Tre utrolige opskrifter til at udnytte overmodne frugter

Har du nogle overmodne frugter derhjemme? Smid dem ikke ud! Vi viser dig nogle opskrifter, hvor du kan udnytte dem.
Tre utrolige opskrifter til at udnytte overmodne frugter
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange af os tænker, at overmodne frugter ikke kan bruges til noget. Det kan være tilfældet for nogle af dem. I andre tilfælde bliver frugter dog mere lækre i visse opskrifter, jo mere modne og blødere de er.

Alle ernæringseksperter anbefaler, at man indtager mindst tre eller fire portioner frugt om dagen. Dette skyldes den store mængde af næringsstoffer, proteiner og vitaminer, som frugt giver os.

Desuden får vi ved at indtage frugt den energi og de næringsstoffer, der er nødvendige for, at vores krop kan fungere korrekt. Afslutningsvis er det bedste af det hele, at du kan lave tusindvis af opskrifter med frugt, uanset deres modenhed!

Tre gode opskrifter med overmodne frugter

Først og fremmest er der noget meget vigtigt at huske på ved opskrifter med moden frugt, nemlig at deres sukkerindhold er højere. Når frugter når en høj grad af modenhed, er der både organoleptiske og ernæringsmæssige forskelle. Således er et af de vigtigste aspekter, at mængden af sukker i frugten øges.

Det skyldes, at komplekse kulhydrater nedbrydes til enklere kulhydrater, når frugten modnes. Derfor er det vigtigt at huske, at du kun bør indtage meget moden frugt med måde, især hvis du er en stillesiddende person eller har et lavt fysisk aktivitetsniveau.

Opskrifter med overmodne frugter kan dog godt indtages som en del af en afbalanceret kost, så længe du ikke overdriver det. På grund af deres store sukkerindhold er det dog bedst at udelukke dem fra kosten for personer med stofskifteproblemer som diabetes eller fedme.

Med dette in mente vil vi gerne invitere dig til at opdage nogle muligheder for at udnytte den frugt, der er blevet for moden. Gå ikke glip af det!

1. Druevin med overmodne frugter

Æbler

Et af de bedste opskrifter til at bruge overmodne druer er vin. Denne udsøgte drik kan endda tilberedes af dig selv derhjemme med basale ingredienser. Afhængigt af gæringstiden forsikrer vi dig om, at smagen vil være uovertruffen!

Ingredienser

 • 360 gram druer
 • 500 ml vand
 • 200 gram sukker
 • 1 spiseskefuld gær (15 g)

Fremgangsmåde

 1. Det første, du skal vide, er, at du skal bruge tid for at lave enhver form for vin.
 2. Til at begynde med skal du tage de modne druer og knuse dem i en morter.
 3. Derefter skal du bringe vandet i kog i en stor gryde. Når det når kogepunktet, hælder du druerne i gryden og lader dem ligge i blød i ca. 48 timer.
 4. Når denne tid er gået, sies druerne ved hjælp af et gaze- eller bomuldsfilter.
 5. Derefter tilsættes sukkeret, og der røres godt rundt, indtil det er opløst.
 6. Tilsæt derefter gær og rør igen.
 7. Hæld det hele i et glas med tætsluttende låg, og opbevar det på et varmt sted i to uger.
 8. Når tiden er gået, hælder du din vin på flaske og drikker den, når du har lyst. Dette er en af de bedste tilberedninger med meget modne frugter!

2. Æblemos

Denne opskrift er ideel til børn. Derudover er den meget nem at tilberede, og du kan ikke kun lave den med modne æbler, men du kan også tilføje andre frugter som f.eks. banan eller mango.

Ingredienser

 • 4 røde æbler
 • 500 ml vand
 • 2 spiseskefulde sukker (30 g)
 • 1 spiseskefuld vaniljeessens (15 ml)

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med skal du skrælle og skære æblerne i små tern. Vær forsigtig, når du gør dette, da æblerne er modne og let smuldrer.
 2. Derefter bringes en gryde med vand i kog ved middelvarme, og sukkeret tilsættes.
 3. Tilsæt æblestykkerne og den halve spiseskefuld vaniljeessens. Bland det hele godt og lad det koge i mindst 10 eller 15 minutter.
 4. Til sidst skal du blende det hele godt, indtil du får den cremede konsistens, du ønsker.
 5. Servér og nyd en lækker opskrift med meget moden frugt!

3. En banan-smoothie med overmodne frugter

Bananen er en yderst populær frugt på grund af dens høje kaliumindhold. Vi anbefaler, at du tilbereder denne opskrift til morgenmad. Husk, at du ikke behøver en masse sukker, da modne bananer er kendetegnet ved deres sødme.

Ingredienser

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med skræller og skærer du bananerne i mellemstore stykker.
 2. Derefter kommes stykkerne i en blender, og mælken og havregrynene tilsættes. Blend, indtil du får en cremet blanding.
 3. Tilsæt derefter sukker (hvis det ønskes) og til sidst isterningerne.
 4. Til sidst serverer du og nyder en lækker banan-smoothie!

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Passer det, at frugter kan forhindre vægttab?

4. Bananmarmelade med overmodne frugter

Bananmarmelade med overmodne frugter

Som fremhævet af en udgivelse i Food Chemistry er bananer en meget næringsrig fødevare. De indeholder A-, B- og C-vitaminer, er rige på fibre og vigtige mineraler som kalium, magnesium og jern. Det bedste af det hele er, at denne frugt indeholder både simple og komplekse kulhydrater, hvilket er ideelt for en afbalanceret kost.

Ingredienser

 • 3 modne bananer
 • Saften fra en grapefrugt
 • 250 ml vand
 • 5 gram husblas
 • 250 gram sukker
 • 3 spiseskefulde rom (45 ml)

Fremgangsmåde

 1. Først skrælles og moses bananerne ved hjælp af en gaffel.
 2. Derefter presses saften fra grapefrugten, og den hældes i en gryde sammen med vandet. Sæt den på komfuret ved middelvarme.
 3. Tilsæt derefter sukker og husblas og rør meget godt rundt.
 4. Tilsæt til sidst bananen, og rør, indtil du har en marmeladekonsistens. Tag den af varmen, lad den køle af, og opbevar den i lufttætte glas.

Har du lyst til at prøve disse opskrifter med overmodne frugter? Som du kan se, behøver du ikke at smide den gamle frugt i skraldespanden. Du skal dog altid huske, at de indeholder mere sukker, så de skal nydes med måde i dine opskrifter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
 • Xiao YY, Kuang JF, Qi XN, et al. A comprehensive investigation of starch degradation process and identification of a transcriptional activator MabHLH6 during banana fruit ripening. Plant Biotechnol J. 2018;16(1):151–164. doi:10.1111/pbi.12756
 • Singh, B., Singh, J. P., Kaur, A., & Singh, N. (2016, September 1). Bioactive compounds in banana and their associated health benefits – A review. Food Chemistry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.033

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.