Polyuri - Karaktertræk og behandlinger

Polyuri er en øget produktion af urin i din krop. Dets årsager er godartede, der er dog nogle gange, hvor dette symptom er et advarselstegn på tilstedeværelsen af en kronisk sygdom, som kræver behandling. I denne artikel, vil vi fortælle dig, hvad de mulige årsager er.
Polyuri - Karaktertræk og behandlinger

Sidste ændring: 02 august, 2020

Polyuri er et medicinsk begreb, der refererer til en øgning i produktionen af urin. En voksen får denne diagnose, hvis deres krop producerer mere end tre liter urin om dagen. For børn, er det mere end to og en halv liter indenfor 24 timer.

Der er andre lignende begreber, som egentlig ikke betyder det samme. For eksempel pollakisuri, hvor en person urinerer flere gange om dagen, men deres totale mængde af væske er normal. Ligeledes er der nykturi, hvilket sker, når en person skal afbryde sin søvn for at urinere om natten.

Der kan være polyuri med nykturi eller polyuri med pollakisuri, men de er ikke det samme. Derudover, kan der være en øgning i volumen af urin uden andre tegn også. I et hvert tilfælde, er dette blot et symptom og ikke en sygdom i sig selv. For at finde ud af, hvad den underliggende sygdom er, skal man derfor få stillet en diagnose.

Mængden af urin produceret på 24 timer afhænger af tre faktorer:

 • Hvor meget væske, der kommer ind i kroppen.
 • Substanserne, som kroppen skal eliminere. Det skyldes, at urin er en kropslig mekanisme, som den bruger til at fjerne elementer, som den ikke har brug for. Den udskillede mængde er også en faktor.
 • Nyrernes funktion, eftersom urin er et produkt i nyrerne og afhænger af deres evne til at fungere korrekt.

Generelle årsager til polyuri

For det første, kan vi nævne de generelle årsager til polyuri, så vi kan forklare sygdommene, der er de mest hyppige årsager til dette symptom senere, i detaljer. Nogle årsager er på grund af begivenheder i hverdagen, mens andre er mere vedvarende:

 • Øget væskeindtag: Det er åbenlyst, at jo mere væske man drikker på en dag, jo mere skal ens krop udskille. Her vil en person stå over for midlertidig, godartet polyuri.
 • Øget indtag af salt: Salt er en substans, som kan trække vand. Det vil sige, det absorberer kroppens vand og tager det med sig til nyrerne, hvorefter disse udskiller det fra kroppen. Når en person indtager meget salte fødevarer, kan de forvente en øgning i volumen af urin. Dette er også en midlertidig form for polyuri.
 • Urin-stimulerende drikkevarer: Bestemte væsker, såsom øl, nogle typer te og kaffein, kan øge volumen af urin.
 • Kolde omgivelser: Når omgivelserne er kolde, registrerer kroppen det og det fører til vasokonstriktion, hvilket betyder, at diameteren på kroppens blodårer mindskes. Ved at gøre blodårerne smallere, er der mindre plads til blod, og dermed er den eneste måde at komme af med ekstra væske på gennem produktionen af urin.
 • Anvendelse af vanddrivende midler: Læger ordinerer vanddrivende midler, såsom furosemid eller hydrochlorthiazid mod nogle lidelser. Det skyldes, at disse medikamenter øger volumen af urin og fører til polyuri. Det er en gængs bivirkning.
Illustration af nyrer

Specifikke sygdomme, som fører til polyuri

Efter at have beskrevet de generelle årsager, vil vi nu nævne fire sygdomme, hvor polyuri er et gængst symptom. Medicinsk kontrol er meget vigtigt ved disse sygdomme, eftersom polyuri kan være et kæmpe problem.

Selvom polyuri er et andet symptom i sammenhæng med disse lidelser, forårsager det ekstra problemer, når det kommer ud af kontrol. Selv da, vil det primære mål altid være at kurere den underliggende sygdom.

Diabetes

Dette er en af de mest gængse årsager til polyuri, når det kommer til sygdomme. Det er gængst for triaden bestående af polyuri, polydipsi (øget tørst) og polyfagi (øget appetit) at være de første advarselstegn på denne sygdom.

Polyuri reagerer på kroppens behov for at komme af med overskydende glukose, i henhold til diabetes. Med så meget sukker cirkulerende i blodet, er den eneste måde at få det ud på ved at udskille det gennem urinen, hvilket dermed øger produktionen af det. Det fører til det klassiske polyuri hos disse patienter.

Hjertesvigt

Hjertet er ude af stand til at pumpe den nødvendige mængde blod til hele kroppen. Det bliver derfor et utilstrækkeligt organ, fordi det ikke har nok styrke til at udføre sine sammentrækninger.

Det er gængst for personer med hjertesvigt at opleve polyuri, fordi svigtet i blodkredsløbet fører til en ophobning af væsker. Kroppen fjerner dermed den overskydende væske gennem urin, ofte ved at øge mængden om natten.

Mand oplever hjerteanfald

Forhøjet blodtryk i pulsårerne

Personer med højt blodtryk viser en øgning i mængden af urin, når de ikke er på medicin, eller når kontrollen af deres sygdom ikke er tilstrækkelig. Nogle gange, er polyuri det eneste tegn på tilstedeværelsen af en usynlig sygdom, såsom højt blodtryk.

Højt blodtryk påvirker nyrernes funktion, ved at ændre den måde, en krop filtrerer blod på og producerer urin. Dermed, øger det produktionen. Foruden dette, er der også involvering af mekanismer, som er lig dem for hjertesvigt.

Polyuri og nyresvigt

Generelt, er der ikke mange personer med nyresvigt, men lidelsen er temmelig seriøs. I disse tilfælde, er nyrerne ikke tilstrækkelige, fordi de ikke er i stand til at filtrere blodet for at producere urin ordentligt.

Som følge af dårlig filtrering, mister kroppen ikke blot disse substanser, som skal ud af kroppen, men den mister også de gavnlige, såsom vand blandt andet.

Nyresvigt kan være et afsluttende og kompliceret stadie af andre lidelser, såsom diabetes, eller et resultat af fejlbehandlede infektioner, autoimmune angreb fra kroppen og endda ondartede tumorer.

Konklusion

Polyuri er et symptom, der er værd at være opmærksom på. Hvis man har spist meget salte fødevarer eller man har været udsat for kolde temperaturer, så er der dog ikke noget at være bekymret for. Bare vent på, at det går over af sig selv. Du skal dog tale med en læge, hvis det er vedvarende.

Medicinsk professionelle vil udføre de nødvendige undersøgelser, de skal bruge for at kunne stille en diagnose og nå ind til kernen af problemet med polyuri. Når de har fundet årsagen, vil de beslutte den nødvendige behandlingsplan.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Grimaldi, A. “Polidipsia-poliuria.” EMC-Tratado de Medicina 16.2 (2012): 1-2.
 • Biagetti, B., I. Vinagre, and S. M. Webb. “Protocolo diagnóstico del síndrome de poliuria y polidipsia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.13 (2008): 883-885.
 • Guinea, M. Torres, and Gabriel de Arriba de la Fuente. “Protocolo diagnóstico de la poliuria.” Medicine: Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 10.80 (2011): 5435-5437.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.