Der er flere fordele ved at kunne græde

At græde hjælper os med at få det bedre. Selvom problemerne stadig er der, er det den bedste måde at få lettet hjertet på. Hold ikke dine tårer tilbage, når du føler trang til at græde.
Der er flere fordele ved at kunne græde

Skrevet af Óscar Dorado

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ved at holde sine tårer tilbage i svære tider får man ikke mulighed for at få afløb for sine følelser. Tårer er en måde at komme af med vores negative følelser, så de ikke finder plads inde i os selv i form af stress, depression, smerter, angst og frustration. I dag vil vi se på fordelene ved at kunne græde i de svære stunder.

Det er på den ene side sandt, at tårernes vigtigste funktion er at beskytte øjnene mod irritation og fremmedlegemer. På den anden side kan tårer også være et tegn på mod, styrke og oprigtighed. Det er nødvendigt at kunne græde for at være sund og lindre stress.

På trods af alle fordelene er der stadig miljøer, hvor man ikke ser det passende at lindre sin stress. Men ved du hvad? Du må gerne græde!

Tre typer af tårer

Mand græder

Tårerne fugter vores øjne for at beskytte dem og undgå irritation. Ydermere kan de også nedsætte stresshormonerne samtidig med, at de indeholder antistoffer, der bekæmper skadelige bakterier.

Husk på, at der er tre typer tårer:

  • Tårer per refleks: Tårer per refleks kommer frem, når der er en farlig situation. De indeholder antistoffer, som gør det muligt for øjet at komme af med skadelige partikler, når det bliver irriteret.
  • Fortløbende tårer: Denne type af tårer opstår regelmæssigt for at holde øjet fugtigt. De indeholder også et kemikalie kaldet lysozym. De fungerer også som antibakterielle beskyttere mod infektioner.
  • Tårer relateret til følelser: Disse tårer bliver udløst ved intense følelser som glæde og tristhed. De giver os specielle helbredsmæssige fordele, fordi de holder os fra at undertrykke intense følelser, der ellers ville komme ud ved angst-depressive symptomer.

Fordelene ved at kunne græde

1. Det hjælper dig med at komme i kontakt med andre

Vi ved, at vi ved lejlighed kan være bange for at lade tårer få frit løb overfor nogle af vores venner, især hvis du gerne vil græde. Men du skal vide, at det at græde er den bedste måde at være åben på overfor en anden.

Hvis du har brug for at græde og føler dig veltilpas med denne person, så lad tårerne løbe. Dine venner vil uden tvivl sætte pris på dine alvorlige tårer.

Mand trøster fortvivlet kvinde

2. Det frigør spændinger at kunne græde

Du kan ikke komme videre, hvis du skjuler dine følelser hele tiden. Det vil også gøre dig syg at bære rundt på dette indeni dig selv. I den forbindelse er det bedst, hvis du kan græde, når du har behov for det.

Selvom det ikke løser dine problemer her og nu, vil det stadig give dig et andet syn på tingene, og måske vil du kunne finde en løsning på din fortvivlelse. Husk på, at alle problemer har en løsning. I mellemtiden er der vigtigt at komme ud med alle de følelser, der følger med.

Græd så meget, som du har lyst til, og vær ikke nervøs: Tiden vil hele det.

3. Det hjælper til at komme af med stress

Følelser er ikke altid logiske. At lade følelserne styre dig hjælper også til, at du kan finde en årsag til, hvorfor du har en tendens til at lade tårerne løbe.

I det øjeblik, hvor du bliver klar over et problem, som kræver din opmærksomhed, vil du finde et middel til den stress, den fremkalder.

4. Det får dig i bedre humør

At græde er uden tvivl en fremragende måde at få dig i bedre humør på i svære tider. Det er en måde, hvorpå du kan komme af med smerten over de indelukkede følelser.

Faktisk føler de fleste mennesker sig bedre tilpas efter at have fået grædt ud.

5. Det ændrer dit perspektiv at kunne græde

Kvinde med tåre på kinden nyder at kunne græde

Det er muligt, at du bliver mere opmærksom på dine svagheder, hvis du græder. Du få mulighed for at se dine problemer i øjnene, så du kan finde andre og mere passende perspektiver at arbejde med i de svære tider.

Det er trods alt befriende at kunne græde.

6. Det er sundt at kunne græde

At græde handler ikke bare om at komme af med sine følelser. Det er samtidig en mekanisme, der mindsker angst og depression.

Desuden frigør det hormoner, som mindsker mængden af mangan. I store mængder kan dette mineral være årsagen til træthed, irritation og depression.

7. Det genskaber din følelsesmæssige balance

At græde er ikke bare en respons på noget trist og svært. Nogle gange kan man også græde af lykke, frygt eller stress.

I alle tilfælde hjælper tårerne med at genskabe den følelsesmæssige balance.

8. Det giver dig mulighed for at vokse

Hvis du er i stand til at være tro overfor dig selv ved at erkende dine sårbarheder og begrænsninger, så er du godt på vej videre i livet.

Husk på, at der er mulighed for personlig vækst i at græde. Hvis du ikke giver dig selv lov til at græde, vil du bære rundt på noget fyldt med spændinger i din baggage resten af livet.

Nogle konkluderende betragtninger

Til sidst vil vi benytte lejligheden til at opmuntre dig til at glemme alle de tidligere misforståelser, som du sikker har lært, omkring det at græde. Sandheden er, at det er sundt at græde, fordi det hjælper dig med at komme af med tristhed og stress, og det er en måde at udtrykke lykke på også.

At græde gør os ikke svage. Faktisk forholder det sig helt modsat: Kun dem, der er modige nok, er villig til at udstille sin sårbarhed ved at græde frit.

Hvis du holder dine tårer tilbage, vil du kun få det værre i det lange løb.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fiori, Katherine L., et al. “Crying in context: Understanding associations with interpersonal dependency and social support.” Interpersona: An International Journal on Personal Relationships7.1 (2013): 44-62.
  • Pilkington, Pamela D., Thomas A. Whelan, and Lisa C. Milne. “Maternal crying and postpartum distress: the moderating role of partner support.” Journal of Reproductive and Infant Psychology34.1 (2016): 64-76.
  • Vingerhoets, A. J. J. M., & Bylsma, L. M. (2016). The Riddle of Human Emotional Crying: A Challenge for Emotion Researchers. Emotion Review, 8(3), 207–217.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.