukturs vedholdenhed kan føre til væskeansamling og danne en cyste, der kan beskadige kæben, tænderne og nerverne. Derudover kan det udvikle sig til en tumor. Ekstraktion er nødvendigt og kræver fjernelse af en del af knoglen.
 • Akkumulering af bakteriel plak i området på grund af vanskeligheden ved at børste korrekt fremmer betændelse i tandkødsvævet.

Nogle tandlæger anbefaler ekstraktion af ikke frembrudte visdomstænder, selvom de ikke forårsager symptomer, på grund af muligheden for de nævnte komplikationer.

Tidlige tandlægebesøg er afgørende

Der er ingen måde at forhindre en ikke frembrudt visdomstand på. Hvis du går til tandlægen hvert halve år, kan du imidlertid overvåge væksten af disse kindtænder. Generelt sikrer regelmæssige tandlægetjek overvågning og tidlig opdagelse af eventuelle orale problemer, du måtte have.

Ikke frembrudte kindtænder kan ændre en persons livskvalitet, men de kan også gå ubemærket hen. Nogle tilfælde kræver ingen behandling, men andre kræver kirurgi for at løse eventuelle problemer, de forårsager, eller for at forhindre dem.

Anbefalingen er at handle hurtigst muligt, når der er behov for ekstraktion af ikke frembrudte visdomstænder. Kirurgi er normalt mindre vanskeligt hos unge patienter, da rødderne endnu ikke er fuldt udviklede. De lange, buede rødder og kompakte stive knogler kan imidlertid komplicere ekstraktion hos voksne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Quezada Lopez, Ximena Abigail. Técnicas quirúrgicas de terceros molares impactados y medidas farmacológicas post operatorias. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
 • Machaca Condori, Janeth. ““Terceros molares Impactados y su Relación con el Apiñamiento Dental antero Inferior en pacientes de la Clínica Odontológica Universitaria Néstor Cáceres Velásquez de Juliaca 2017”.” (2019).
 • Sánchez, Raciel Jorge Sánchez, Hernán Alejandro Corrales Rubio, and Tania Murillo Pulgar. “Formas de presentación de los terceros molares mandibulares incluidos e impactados. Hospital General Provincial Docente Riobamba.” Revista Eugenio Espejo 11.2 (2017): 16-25.
 • Cusihuallpa Jara, Luis Alberto. “Cirugía del tercer molar impactado.” (2017).
 • Poblete, Francisca, et al. “Incidencia de complicaciones post quirúrgicas en cirugía bucal.” International journal of interdisciplinary dentistry 13.1 (2020): 13-16.
 • del Puerto Horta, Myrna, Leivis Casas Insua, and Roberto Cañete Villafranca. “Terceros molares retenidos, su comportamiento en Cuba. Revisión de la literatura.” Revista Médica Electrónica 36 (2014): 752-762.
 • Cedeño Romero, Michelle Stefany. Complicaciones quirúrgicas de terceros molares Retenidos. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Martínez Gómez, Naydit, et al. “Complicaciones postoperatorias asociadas a la cirugía de dientes retenidos. Hospital Militar” Dr. Luis Díaz Soto”.” Revista Habanera de Ciencias Médicas 12 (2013): 65-73.
 • Claudia Egzilí, Caballero Hidalgo, Vázquez Leiza Rachel, and Díaz Díaz Dayana. “COMPLICACIONES POSTOPERATORIAS EN LA CIRUGÍA DE TERCEROS MOLARES RETENIDOS.” Estomatologia2020. 2020.
 • López Castro, Ronny Jonathan. Exodoncia de terceros molares retenidos en posición transversal. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • Poma–Huamán, Hector. “Complicaciones en la extracción de terceras molares impactadas.” Revista Peruana de Investigación y Educación en Ciencias de la Salud 1.1 (2019): 28-33.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.