5 typer følelsesmæssige vampyrer

Den bedste løsning når det kommer til at afholde denne type mennesker fra at påvirke dit mentale helbred, er at holde dig helt væk fra dem.
5 typer følelsesmæssige vampyrer
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

“De findes derude, og udgiver sig for at være normale mennesker, indtil deres indvendige behov gør dem til rovdyr. De vil ikke have dit blod, men din følelsesmæssige energi. I denne artikel vil vi snakke om 5 typer følelsesmæssige vampyrer.

De har magten til at forværre din psyke, og hypnotisere dig, til at snyde din hjerne med falske løfter, indtil du bliver offer for deres manipulation. Disse følelsesmæssige vampyrer tiltrækker dig, og tømmer dig efterfølgende.

Følelsesmæssige vampyrer er varme og venlige naboer når de står foran dig, men bag din ryg spreder de rygter.

I begyndelsen vil de fremstå bedre en normale mennesker. De er skarpe, charmerende. Du kan lide dem, du stoler på dem, og du forventer mere af dem end af normale mennesker.

Du forventer mere, men modtager mindre, og til sidst fanger de dig. Du inviterer dem ind i dit liv, og det er sjældent at du er klar over at der er nogle problemer, indtil de forsvinder, og efterlader dig tom og dit hjerte knust. Og selv på dette tidspunkt vil du undre dig… Var det min fejl, eller deres? Der var deres. De følelsesmæssige vampyrer.”

Uddrag fra bogen ”Følelsesmæssige Vampyrer” af Albert J. Bernstein.

Ligesom de andre forhold som vi udvikler i løbet af vores liv, så vokser de følelsesmæssige bånd enten den ene eller den anden vej, afhængigt af hvordan de behandles. Hvis vi giver dem tristhed, jalousi, klager, eller konstant vrede, vil vi skabe usunde bånd.

Det er velkendt at der findes forhold som er yderst skadelige for os, som skaber drama af enorme proportioner, og som angriber vores følelsesmæssige balance.

Der findes folk som, uanset om det er intentionen eller ej, kan gøre os deprimerede, overvældede, vrede, eller endda ødelægge os følelsesmæssigt.

Sandheden er at, uden effektive selvforsvars strategier til at holde dem væk, bliver vi et lækkert måltid for de følelsesmæssige manipulatorer, hvilket for os til at udvikle usunde vaner og symptomer (at spise for meget, isolation, humørsvingninger, konstant træthed …)

Anbefalet læsning efter “5 typer følelsesmæssige vampyrer”:

Følelsesmæssigt vakuum: Hullet jeg ikke kan fylde

De kendes ved forskellige navne: giftige mennesker, følelsesmæssige vampyrer eller rovdyr, parasitter etc. Uanset hvad de kaldes, og selvom denne klassificering ikke er videnskabeligt baseret, så findes der mennesker som er drænende, og som får os til at falde sammen følelsesmæssigt, og det er svært at udholde.

“De er ikke uløseligt dårlige mennesker, men deres umodenhed lader dem handle uden at gennemtænke hvorvidt deres handlinger er gode eller dårlige.” Albert J. Bernstein

Forneden vil vi definere 5 typer mennesker som er giftige for vores følelsesmæssige helbred, og som suger energien fra os som en vampyr, eller forfølger os som et rovdyr.

1. Den passivt-aggressive person

De er eksperter når det kommer til at dække for deres fjendtlighed. De udtrykker deres vrede med et smil eller med overdreven bekymring, men altid med en tilbageholdelse som er ubehagelig.

De fleste af os har anvendt denne taktik på et tidspunkt, men disse folk misbruger den, og får os til at tabe ansigt foran dem.

Den bedste selvforsvars strategi er at styre deres opførsel ved at sætte grænser og vedligeholde dem.

Vi fortjener at blive behandlet med kærlighed og ærlighed og vi må lære ikke at lade dem tale til os ”som om de undskylder for vores liv.”

Billede af en roed tiger

2. Narcissisten

De tror at de er universets centrum. De er selvcentrerede, indbildske, og sultne efter beundring og opmærksomhed. De kan fremstå som kloge og elskelige mennesker, indtil de opfatter deres guru status eller intellektuelle autoritet som truet.

De kan arbejde som entusiastiske og kreative mennesker så længe dine mål er de samme. Men, når dine behov ikke matcher deres, så viser de tænder.

Eftersom deres motto ”mig først”, så kan det at udtrykke vrede eller vores behov overfor dem på en konstruktiv måde, ikke have nogen effekt på dem. Eftersom de som regel ikke ejer nogen empati, eller har den godt gemt væk under huden, kan de have svært ved at forstå kærlighed der rækker udover dem selv. De kommer først, og når de ikke gør det, så skaber de konflikt.

Derfor er det bedste selvforsvar at nyde deres gode egenskaber, men vær realistisk angående dine forventninger til dem. Du må samtidig sørge for ikke at lade dig selv blive knust eller føle dig mindre end dem, forstå at deres narcissisme er deres behov.

Du kan altid få deres samarbejde så snart du appellerer til deres egne interesser, og du viser dem hvordan din forespørgsel kan være fordelagtig for dem.

Kvinde med haar formet som en ulv

3. Den vrede person

Denne vampyr bruger sin tid på at kaste med beskyldninger, ydmyge, kritisere, og skabe konflikt. De er afhængige af vrede, de holder tilbage og straffer folk ofte. De kan knuse dig med deres vrede.

Det bedste selvforsvar er, at beskytte dit selvværd, så deres vrede ikke får dig til at tabe ansigt. Tag dig god tid, tag en pause, og indhaler dybt. Forsøg at holde dig afbalanceret overfor deres angreb, og svar ikke før du er rolig.

På denne måde kan du muligvis afvæbne denne person, og gøre ham klar over vigtigheden ved at tage stilling til dig, og overveje din mening.

Disse mennesker lider meget under deres anfald. At håndtere dem på en rolig facon, vil hjælpe os med at føle empati overfor dem.

En tegning med kranier og et dukkehoved

4. Martyren

Martyrerne er kongerne og dronningerne af drama. De kan findes overalt. De ved hvordan de kan få dig til at få det dårligt. De trykker konstant på usikkerhedens knapper, og hælder salt i dine sår.

Det bedste selvforsvar overfor dem er, at glemme ideen om at vi skal være perfekte og ansvarlige hele tiden. Alle begår fejl. Men når du føler dig skyldig angående noget, er det bedre at tage et andet sted hen, tænke over hvad der sårer os, og græde hvis det er nødvendigt.

Du kan også besvare deres angreb med positivitet, for eksempel: ”Jeg forstår hvad du mener, men når du siger __ sårer det mine følelser. Jeg ville virkelig værdsætte hvis du holdt op med at sige det.”

En maske - foelelsesmaessige vampyrer

5. Den jaloux sladder person

Disse er larmende person, som nyder at tale om andre bag deres ryg, ødelægge deres ry, og sprede ondsindede rygter.  Når de gør dette, så føler alle omkring dem sig ydmygede.

Det bedste selvforsvar er ikke at bekymre dig om hvad denne person siger om dig, og ikke tage deres sladder personligt. Den rigtige attitude er, at ignorere dem.

På den anden side, hvis vi er midt i en gruppe og de begynder at tale om nogen, er det bedst at skifte emne og aldrig dele ud af noget sladder.

Men, det er passende at gøre det klart at du er bevidst omkring hvad de har gang i, og at du ikke bryder dig om det. Vi kan vende os til dem og sige noget i stil med ”Dine kommentarer er sårende. Hvordan ville du have det hvis jeg sagde det samme om dig? Hold op med at tale om mig.”

Læs også denne artikel efter “5 typer følelsesmæssige vampyrer”:

Undertrykkelse af dine følelser øger din angst

Tegning af en kvinde - foelelsesmaessige vampyrer

Identificer de mennesker der forårsager dig følelsesmæssig smerte, og generer dine selvforsvars mekanismer så dit psykologiske helbred ikke bliver beskadiget.

At adskille dig selv fra komplicerede mennesker vil forbedre dit helbred.

Primære ressource: “Emotional Vampires” by Albert J. Bernstein


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.