Deodorant til børn: Hvornår skal de begynde at bruge det?

Det er nødvendigt at bruge deodorant, når stofskifteændringer fører til ubehagelig kropslugt. Det vigtigste er dog at opretholde en god hygiejne.
Deodorant til børn: Hvornår skal de begynde at bruge det?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Væksten medfører mange forandringer i puberteten. Blandt dem er kropslugt, f.eks. under armhulerne. Det er her, spørgsmålet om brugen af deodorant til børn opstår.

Spørgsmålet bekymrer mange forældre, da brugen af deodorant til børn har sine fordele, men også sine ulemper. Disse produkter indeholder ofte aggressive kemikalier, og der er et berettiget spørgsmål om, hvorvidt de er en god løsning.

Faktisk har nogle børn, der knap nok er blevet voksne, allerede nogle ubehagelige kropslugte. I disse tilfælde er der endnu flere spørgsmål om, hvorvidt det er en god idé eller ej for børn at bruge deodorant. Hvornår er det rigtige tidspunkt?

Hvorfor opstår kropslugt?

Før vi bestemmer det rigtige tidspunkt til at bruge deodorant til børn, skal vi analysere, hvorfor kropslugt ændrer sig under væksten. Svedkirtlerne i armhulerne og lysken er anderledes end i resten af kroppen. De kaldes apokrine kirtler.

Denne type producerer sved, der har et højere fedtindhold. Desuden er armhulerne og lysken områder, hvor der er hudfolder, som er mere udsat for fugt. Tilsammen medfører dette, at der ophobes flere bakterier der.

Bakterier i disse områder forarbejder sveden med højt fedtindhold. I den forbindelse producerer de forskellige forbindelser, som giver anledning til lugt. Denne ændring i svedkirtlerne og ændringen i kropslugt opstår nu i en fase, der kaldes adrenarche.

Adrenarche

Adrenarche er en normal udviklingsfase, hvor kønsbehåring, let akne og ændringer i kropslugt begynder at dukke op. Denne proces går forud for puberteten og indtræder normalt omkring 9-årsalderen hos drenge og omkring 8-årsalderen hos piger.

Den metaboliske ændring rejser spørgsmålet om, hvorvidt man skal bruge deodorant til disse børn eller ej. Nogle gange er der en hormonel abnormitet, der fører til for tidlig adrenarche, dvs. at processen optræder tidligere end forventet. Det forekommer mere hos piger og opstår mellem 3 og 8 års alderen.

Der er også tale om mere svedtendens end normalt, både hos børn med tidlig adrenarche og hos børn med for tidlig adrenarche. Denne tilstand kaldes hyperhidrose og er almindelig i barndommen.

Pige presser en bums

Puberteten omfatter fysiske og psykologiske forandringer. Blandt de førstnævnte er ændringen af svedkirtlerne, som er kombineret med begyndende akne.

Hvornår bør børn begynde at bruge deodorant?

Det bedste tidspunkt for børn at begynde at bruge deodorant er normalt mellem 10 og 12 års alderen. Dette kan dog ikke generaliseres. Som vi har gjort det klart, forekommer kropslugt nogle gange tidligere. Hvis regelmæssig hygiejne ikke er tilstrækkelig, kan det være nødvendigt at bruge disse produkter.

Som hovedregel gælder det, at når armhulehår begynder at dukke op, begynder ændringen i kropslugt også at ske. Under normale forhold kan dette bekæmpes med ordentlig hygiejne.

Det er ikke tilrådeligt at bruge deodorant i en meget tidlig alder.

Hvis barnet har meget intens kropslugt og ikke er gammel nok til at bruge deodorant, bør børnelægen konsulteres for at få råd om, hvad der skal gøres. Det samme gælder for børn med overdreven sved eller stærk lugt.

Du er måske også interesseret i: Lav din egen deodorant

Sådan vælger du den rigtige deodorant til børn

Vigtigere end at bruge en deodorant er det at vælge den rigtige deodorant. Det første, du skal huske på, er, at børn har en mere sart hud end voksne. Ud fra denne forudsætning er det normalt en prioritet at vælge et creme-, roll-on- eller stift-produkt.

Disse typer letter optagelsen i huden. Det kan også være hensigtsmæssigt at vælge økologiske produkter, som normalt er fremstillet med mildere og mere hudvenlige formler. Produktet bør ikke indeholde alkohol.

Det er ikke tilrådeligt for et barn under 12 år at bruge en antiperspirant. Disse formler har en tendens til at hæmme svedproduktionen i området. Ideelt set bør de først anvendes efter 14 års alderen.

Hygiejneforanstaltninger

I princippet er det bedst for barnet at håndtere kropslugt uden at bruge deodorant. Især hvis barnet er under 10 år.

Nogle gange er grundlæggende hygiejneforanstaltninger nok til at kontrollere disse ubehagelige lugte:

  • Tag et bad hver dag og efter aktiviteter, der forårsager kraftig svedproduktion.
  • Vask alle dele af kroppen grundigt, især armhuler, kønsorganer og fødder.
  • Tør grundigt efter badning. Fugt fremmer spredning af bakterier.
  • Tag ikke tøj på igen, som allerede er blevet brugt.
  • Brug løstsiddende bomuldstøj.
  • Undgå plastiksko.
Ung dreng træner i motionscenter

Efter udførelse af aktiviteter, der forårsager sved, anbefales et bad for at beskytte huden.

Deodorant til børn er kun et supplement

Både i tilfælde af hyperhidrose (overdreven svedproduktion) og bromhidrose (ekstremt stærk lugt) er det bedste ikke at bruge deodorant i overdreven grad, men at gå til børnelægen. Lægen vil vide, hvad der er bedst at gøre.

For at opretholde en god kropslugt bør man overholde grundlæggende hygiejneforanstaltninger. Deodorant er et supplement til hygiejnen og ikke grundlaget for den.

Det kan interessere dig ...
Sådan skal du læse og forstå etiketter på kosmetik
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan skal du læse og forstå etiketter på kosmetik

Etiketter på kosmetik indeholder meget brugbar information, såsom ingredienser, udløbsdato og allergener. Bliv klogere på dem her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Villanueva, J. (2004). Biología de las glándulas sudoríparas ecrinas. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 12(1), 49-60.
  • Molano, F. J. M., Zallo, L. A., Rodríguez, M. F., Segura, P. P., Pérez, T. G., Calvo, M. L. S., & Guillén, L. S. (2017, November). Estudio de la asociación de adrenarquia prematura idiopática con la presencia de alteraciones metabólicas y con antecedente de pequeño para edad gestacional. In Anales de Pediatría (Vol. 87, No. 5, pp. 253-259). Elsevier Doyma.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.