Dette bør du spise efter et hjerteanfald

En sund kost, regelmæssig fysisk aktivitet og at stoppe med at ryge kan hjælpe dig med at forebygge problemer med hjertet. I denne artikel, kan du læse om fødevarer, du bør inkludere i din kost, hvis du har lidt af et hjerteanfald eller ønsker at forebygge det.
Dette bør du spise efter et hjerteanfald
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Eksperter taler meget om den slags kost, folk bør indtage for at forblive sunde. Men hvilken kost skal man spise efter et hjerteanfald eller hvis man ønsker at forebygge problemer med hjertet?

Stress, dårlig kost og mangel på hvile påvirker hjertets tilstand direkte. Efter et hjerteanfald, skal man derfor få nye, sundere livsstilsvaner, såsom at stoppe med at ryge, motionere og ændre sin kost. Efter et hjerteanfald, skal patienten følge lægens ordrer for at komme sig og forblive sund.

I denne artikel, vil vi give nogle tips til fødevarer, man bør spise efter et hjerteanfald.

Hjerteanfald og sunde vaner

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, døde mere end 17 millioner mennesker af hjertekarsygdomme i 2012. De siger også, at 80% af hjerteanfald og slagtilfælde kan forebygges.

En sund kost, regelmæssig fysisk aktivitet og at stoppe giftige vaner kan hjælpe med at undgå episoder, som sætter ens liv i fare. Du bør inkludere de følgende fødevarer i din kost, hvis du har lidt af et hjerteanfald, eller ønsker at forebygge et.

Kost efter et hjerteanfald

Fødevarer i hjerteformet skål viser, hvad man bør spise efter et hjerteanfald

Efter et hjerteanfald, bør risikofaktorer såsom kolesterol, glukoseniveau og blodtrykket blive holdt nøje øje med.

Patienter, som har lidt af et hjerteanfald, bør have lave kolesterolniveauer og glukoseniveauer, samt holde deres blodtryk under kontrol. De kan opnå dette med medicin, motion og en sund kost.

Den sundste kost for disse patienter er middelhavskosten. Dette skyldes, at den er rig på grøntsager, frugter, fuldkorn og fisk, plus nogle portioner grillet fedtfattigt kød. Hvis du har lidt af et hjerteanfald, bør du tilberede alt med ekstra jomfru olivenolie og ikke for meget salt (du kan erstatte dette med aromatiske krydderier og urter).

Du bør kun indtage mejeriprodukter med lavt fedtindhold og spise bølgfrugter to gange om ugen.

Denne artikel vil måske interessere dig: Det kan påvirke dit hjerte at arbejde for meget

Dette bør du spise efter et hjerteanfald

Frugter og grøntsager

Ifølge Spanish Heart Foundation, øger en kost rig på frugter og grøntsager niveauerne af kalium og magnesium, hvilket beskytter hjertet mod hjerterytmeforstyrrelser. Denne kost hjælper også med at sænke niveauerne af natrium, som er relateret til blodtrykket.

Ekstra jomfru olivenolie

Olivenolie er eksempel på fødevarer, man bør spise efter et hjerteanfald

Denne fødevare, der er god for hjertet, er grundlaget i middelhavskosten.

Olivenolie har bemærkelsesværdige fordele for helbredet. Ved at spise fire spiseskefulde olivenolie om dagen, sammen med en sund og balanceret middelhavskost, kan man mindske risikoen for at lide af hjerteanfald og slagtilfælde.

Nødder er noget af det, man bør spise efter et hjerteanfald

Nødder er en enestående kilde til sunde næringsstoffer og er rige på enkeltumættede fedtsyrer. Især er valnødder også rige på omega-3 fedtsyrer, der er en flerumættet fedtsyre, som er forbundet med hjertets helbred.

De indeholder også L-arginin (en aminosyre, som hjælper med at producere nitrogenoxid, der med tiden hjælper med at regulere blodtrykket) og phytosteroler (plantestoffer, som hjælper med at sænke kolesterol ved at blokere optagelsen af det i tarmene).

Te

Alle typer te indeholder catechin, hvilket er et stof, som hjælper med at opretholde et sundt blodtryk ved at hæmme omdannelsen af kolesterol og forebygge blodpropper. De indeholder også quercetin, hvilket forbedrer blodårernes funktion.

Fed fisk

Fed fisk

Ligesom olivenolie, er fisk rig på fedtsyrer, der er gode for hjertet, og hjælper med at beskytte hjertet.

Mættede fedtsyrer er noget af det, du ikke bør spise efter et hjerteanfald. Du må dog aldrig glemme umættede fedtsyrer. Fed fisk, såsom laks, makrel og ørred, indeholde disse fedtstoffer.

Fuldkorn og bælgfrugter

Klid, som er skallen, der beskytter korn, hjælper med at forsinke optagelsen af sukker og sænke kolesteroltallet, ifølge Spanish Heart Foundation.

På den anden side, er bælgfrugter en enestående kilde til vegetabilske proteiner, fibre og mineraler.

Du bør også læse: Hjertets dele og funktioner

Fødevarer, du ikke bør spise efter et hjerteanfald

Kager bør man ikke spise efter et hjerteanfald

Kager på bord

Du bør skære alle fødevarer, som indeholder kolesterol og transfedt, ud af din kost, hvis du har lidt af et hjerteanfald.

En kost bestående af fødevarer, der er gode for hjertet, er netop det, du skal spise efter et hjerteanfald. Du bør dermed undgå fødevarer, som indeholder mættede fedtsyrer, transfedt og kolesterol, såsom sødmælk, smør, fedtholdige typer kød og sukker.

Du bør også undgå pølser og kødpålæg, fordi de indeholder skadeligt fedt og meget natrium, kager (rige på transfedt) og forarbejdede fødevarer.

Som det sidste, bør du huske, at det er meget vigtigt at inkorporere moderat motion i din rutine. Tal med din læge om den bedste type motion til dig. Efter et hjerteanfald, er fysisk aktivitet et godt middel til at forbedre hjertets tilstand.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
  • Li D., Wang R., Huang J., Cai Q., et al., Effects and mechanisms of tea regulation blood pressure: evidences and promises. Nutrients, 2019.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.