Det er en gave at have et barn

Børn er ofte selvstændige og egenrådige. Det kan være svært at opdrage dem på en god måde, forstå deres behov og kommunikere tydeligt. Det er vigtigt, at dine børn har tillid til dig.
Det er en gave at have et barn

Sidste ændring: 25 maj, 2019

Børn er en af de største gaver, vi kan håbe på at få i denne verden. Det er et privilegie og en pligt at opdrage dem til at blive høflige, samfundsbevidste og lykkelige mennesker. I denne artikel vil vi snakke om hvorfor det er en gave at have et barn.

Alle børn er kostbare og værdifulde, hvad end de er drenge eller piger. Vi bør elske dem og opdrage dem på lige fod.
Alle børns personligheder er forskellige. Det tager tid og kræfter at sætte sig ind i dit eget barns behov og ønsker. De vil med sikkerhed være anderledes end dine egne, og det må du lære og acceptere.

Børn er aldrig tro kopier af sine forældre. De har deres egen personlighed og stemme. Du skal lære dem at være tro mod sig selv samtidigt med at de respekterer andre.

Her er nogle gode råd til hvordan du kan opdrage dit barn på en sund måde.

Sådan tackler du udfordringer og opdrager dit barn på en god måde

Du kan bruge de her råd lige meget, om du har en dreng eller en pige. Ingen børn er ens, og det kan være skadeligt at antage at de vil være på den ene eller anden måde alene på grund af deres køn.

Her er nogle grundlæggende ideer, du kan tænke over, når du skal opdrage dit barn.

Dreng

Lær dit barn at være sig selv

En fejl, som mange familier begår, er at hænge sig i stereotyper om kønsroller, som det er nævnt ovenfor.

Se også denne artikel efter “Det er en gave at have et barn”:

Tips til at bevare et allergifrit hus

 • Nogle personer ønsker, at deres søn bliver den bedste fodboldspiller, den klogeste i klassen eller den mest modige med det højeste antal venner. Det er ikke en god taktik.
 • Det forventes ofte af piger, at de er mere stille og mere følsomme end drenge.
 • Lad dit barn være, hvad hun eller han selv vælger. Lad dem gøre, hvad de vil med deres fritid, og lad dem selv skabe de drømme, de ønsker at opnå.
 • Du behøver ikke at pege dit barn i en bestemt retning. Du kan selvfølgelig godt foreslå ting, men lad dit barn vælge selv. Hvis de er interesserede i noget vil de sandsynligvis nævne det selv.
 • Forstå dit barn og husk, at han ikke er en miniudgave af dig selv.
 • Du kan introducere dit barn til de ting, du selv kan lide. Men pres ikke noget ned over hovedet på dem, som de ikke selv ønsker.

Alle har ret til at være kede af det – både drenge og piger

Sønner er ikke født stærkere end døtre. De har også følelser. For det meste får piger lov til at græde, mens drenge bliver set ned på eller skældt ud, hvis de gør det samme.

 • Drenge og piger har begge et behov for at udtrykke deres følelser. Lad dem græde, hvis de har brug for det.
 • Det er vigtigt at opdrage dine børn til at forstå og acceptere deres egen følelser. Tal med dem om, hvordan de har det, og accepter det svar, de giver. Skab tillid mellem dig selv og dit barn.
 • Gør aldrig grin med de ting, de fortæller dig. Respekter deres ideer, drømme, følelser og ønsker. Hvis dit barn ser, at du kritiserer eller driller ham, vil han højst sandsynligt holde op med at stole på dig.

Se også denne artikel efter “Det er en gave at have et barn”:

Sådan giver du børn en følelsesmæssig uddannelse

Mor og dreng leger

Du kan sagtens give frihed og kærlighed på samme tid

Børn vil gerne være selvstændige, have deres eget rum og udvikle deres egen identitet alene, men de har samtidigt brug for kærlighed fra deres forældre.

 • Vis at du elsker dine børn, også selvom de nogle gange har brug for at trække sig tilbage eller ikke har lyst til at snakke. Forældre glemmer nogle gange, at piger også kan blive vrede og frustrerede og have brug for tid alene. På samme måde kan drenge nogle gange være kede af det og have brug for at snakke. Prøv at fornemme, hvad dine børn har brug for og respekter det.
 • Sæt grundregler op og forklar, hvorfor det er vigtigt, de bliver overholdt. Giv dem ansvar for deres egne opgaver og lad dem administrere deres egen tid så vidt det er muligt. Sæt konsistente grænser, så dit barn ved, hvad det skal forvente.
 • Lad dem træffe deres egne beslutninger, når det er muligt. Lad dem for eksempel administrere deres egne lommepenge i stedet for at købe ting til dem.
Mor og soen - have et barn

Det er en gave at have et barn, men det er også en udfordring. Det bedste råd vi kan give er at, du bør forstå dit barns behov og sørge for at give dem frihed til at udforske deres egne behov, følelser, drømme og ønsker.

Respekter hvem, han er, og hvad han kan lide. Lad ham være selvstændig, så han kan kæmpe for sine egne drømme, når han bliver voksen. Lad dit barn vide, at du altid vil være der til at støtte ham hver dag i hans liv.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.