Diabetes og forhøjet blodtryk: Hvad kan du spise?

Hvis du lider af diabetes og højt blodtryk, er det vigtigt, at du tilføjer fødevarer med lavt natriumindhold til din kost, f.eks. frugt og grøntsager.
Diabetes og forhøjet blodtryk: Hvad kan du spise?
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Mange mennesker lider af diabetes og forhøjet blodtryk og tror måske, at det er for svært at følge en kost, der udelukker salt og sukker. Det er dog muligt at gøre det og stadig nyde nogle velsmagende fødevarer. Mange gange er det vigtigste at vide, hvordan man spiser dem.

Du kan f.eks. spise gulerødder, men helst rå, da de, når de er kogt, har en tendens til at være rige på glukose.

Det er muligt at spise en sund kost, der opfylder begge lidelsers behov, uden at fratage sig selv lækre fødevarer. Her fortæller vi dig, hvad du kan spise, hvis du lider af diabetes og forhøjet blodtryk.

Tips til personer med diabetes og forhøjet blodtryk

Det er yderst vigtigt, at du respekterer din læges anbefalinger om, hvad du kan og ikke kan spise, eller hvilke fødevarer du bør reducere og undgå.

Ud over det, du spiser, kan visse vaner gøre forskellen mellem at leve et sundt liv eller et liv, hvor dine diabetes- og blodtrykssymptomer ikke gør det muligt for dig at udføre dine daglige aktiviteter.

Friske fødevarer

En af de vigtigste anbefalinger er, at du bør gøre det sammen med en ernæringsekspert og din læge, når du skal lave en kostplan. Du bør også overveje følgende:

 • Undgå dårlige livsstilsvaner, som f.eks. stillesiddende arbejde, alkoholindtag og rygning.
  • Du bør ikke drikke alkohol på grund af dets høje sukkerindhold.
 • Undlad at indtage (i store mængder eller regelmæssigt) forarbejdede fødevarer eller fødevarer, der er gennemvædet i saltlage eller røget.
 • Reducér mængden af salt i dine måltider, og undgå at sætte salt på bordet. Brug i stedet urter som oregano og rosmarin til at krydre dine retter.
 • Drik vand hele dagen, når du er tørstig. Hydrering er nøglen til velvære.
 • Mål dit glukoseniveau og blodtryk på samme tidspunkt hver dag (f.eks. efter morgenmaden, før frokost eller efter en lur).

Generelt er det vigtigt at være disciplineret og konsekvent, når det gælder om at følge gode livsstilsvaner.

Du vil måske være interesseret i at læse: Ernæringsmæssig behandling af type 2-diabetes

Kost til personer, der lider af diabetes og forhøjet blodtryk

Da begge disse sygdomme kan optræde sammen, men på forskellige tidspunkter, er det en god idé at vænne sig til at spise en afbalanceret kost.

Hvis du lider af både diabetes og forhøjet blodtryk, skal du være forsigtig med, hvilke fødevarer og drikkevarer du vælger, men endnu mere med mængden du spiser. Som hovedregel bør din kost være kendetegnet ved at være fattig på natrium, fedt og kulhydrater. Hvad angår de fødevarer, som du absolut ikke bør udelade, er de nedenstående.

Fødevarer, der er rige på opløselige fibre

Ingredienser til en salat

Hvis du lider af både diabetes og forhøjet blodtryk, skal du være forsigtig med, hvilke fødevarer og drikkevarer du vælger at indtage, og vælge en sund kost.

Fødevarer, der er rige på fibre, holder fedtniveauet stabilt, og nogle af dem kan bruges som erstatning for salt. Samtidig hjælper fibrene med at forebygge forstoppelse og afbalancere dit blodtryk.

Blandt de fødevarer, der kan bidrage med fibre og omega-3 fedtsyrer (anbefales til personer med diabetes og forhøjet blodtryk), er blandt andet:

 • Tofu.
 • Havregryn.
 • Nødder.
 • Laks.
 • Æbler.
 • Gulerødder.
 • Hørfrøolie.
 • Fuldkorn.
 • Tørrede ærter og bønner.

Grøntsager

En god kost indeholder altid grøntsager, især hvis du lider af diabetes og forhøjet blodtryk. Du skal dog tilberede dem uden salt (eller med virkelig lave mængder) og undgå at stege dem. Det er bedst at spise dem rå, dampede eller bagte og krydret med urter og krydderier.

Frugt

Der er en udbredt misforståelse om, at diabetikere ikke kan spise frugt, fordi det er sødt. I stedet for at undgå dem bør diabetikere tværtimod spise dem for at supplere deres kost på en sund måde.

Ernæringsekspert Julio Basulto påpeger, at friske, hele frugter anbefales til diabetikere, fordi de indeholder mange næringsstoffer, der bidrager til den generelle sundhed. I modsætning til hvad mange tror, påvirker de desuden ikke blodsukkeret og fremmer ikke overvægt.

“Bortset fra nogle få patologier, såsom fødevareoverfølsomhed eller nyresygdomme, blandt andet […] er det enstemmige budskab, som befolkningen bør modtage med hensyn til hele frugter: Prøv at indtage mindst tre portioner om dagen.”

Dr. Manuel Viso erklærer, at (hele) frugter kan indtages på alle tidspunkter af dagen. De er ikke fedende, fordi de ikke indeholder frit sukker, og de kan give flere fordele, fordi de er rige på forskellige næringsstoffer. Desuden indeholder de fibre og fremmer mave-tarmtransit.

Du vil måske også gerne læse denne artikel: Tre utrolige opskrifter til at udnytte overmodne frugter

Frugtsalat er glimrende til personer med diabetes og forhøjet blodtryk

Friske, hele frugter anbefales til diabetikere, fordi de indeholder mange næringsstoffer, der bidrager til den generelle sundhed.

Fisk

At spise fisk tre gange om ugen er godt for dit helbred og er perfekt for personer med diabetes og forhøjet blodtryk. Faktisk er fed fisk det bedste, fordi de giver omega-3-fedtsyrer, der reducerer hjerteproblemer og giver vitaminer, antioxidanter og mineraler. De anbefales til alle dine celler og organer for at holde dem i god stand. Blandt de bedste er:

 • Tun.
 • Laks.
 • Sardiner.
 • Makrel.
 • Kulmule.

Fedtfattige mejeriprodukter

Selv om der er uenighed om dette punkt, siges det generelt, at fedtfattige mejeriprodukter er gode kilder til calcium, og da de ikke indeholder så meget fedt som fedtholdige mejeriprodukter, hjælper de med at kontrollere blodsukkeret. Tøv derfor ikke med at indtage fedtfattig mælk, ost og yoghurt.

Yoghurt i glasflasker er en god kilde til calcium til personer med diabetes og forhøjet blodtryk

Fedtfattige mejeriprodukter er gode kilder til calcium.

Nogle afsluttende anbefalinger til personer med diabetes og forhøjet blodtryk

Du skal være forsigtig med færdigretter og frostvarer, da de fleste af dem indeholder meget salt. Desuden skal du være opmærksom på fødevarer med lavt sukkerindhold, da de kan indeholde meget natrium (som f.eks. nogle morgenmadsprodukter).

Vær meget opmærksom, når du er ude at købe mad, og læs næringsdeklarationerne på alt, hvad du vælger. I begyndelsen vil det tage tid, men du vil hurtigt lære, hvad du bør og ikke bør spise. Til at begynde med skal du købe mere fra frugt- og grøntafdelingen end fra andre afdelinger, så bliver det lettere for dig at vælge sunde fødevarer.

Glem ikke, at du ud over at spise sunde fødevarer også skal motionere tre gange om ugen. Det behøver ikke at være svær eller intens motion. Du skal blot lægge din stillesiddende livsstil og dine dårlige vaner til side, så vil du kunne leve godt, selv om du har diabetes og forhøjet blodtryk.

Som det sidste skal du altid overholde de anbefalinger, som din læge (eller ernæringsekspert) har givet dig. Stil dem alle de spørgsmål, du har, selv dem, du måske synes er irrelevante eller for indlysende. Før også en liste over, hvad du spiser, så din læge kan vurdere, om din kost er hensigtsmæssig eller ej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Heart Association. Shaking the salt habit to lower high blood pressure. Octubre 2016.
 • Biblioteca de la Sociedad Española de Diabetes. Diabetes y ejercicio físico.
 • Diabetes Canada. High blood pressure and diabetes.
 • Grossman, E., & Messerli, F. (2008). Hypertension and diabetes. Advances in Cardiology. https://doi.org/10.1159/000115189.
 • Guastadisegni C, Donfrancesco Ch, et al. Nutrients intake in individuals with hypertension, dyslipidemia and diabetes: an Italian survey. Nutrients. Abril 2020. 12 (4): 923.
 • Houston M, Harper K, et al. Potassium, magnesium and calcium: their role in both the cause and Treatment of Hypertension. The Journal of Clinical Hypertension. Julio 2008. 10 (7): 3-11.
 • Kan K. High fibre diet improves BP, cholesterol and fasting blood sugar in hypertensive diabetics: study. Medical Dialogues. Octubre 2019.
 • Levesque, R. J. R. (2018). Obesity and Overweight. In Encyclopedia of Adolescence. https://doi.org/10.1007/978-3-319-33228-4_447.
 • National Center for Complementary and Integrative Health. La diabetes y los suplementos dietéticos: en detalle. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2014.
 • Sowers, J. R., Epstein, M., & Frohlich, E. D. (2001). Diabetes, hypertension, and cardiovascular disease an update. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.37.4.1053

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.