Højt niveau af ferritin i blodet: Sådan reduceres det

At have højt niveau af ferritin i blodet kan forårsage træthed, mavesmerter, ledsmerter og mørkere hud.
Højt niveau af ferritin i blodet: Sådan reduceres det

Sidste ændring: 01 december, 2020

Ferritin er et af de proteiner, der påvirker omdannelsen af ​​jern. Det har ansvaret for at opbevare det i bestemte celler i din krop, så når du har brug for det, så har du et lager. At have et højt niveau af ferritin i blodet kan være et tegn på, at noget ikke er, som det skal være i din krop.

Det meste ferritin findes i din lever. Der er dog en mængde, der cirkulerer gennem dit blod. Når man måler mængden af ​​ferritin i dit blod, kan man derofr også estimere jernkoncentrationen i din krop. Jern er vigtigt for hæmoglobinet i røde blodlegemer for at kunne forbinde med ilt og transportere det til alle dine celler.

I denne artikel forklarer vi, hvad der sker, når du har et højt niveau af ferritin i blodet, og hvordan du sænker det.

Læs også: 5 måder at øge jernniveauer i dit blod på

Hvad betyder det at have et højt niveau af ferritin?

Som vi nævnte, er ferritin et protein, der giver dig mulighed for at opbevare jern i dine celler. Når vi måler dets koncentration i blodet, kan vi vide, om dine jernreserver er høje, lave eller i det normale område.

Normalt bør ferritinniveauerne i blodet være mellem 12 og 300 nanogram/milliliter hos mænd. For kvinder er det normale niveau mellem 12 og 150 ng/ml. Denne forskel skyldes, at kvinder med menstruation mister en bemærkelsesværdig mængde jern.

At have et højt niveau af ferritin betyder, at dine jernniveauer også er høje

At have et højt niveau af ferritin betyder, at dine jernniveauer også er høje. Dette kan f.eks. skyldes forskellige årsager som f.eks. en leversygdom. Andre ting, der kan forårsage det, er:

  • At drikke alkohol ofte eller for meget.
  • Inflammatoriske processer. Disse kan være forårsaget af mange sygdomme, som kræft.
  • En meget jernrig diæt.
  • Anæmi. Denne årsag er kompleks. Når kroppen har et jernunderskud, kan den forsøge at ordne det ved at øge mængden af ​​ferritin i omløb og dermed det tilgængelige jern.
  • Blodtransfusioner.
  • Makrofagaktiveringssyndrom. Dette er en tilstand, hvor nogle immunceller ved navn makrofager er mere aktive end normalt. Det er celler, der også gemmer ferritin.
  • Som det sidste må vi ikke glemme, at det at have et højt niveau af ferritin også afhænger af genetiske faktorer. Faktisk er der en arvelig sygdom ved navn hæmokromatose, som netop er, når der er en overdreven ophobning af jern.

Læs også: Konsekvenserne af jernmangel

Hvilke symptomer kan du have?

Generelt er folk asymptomatiske i starten, men efter en tid kan nogle symptomer opstå. For det første er det almindeligt, at personen føler sig træt og svag.

Det er også almindeligt, at en person med et højt niveau af ferritin føler mavesmerter eller ledsmerter. Deres hud kan blive mørkere. De kan endda have hjerteproblemer som en konsekvens.

Det er almindeligt, at personer med højt niveau af ferritin føler sig træt og svag, som denne pige, der sover på skrivebord

Hvordan behandler man et højt niveau af ferritin?

For det første er det afgørende, at du konsulterer en læge.

Visse behandlingsmuligheder kan sænke dine ferritinniveauer. Først skal du prøve at reducere dit forbrug af jernrige fødevarer, såsom spinat, lever og rødt kød.

Derudover anbefaler læger ofte, at du spiser kilder til chelater. Chelater er stoffer, der forbinder metaller, de finder i blodet, som jern, og som lader dig eliminere dem.

Som det sidste skal du muligvis få en flebotomi (åreladning). En flebotomi er en procedure, der består i at udvinde blod fra personen med et højt niveau af ferritin. Det kan være nødvendigt at gøre det flere gange for at sænke dine ferritinniveauer. Derudover har du brug for hyppige blodanalyser for at teste det.

Det er vigtigt at huske, at du bør se din læge relativt ofte og få taget blodprøver. Gennem denne enkle foranstaltning kan du lære mange vigtige ting om dit helbred, såsom dit ferritinniveau.

Det kan interessere dig ...
Anæmi og jernmangel: Er det det samme?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anæmi og jernmangel: Er det det samme?

Jernmangel forårsager en specifik type anæmi: Jernmangelanæmi. Der er dog andre typer afledt af andre årsager. Læs om dem i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.