Ti advarselstegn på psykisk sygdom

Visse lidelser relateret til adfærd, humør eller evnen til at forholde sig til andre er tegn på en mulig tilstedeværelse af psykisk sygdom. Disse typer symptomer skal behandles så hurtigt som muligt.
Ti advarselstegn på psykisk sygdom

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nogle forstyrrelser påvirker adfærd, opførsel og fører til pludselige ændringer i humør. Hver af dem er indikationer på symptomer og advarselstegn på psykisk sygdom, der kan være forårsaget af mange årsager.

De har dog alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Og selvom det er muligt for disse situationer at være midlertidige, kan de nævnte symptomer, når de varer ved over en betydelig periode, indikere en psykisk lidelse. I modsætning hertil kan disse symptomer kontrolleres, når de behandles i tide.

Nogle af symptomerne kan opdages af det berørte individ. I andre tilfælde er det dog en tredjepart, der opfatter sådanne afvigelser i deres adfærd. De fleste af dem er en afspejling af frygt, smerte, konflikter med andre mennesker, tab af autonomi, isolering osv.

Ti advarselstegn på psykisk sygdom

Kvinde skjuler ansigt bag hænder

Nedenfor fortæller vi dig om nogle symptomer, der kan indikere tilstedeværelsen af psykisk sygdom hos en person:

Søvnforstyrrelser

Manglende evne til at få en afslappet søvn er et af de hyppigste symptomer på psykisk sygdom. Det optræder i ekstremer såsom søvnløshed eller, i modsætning hertil, kronisk træthed. Derudover kan de manifestere sig gennem episoder med søvngang og/eller mareridt.

Læs også: Tips til at undgå søvnlidelser hos teenagere

Psykisk sygdom og fobier

Fobier er højt på listen, når det kommer til advarselstegn på psykisk lidelse. De mest almindelige er agorafobi, frygt for at forlade hjemmet; social fobi eller frygt for at interagere med andre. Eller frygt for at være i en større mængde, også kendt som enochlofobi. Der findes også fobier for specifikke dyr, genstande eller situationer.

Bemærk, at fobier direkte påvirker adfærd og evne til at tilpasse sig ens miljø for mennesker, der udviser disse symptomer.

Humørændringer uden åbenlys grund

Alle føler tristhed, angst, nervøsitet, irritabilitet, vrede og manglende evne til at føle glæde ved ting. Men når disse sker uden god grund, er de bestemt vigtige symptomer at overveje. Desværre kan disse stemninger føre til fremmedgørelse fra eller problemer i forhold til kære.

Forvrængning af virkeligheden

De, der er ramt af psykisk sygdom, opfatter en virkelighed, der er forskellig fra, hvad ​​gennemsnittet af mennesker oplever. Husk, at dette ikke har noget at gøre med politiske, seksuelle eller religiøse synspunkter.

Det handler mere om en ægte dysfunktion. Et ekstremt eksempel på dette er kendt som at have vrangforestillinger eller hallucinationer (selvfølgelig uden at have taget psykoaktive stoffer).

Ændringer i spisevaner

Kvinde, der spiser agurk, oplever spiseforstyrrelser som et advarselstegn på psykisk sygdom

Spiseforstyrrelser er også et symptom på psykisk sygdom. Der er dem, der pludselig begynder at spise ukontrolleret, uanset hvordan deres krop og helbred kan forringes.

På den anden side er der dem, der helt holder op med at spise, fordi deres forvrængede selvbillede får dem til at tro, at de er overvægtige. Sådan begynder problemer som anoreksi og bulimi, og dette hænger også sammen med det forrige symptom vedrørende virkelighedsforvrængning.

Afhængighed som advarselstegn på psykisk sygdom

Stofmisbrug eller andre aktiviteter, som en person ikke har kontrol over, er almindelige symptomer på psykisk sygdom. I den sammenhæng, er afhængighed laster, som folk kan kontrollere, hvis de arbejder på det, og kan regne med støtte fra familie og samfundet.

I praksis er det meget vanskeligt for en person med en vanedannende personlighed at bemærke sin egen dysfunktion eller lidelse. Afhængighed findes i mange kategorier. Det kan være stofmisbrug, tvangsspisning og spil, sadisme, masochisme eller endda en obsessiv hengivenhed over for deres elektroniske enheder.

Psykisk sygdom og seksuelt begær

Et fald i seksuel lyst er ofte relateret til visse psykiske lidelser såsom depression. Der er dog nogle symptomer relateret til seksuelle vaner, der også indikerer en mulig psykisk sygdom. De mest tilbagevendende er for tidlig sædafgang, sadomasochisme og andre tegn på parafili.

Kognitiv forringelse eller hukommelsessvækkelse

Problemer med at forstå eller skabe forbindelser mellem opgaver og mennesker eller mennesker og situationer osv. er også et symptom på psykisk sygdom. Det samme sker med gradvist hukommelsestab.

Nogle mennesker begynder at opdage, at de måske har glemt at slukke for lyset. Eller de genkender ikke deres kære eller bekendte. Dette er et symptom, der skal behandles hurtigt for at forhindre ulykker og yderligere psykisk skade.

Læs også: De 5 bedste hukommelses øvelser

Overdreven fjendtlighed og vrede som advarselstegn på psykisk sygdom

Manglende evne til at tackle stress forårsager et udbrud af uhåndterbar vrede. Således er angreb af vrede større og kan ende med voldshandlinger. Hvis impulserne ikke kontrolleres, vil de føre til alvorlige konsekvenser på arbejde og andre mellemmenneskelige forhold.

Selvmordstanker er advarselstegn på psykisk sygdom

Det tilbagevendende ønske om at afslutte ens liv er et af de klareste advarselstegn på psykisk sygdom. Især når en person er ret succesful og ikke har oplevet store tab.

Følelsen af ​​nytteløshed eller umulighed af tilpasning er en fælles faktor for at finde idéen om selvmord attraktiv. Det er vigtigt for mennesker med selvmordstanker at have modet til at sige til, før det er for sent, bede om hjælp og prøve at søge andres selskab, så de ikke bliver isolerede.

Psykisk sygdom: Hvad man skal huske på

Pige står som midtpunkt for gruppe af klappende personer

Der er mange risikofaktorer, der kan påvirke symptomerne, men de er ikke afgørende:

  • Traumatiske oplevelser, nyere eller tidligere.
  • Et miljø med vold eller svigt.
  • En historie med psykiske sygdomme.
  • En skade, der kan have forårsaget hjerneskade.
  • Udsættelse for stressende situationer.

Psykiske sygdomme er meget mere almindelige, end du kan forestille dig. Desuden kan de forekomme i alle aldre, i enhver social klasse, erhverv eller kultur. Så i de fleste tilfælde er det nødvendigt at søge hjælp til at kontrollere eller helbrede disse lidelser.

Det kan interessere dig ...
6 tegn på at du er offer for psykisk vold
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn på at du er offer for psykisk vold

Når vi hører ordet "vold", tænker vi på fysisk aggression. Men du kan også være offer for psykisk vold. Læs mere i denne artikel.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.