Når stress i barndommen forårsages af forældre

Som forælder kan dit hurtige tempo i livet stille for mange krav til dine børn. Forældre forventer at deres børn hurtigt lærer, hvordan de sover alene, bliver pottetrænet, kontrollerer deres følelser, taler, går og bliver stand til at tilpasses til skolen...
Når stress i barndommen forårsages af forældre

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forældres hurtige tempo i livet, deres iver for at få succes og deres høje forventninger for fortrinlighed, kan få børn til at lide og skabe stress i barndommen.

Nu til dags lever mange af os i et meget hurtigt tempo. Når vi har succes i livet kan vi blive utroligt krævende. Dette hurtige tempo i livet påvirker ofte vores børn, og forårsager stress i barndommen.

Som forælder kan dit hurtige tempo i livet stille for mange krav til dine børn. Forældre forventer at deres børn hurtigt lærer, hvordan de sover alene, bliver pottetrænet, kontrollerer deres følelser, taler, går og bliver stand til at tilpasses til skolen…

Med dette hurtige tempo kræver forældre, at deres børn får gode karakterer, har gode interpersonelle relationer og demonstrerer en fantastisk præstation, mens de håndterer et travlt skema med fritidsaktiviteter. Stress i barndommen er kroppens respons, når man møder for mange krav, der ikke kan imødekommes. 

Hvad er stress i barndommen?

utilfreds barn ved skrivebord

Mange børn skal håndtere en sådan grad af krav, der – grundet deres intensitet og varighed – forstyrrer deres mentale balanceBørn skal lægge en ekstraordiner mængde kræfter i at tilpasse sig og håndtere dette pres. Dog, kan de fleste børn ikke imødekomme disse krav, og kommer derfor til at lide af stress i barndommen.

Stress i barndommen kan forårsages af forskellige faktorer. Nogle er med sikkerhed overvældende, såsom at opleve en naturkatastrofe, bevæbnede konflikter eller personlige ulykker, såsom døden af en forælder eller at være offer for seksuelt misbrug.

Dog, i nogle tilfælde, kan stress i barndommen også opstå af stressfulde rutiner eller evolutionære stadier af hverdagslivet, der skaber emotionelle lidelser eller ubehag. Stressede forældre opdrager deres børn med samme grad af stress.

Hvad er symptomerne på stress i barndommen?

Barndommen er et stadie i livet, der indebærer mange ændringer. Babyer og børn er i stand til at tilpasse sig dem; de udvikler sig over overkommer hvert vækststadie. Dog, kan de, nogle gange, grundet yderligere pres fra forældrene, ende med at føle sig stressede.

Symptomer på stress hos børn under 5 år:

 • Konstant irritabilitet.
 • Hyppig gråd.
 • Vil altid gerne være i forældrenes arme for at lindre ubehag.
 • Taleproblemer.
 • Genopføre tidligere barndomsadfærd, såsom at tisse i sengen eller sutte på finger.
 • Overdrevet frygt (være bange for mørke, dyr, adskillelse fra forældre…).

Symptomer hos børn, der er ældre end 5 år:

 • Irritabilitet, tristhed og gråd uden grund. De kan også udvise aggressiv adfærd.
 • Dårlig præstation i aktiviteter i deres daglige rutine og mangel på motivation.
 • Træthed, dovenskab eller ligegyldighed.
 • Sygdom uden nogen fysisk årsag (somatisering).
 • Mangel på koncentration.
 • Apatisk adfærd eller afvisning.
 • Mareridt eller sengevædning.
 • Ændringer i studievaner eller karakterer.
 • Ændringer eller problemer med spisevaner.

Påvirker forældres hurtige tempo stress i barndommen?

En forælders tempo i livet, sammen med et stramt skema, der ikke giver nok tid til at balancere det personlige liv og familielivet med deres job, kan have en signifikant påvirkning på livet og velværen hos deres børn. 

Forældre, der har en livsstil i et højt tempo, kan ikke blot påvirke den naturlige cyklus af den fysiske, mentale og emotionelle udvikling af deres børn, men også lade de specielle behov hos hvert barn være uopfyldt.

Disse forældre følger ofte “forældremodeller” og forventer, at deres børn tilpasser sig dem. De vil gerne øget tempoet, som børnene behøver for at regulere deres søvncyklus, for at kontrollere deres fordøjelse eller deres følelser.

Og, lad os ikke glemme al den stress, de kan få fra at gå i skole. Stramme skemaer, de lange distancer børn skal rejse mellem deres hjem og skolen, frygten for at fejle, mobning eller chikane i skolen, deres forældres høje forventninger og lektier… alt dette kan føre til stress i barndommen.

Læs også: Mindfulness for børn og unge voksne: Er det effektivt?

Hvordan man hjælper børn med at håndtere stress

kvinder der holder i hinandens hænder

Den første anbefaling er, at sænke graden af intensitet. Forældre skal gøre en indsats for at hjælpe deres børn med ikke at blive påvirket af den stress, der kommer fra de voksne.

Stress i barndommen påvirker ikke blot det overordnede helbred hos børn, men kan også fortsætte ind i voksenlivet. Faktisk, forbinder nogle voksne med hjertesygdom og diabetes det med det stress, de havde i barndommen.

De basale anbefalinger for at forebygge og lindre stress er:

 • Når det kommer til angst eller stress, så vær det bedste eksempel på selvkontrol over for dit barn. Du er rollemodellen, dine børn vil følge, og hvordan de responderer på stressorer, der påvirker dem, kommer fra dig.
 • Påtag dig attituder, såsom tålmodighed, glæde, ro, mildhed og vær i stand til at tænke dig om. Disse attituder vil hjælpe dine børn med at have flere ressourcer til at undgå stress.
 • Brug tid med dine børn, og giv dem løsninger på de problemer, de har i familien eller hverdagslivet. På den måde, kan du fremme en realistisk og optimistisk måde at håndtere problemer på.
 • Lyt til dem og anerkend dine børns meninger. Hvis dine børn allerede har symptomer på stress, er det essentielt at åbne kanaler til kommunikation.
 • Find ud af, hvad deres meninger er omkring skoleaktiviteter og lektier.
 • Respekter de specielle behov hos hvert barn. Undgå at lave sammenligninger mellem søskende og andre børn. Værdsæt deres evner og færdigheder.

Læs også: Sådan lærer du dine børn at svømme sikkert

Afsluttende anbefalinger

Dine børn er værdifuldeLad dem ikke føle, at de kun vil blive respekteret, værdsat eller elsket i livet, blot fordi de har en fantastisk præstation. Din kærlighed og respekt skal være på baggrund af andre ting.

Desuden, skal du undgå at kræve mere af dine børn, end de er i stand til at give eller opnå. Lær dine børn at kende og respekter dem, for dem de er. Lad være med at være en kilde til stress i barndommen.

Det kan interessere dig ...
Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Farvel til stress: 5 strategier enhver kvinde bør bruge

Kvinder forventes stadig at have styr på det hele. Presset om at lykkes kan føre til stress og angst. Er det på tide at sige farvel til stress? Så ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.