De fire typer af multipel sklerose

Der er fire typer af multipel sklerose, og de er alle alvorlige lidelser. Diagnosen og behandlingerne er komplekse, fordi enhver professionel skal tilpasse behandlingsplanen til patientens behov.
De fire typer af multipel sklerose

Sidste ændring: 23 december, 2020

Der er fire typer af multipel sklerose. De er alle potentielt invaliderende og er desværre ikke altid nemme at identificere eller differentiere fra hinanden.

Det er en kronisk lidelse, som ikke har nogen kur. Af den grund er det dårlige nyheder at få denne diagnose, og det efterlader mange patienter og deres familie uden håb.

Der vil være en forsinkelse i opstarten af en passende behandling, hvis teamet, der behandler patienten, ikke er i stand til at afgøre den specifikke type hos den omtalte patient.

Som en neurologisk lidelse viser det sig at være en ret hyppig årsag til handicap. Det skyldes, at det har tendens til at ramme unge voksne – der generelt er under 40 år gamle. Disse patienter ender med at skulle opgive deres studier og jobs i de fleste tilfælde.

Alle typer af multipel sklerose er af autoimmun natur – det vil sige, kroppen angriber sig selv. De gør det ved at skabe antistoffer, som ødelægger myelin, der er et substans, som dækker nerverne. Takket være myelin opstår overførslen af nerveimpulser, og dets ødelæggelse beskadiger neurale forbindelser.

Symptomerne på multipel sklerose

Næsten alle typer af multipel sklerose deler symptomer. Det, der typisk varierer, er udviklingen over tid.

De primære tegn på denne sygdom dukker op i bevægelsessystemet. Patienter begynder at føle svaghed i lemmerne, det bliver besværligt at gå, og de mister balancen. Deres arme bliver også svage, og de taber pludselig det, de har i hænderne.

Kramper er hyppige symptomer ledsaget af smerte i musklerne, som trækker sig sammen ufrivilligt. En person med denne lidelse prøver at slappe af i området med sammentrækninger, men de har ingen kontrol over det.

Sammen med kramperne er der rystelser i de ramte muskler. Man behøver ikke at nævne, at det gør det svært for personerne at udføre deres daglige aktiviteter, og det påvirker deres livskvalitet.

Fordøjelsessystemet er et andet påvirket område. De forskellige typer af multipel sklerose fører til forstoppelse og urinretention. Dette sker, fordi nerverne, som skal udøve informationen i peristaltikken, ikke har noget myelin.

Som det sidste påvirker det andre organer såsom øjnene. Nogle patienter begynder med dobbeltsyn og lider derefter af kramper, og deres lemmer bliver svage. Sammen med dobbeltsyn kan der være hurtige bevægelser af øjeæblet, som disse patienter ikke kan kontrollere.

Neuroner kommunikerer

Typer af multipel sklerose

Protokoller til diagnose af denne lidelse indikerer, at der er fire typer af multipel sklerose:

  • Rediciverende-remitterende multipel sklerose. Det kaldes således, fordi det skifter mellem perioder med akutte udbrud med mange symptomer og andre uden nogen tegn på denne lidelse. Forekomsten af udbrud er dermed forbundet med en ny neurologisk sektor påvirket af mangel på myelin. Det er også den mest gængse af de fire typer.
  • Sekundær progressiv multipel sklerose. Denne begynder ligesom den ovenstående, men den udvikler sig til konstante symptomer, og der er ingen hvileperioder. Dets betegnelse som “sekundær” refererer til overgangen fra den ovenstående type til denne.
  • Primære progressiv multipel sklerose. Der er næsten ingen perioder uden symptomer her, og det begynder gradvist fra nul uden at udvikle sig fra den første type. Det er sådan, det differentierer sig fra den sekundære type.
  • Rediciverende progressiv multipel sklerose. Det er den mindst gængse type af multipel sklerose. Skarpe udbrud er typisk for denne type.
Mand i kørestol

Måske du også vil være interesseret i at læse: Epilepsianfald: Hvad er det og hvordan skal man reagere?

Diagnose og behandling

Det internationale videnskabelige samfund er blevet enige om, at McDonald kriteriet er standarden for at diagnosticere alle typer af multipel sklerose. Som vi nævnte ovenstående, skal man også vente på udviklingen af det, før man kan vide, hvilken type af multipel sklerose, patienten har.

Behandlingerne er derudover meget ens for dem alle. Til at starte med bliver kortikosteroider anvendt til akutte udbrud med tegn på udviklingen af tab af myelin. Derudover bliver der ordineret lægemidler, som tilpasser udviklingen for intervalperioderne.

Fysioterapi er dermed nøglen sammen med lægemidler. Der er på den måde forskellige behandlinger, der fokuserer på evnerne, som patienten mister. Det kræver indgriben fra fysioterapeuter, taleterapeuter og ergoterapeuter.

De forskellige typer af multipel sklerose falder sammen i graden af dem

Denne sygdom er alvorlig på trods af dets fire former for manifestering. Dets udvikling er kronisk og progressiv og fører til tab af motoriske funktioner over længere tid. Der er ingen kur for det, men der er sket stor fremgang indenfor farmakologisk kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Thompson, Alan J., et al. “Diagnosis of multiple sclerosis: 2017 revisions of the McDonald criteria.” The Lancet Neurology 17.2 (2018): 162-173.
  • Bermejo, Pedro E., Celia Oreja-Guevara, and Exuperio Díez-Tejedor. “El dolor en la esclerosis múltiple: prevalencia, mecanismos, tipos y tratamiento.” Rev Neurol 50.2 (2010): 101-8.
  • Olascoaga, Javier. “Calidad de vida y esclerosis múltiple.” Rev Neurol 51.5 (2010): 279-88.
  • Paes, Renata Alves, et al. “Neuropsicología de la esclerosis múltiple primaria progresiva.” Rev Neurol 49.7 (2009): 343-8.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.