Hvad er årsagen til smerter i armhulen?

Smerter i armhulen - et af de mest følsomme rum i kroppen - kan skyldes både skader og andre årsager. Læs videre og find ud af, hvad de er.
Hvad er årsagen til smerter i armhulen?
Mario Benedetti Arzuza

Skrevet og kontrolleret af læge Mario Benedetti Arzuza.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Du har måske på et tidspunkt haft smerter i armhulen. Da denne del af kroppen er hjemsted for adskillige blodkar, sener og nerver, er det ikke helt ualmindeligt, at du kan opleve ubehag. Faktisk er armhulen forbundet med visse muskler, der kan blive betændte i knuderne.

Det er derfor vigtigt at identificere ubehaget og vurdere, om smerter i armhulen forstyrrer armbevægelser. Hvis det er tilfældet, bør man kontakte en læge. Det er normalt ikke en farlig situation. Kun i ekstreme tilfælde, hvor lymfeknuderne er beskadiget, vil det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb.

Symptomer, der ledsager smerter i armhulen

Når man lider af dette ubehag, er de mest karakteristiske symptomer, der kan ledsage smerter i armhulen, følgende:

 • Knuder.
 • Hævelse.
 • Brændende fornemmelse i området.
 • Følelsesløshed.

Årsager til smerter i armhulen

Her er de 7 vigtigste årsager, der kan udløse smerter i armhulen.

Kvinde oplever smerter i armhulen

1. Forstrækning af en muskel i armhulen

Ved denne type skade er der pludselige, skarpe smerter i armhulen. Det rammer normalt folk, der løfter vægte eller udfører lignende øvelser.

Muskelspændinger forårsager svaghed, stivhed, træthed og i nogle tilfælde svie i området. For at løse det er det nødvendigt at reducere betændelse og undgå at bevæge den pågældende del af kroppen så meget som muligt for at undgå at beskadige de ramte muskler.

Det anbefales at bruge kolde omslag i 20 minutter eller vælge antiinflammatoriske lægemidler. Men frem for alt anbefales det at hvile mellem 3 og 6 uger.

Vi anbefaler dig at læse: Fødevarer, der styrker sener og muskler

2. Aksillær lymfadenitis

Den forandring, der kaldes aksillær lymfadenitis, opstår, når lymfeknuderne er betændte. Den optræder normalt under halsen, lysken og i armhulerne. Blandt symptomerne kan nævnes følgende:

 • Feber.
 • Hævelse.
 • Smerte ved berøring.
 • Rødme og følelsesløshed.

Aksillær lymfadenitis skyldes infektion. Lægerne foretager en blodprøve for at fastslå årsagen, og i nogle tilfælde foretages der en biopsi for at udelukke muligheden for kræft.

3. Angina pectoris

Mand med smerter i brystet

Angina pectoris viser sig som stærke smerter. Det skyldes manglende blodforsyning til hjertemusklen. Denne fornemmelse kan sprede sig til andre dele af kroppen, f.eks. smerter i armhulerne, armene, skuldrene, nakken og ryggen. I mellemtiden kan patienten opleve:

 • Træthed.
 • Svimmelhed og kvalme.
 • Overdreven svedtendens.

Hvis du har smerter i armhulen og brystet, anbefales det at gå til lægen så hurtigt som muligt.

4. Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa betragtes som en kronisk sygdom, som er kendetegnet ved fremkomsten af knuder, ar eller bylder i områder, hvor der findes apokrine svedkirtler. Det betyder, at den oftest forekommer i armhulerne.

Knuderne skaber tunneler under huden, som blokerer folliklerne. Risikofaktorer omfatter bl.a:

 • Overvægt.
 • Rygning.
 • Lavt forsvar.
 • Hormonelle forandringer.

5. Brystkræft

Bare fordi brystkræft er en af de mulige årsager til smerter i armhulen, betyder det ikke, at det er den eneste, så der er ingen grund til at blive bekymret. Målet er dog forebyggelse.

Denne type kræft begynder med celler, der angriber de mælkeproducerende kirtler. Den kan også starte i kirtelvævet. Hvis knuderne er meget hævede, er det muligt, at de kan påvirke armhuleområdet. Nogle af de symptomer, der kan forekomme i tilfælde af brystkræft, er:

 • Indadvendt brystvorte.
 • Knude i brystet.
 • Rødme og kløe i området.
 • Skældannelse omkring brystvorten.
 • Ændring i kirtlens form og størrelse.

Hvis du har nogle af ovenstående symptomer, bør du få foretaget en mammografi eller en biopsi, som lægen anviser, for at finde årsagen til smerterne og finde ud af, om det er brystkræft.

6. Refluks

I medicinske termer er det kendt som gastroøsofageal refluks eller fordøjelsesbesvær. Mavecellerne udskiller en række sure væsker, der hjælper med fordøjelsen af maden.

Nogle gange svækkes musklen, og mavesyrerne bevæger sig op i spiserøret, hvilket forårsager svie i brystområdet og kan sprede sig til andre områder og endda forårsage smerter i armhulerne.

7. Angst

En rolig kvinde udenfor

Nogle gange kan smerter i armhulen opstå på grund af somatisering. Det betyder, at der egentlig ikke er et fysiologisk problem, der forårsager skader på knuderne, men kroppen opfatter smerten på grund af en tilstand af stress eller angst.

Mennesker med angst kommer til at bekymre sig intenst og konstant, hvilket får dem til at føle fysisk ubehag. I disse tilfælde anbefales det, at de praktiserer afslapningsteknikker for at reducere angst.

Hvis det ikke lykkes at undertrykke symptomerne, anbefales det, at man går til lægen for at få ordineret de mest hensigtsmæssige lægemidler til bekæmpelse af det.

Undgå selvmedicinering i tilfælde af smerter i armhulen

Det er vigtigt, at du vurderer den situation, der kan være årsag til dine smerter i armhulen, før du tager ibuprofen eller anden medicin uden først at konsultere din læge. Husk, at du ved at tage et lægemiddel af denne type kan skjule symptomerne og give problemet lang tid til at gå væk.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor oplever du smerter i underlivet?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor oplever du smerter i underlivet?

Når du har smerter i underlivet, kan der være flere mulige årsager. Denne type smerter er mere almindelig hos kvinder. Har du oplevet det? • Hagman, G. Trastorno de ansiedad generalizada. Salud(i)Ciencia. 2011
 • Margarit Sonia. HEREDITARY BREAST CANCER. Rev. chil. radiol. 2008;  14( 3 ): 135-141
 • Bonet R,Garrote Y. Angina de pecho. Enfermería (Ed. española). 2015;32(4):58.
 • Garrote A. Micosis cutáneas. Offarm. 2002; 21(8): 82-90.
 • Puig L. Dermatitis de contacto. Alergia e irritación. Farmacia Profesional. 2002; 16(8): 88-97.
 • López M, Martínez M, Faura C, Pérez L. Herpes Zoster diseminado. Rev Clin Med Farm. 2012;  5(1): 64-66.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.