Dermatitis neglecta - Når man ikke går i bad

Det, der sker med kroppen, når man ikke går i bad, er en række ændringer, der primært påvirker huden. Den mest gængse kliniske form for denne komplikation er dermatitis neglecta. Vi vil fortælle dig alt om det i denne artikel.
Dermatitis neglecta - Når man ikke går i bad

Sidste ændring: 14 september, 2020

Det, der sker med vores kroppe, når vi ikke går i bad, er ret besynderligt. Historierne om, hvordan dårlig lugt og hudinfektioner er resultatet af mangel på hygiejne, er sande. Videnskaben har faktisk studeret disse effekter og endda identificeret en lidelse kendt som dermatitis neglecta.

Du ved det måske ikke, men huden er konstant beboet af mikroorganismer. Disse mikrobiota, der er i epidermis, består af bakterier og svamp. Der er forskellige typer af bakterier og de varierer med klimaet og personens alder.

Mikrobiota på huden har forskellige funktioner og kropslig hygiejne spiller en stor rolle i processen med at opretholde dem. Det, der sker i vores krop, når vi ikke går i bad, er, at vi stopper med positivt at påvirke væksten af bakterier og svamp. Vi giver det dermed en mulighed for ukontrolleret reproduktion.

Mangel på bad og vask gør det nemmere for bakterier at formere sig og kroppen begynder at besidde patogene mikroorganismer, der ikke længere opfylder nogen sund funktion i kroppen. Kort sagt, bliver vi mere modtagelige over for eksterne bakterier og svamp.

Dermatitis neglecta finder sted, når vi ikke går i bad

Vores krop ændrer sig, når vi ikke går i bad i flere dage. Selvom nogle af disse ændringer er interne, såsom en ændring i stofskiftet, er de fleste af dem eksterne. De koncentrerer sig om huden. Blandt disse ændringer har vi:

  • Langsomt stofskifte. Bad og vask stimulerer de indre cellulære processer. Stofskiftet øges derfor med hygiejne, fordi det modtager stimuli for at skabe energi. I modsætning til det, mindskes processen med at skabe energi uden ordentlig hygiejne.
  • Ophobning af dødt væv. Vask fjerner døde hudceller på epidermis, så nye celler kan få plads. Dette mindsker også produktionen af talg, så det påvirker i særdeleshed personer med akne.
  • Infektioner på huden. Som du kan forestille dig, er det, der sker i vores kroppe, når vi ikke går i bad, at det fremmer implantationen af patogene mikroorganismer. Dermatitis neglecta er en klinisk form, vi vil gennemgå senere.
  • Dårlig lugt. Huden begynder af lugte dårligt, når vi ikke går i bad regelmæssigt. Og selvom årsagen til den ubehagelige lugt som regel er forårsaget af sved, er dette ikke den reelle kilde. Mangel på bad skaber implantationen af bakterier, der ikke er en del af den normale mikrobiota på huden. Bakterier ophober sig dermed og huden opbevarer rådne rester af døde cellerDet er her, lugten kommer fra.
Kvinde holder sig for næse som symbol for, når folk ikke går i bad

Dermatitis neglecta

For relativt nytligt, i 1987, beskrev forskere denne lidelse. Det er ikke en ny sygdom, og forskere fortsætter med at udføre studier af denne lidelse.

Dermatitis neglecta finder sted i vores kroppe, når vi ikke går i bad regelmæssigt. Det manifesterer sig som skældende hud. Disse skæl har en høj koncentration af talg. Den primære årsag her er dårlig hygiejne.

Dårlig hygiejne handler ikke altid om at være doven eller mangle interesse i sit udseende. For eksempel, når det kommer til psykisk syge personer, plejer disse personer ikke sig selv, som følge af deres psykiske lidelse. Der er også lokale former af denne lidelse, ofte omkring ar fra operationer, der ikke bliver renset, fordi det ville være smertefuldt.

En anden klinisk lidelse, som folk ofte forveksler med dermatitis neglecta, er terra firma-forme dermatitis.  Den primære forskel er alderen, hvor det forekommer, eftersom teenagere er mest påvirket af den sidstnævnte. 

Dette er teenagere, der forsømmer deres hygiejne på grund af adfærdsmæssige ændringer, der er typiske for dette stadie i livet. Disse inkluderer, selvfølgelig, typiske dårlige hygiejnevaner.

Skæl er det eneste symptom på dermatitis neglecta. Den dårlige lugt ledsager skader på grund af ophobningen af cellulære rester og bakterierne, der bor der. Vask er den eneste behandling og lidelsen kræver ikke antibiotika.

Kvinde lugter til sin armhule

Det er heller ikke sundt at vaske sig for ofte

Det, der sker i vores kroppe, når vi ikke går i bad, er skadeligt, men det kan også have ulemper at gå i bad for ofte. Balance er det bedste.

Det skyldes, at overdrevet vask fører til dermatitisDer kan være overdrevet afskalning og dermed et tab af celler, som er vigtige for beskyttelsen af dermatitis.

Derudover, anvender vi typisk kemikalier, såsom sæbe, shower gel og shampoo, når vi går i bad, og dette fører til bestemte konsekvenser. Huden kunne reagere på sådanne substanser, og der kan være forskellige bivirkninger.

Konklusion af, hvad der sker, når man ikke går i bad

Det, der sker i vores kroppe, når vi ikke går i bad, er en række af reaktioner på huden. Mere end tre dage uden et bad kan være skadeligt på grund af ændringen i mikrobiota, hvilket fører til produktionen af dårlig lugt.

Ligeledes, må man ikke blive besat af at gå i bad for ofte. Der skal være en balance, som giver mulighed for at opretholde sund kropshygiejne på et passende niveau.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Saritha M, Karthikeyan K. Dermatitis neglecta-to be remembered, not neglected! Indian Dermatol Online J 2015; 6(2): 138-9.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.