Diagnosticering og behandling af posterior kortikal atrofi

Posterior kortikal atrofi er en neurodegenerativ lidelse, der påvirker en persons syn. I dag vil du lære, hvilke symptomer du skal holde øje med, samt hvilke behandlinger der er tilgængelige i øjeblikket.
Diagnosticering og behandling af posterior kortikal atrofi

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Posterior kortikal atrofi er en neurodegenerativ lidelse, der påvirker en persons syn. De mister det helt eller delvist. Et andet hyppigt sympton er tab af hukommelse. I denne artikel vil vi se på denne lidelse og vise dig, hvordan du identificerer den tidligt.

Nogle undersøgelser påpeger, at denne lidelse ofte diagnosticeres senere, end den burde. Det skyldes, at folk ofte går til en øjenlæge i stedet for en neurolog, da den primært giver visuelle symptomer.

Derfor mener vi, at det er vigtigt at kunne identificere de symptomer, der muligvis kan være tegn på ​​posterior kortikal atrofi. Lad os se på et par ting, du ikke bør overse.

Posterior kortikal atrofis faser

Mand med posterior kortikal atrofi tager sig til hovedet

Posterior kortikal atrofis udvikling begynder på det okulære niveau. Det udvider sig derefter til hukommelsestab og kognitive funktioner.

Medicinske undersøgelser har vist, at posterior kortikal atrofi har forskellige faser. Ideelt set bør disse symptomer drøftes med en neurolog så hurtigt som muligt, for at starte behandling med det samme.

  • Gradvis og langsomt tab af syn: En person kan se skygger eller miste synet til tider. Tabet er så progressivt og langsomt, at det ikke tiltrækker opmærksomhed, før det bliver meget slemt.
  • Fravær af oftalmisk patologi: Hvis en person går til en øjenlæge, vil denne læge ikke være i stand til at identificere problemet. Derfor fortsætter den påvirkede person et normalt liv, indtil deres symptomer forværres.
  • Mindre hukommelsestab: Efterhånden som lidelsen forværres, vil der være et lille hukommelsestab, som nogle vil betragte som normalt. Efterhånden som sygdommen skrider frem, vil deres hukommelse blive værre og værre.
  • Begyndelsen på demens: En person med denne tilstand vil præsentere hypometabolisme og hypoperfusion, der kan opdages med en test, som involverer en neuroradiologisk undersøgelse. Bemærk dog, at demens først opstår i de senere stadier af sygdommen.

Læs også: Forskellen på demens og Alzheimers

Diagnose af posterior kortikal atrofi

Som du kan se, er symptomerne på posterior kortikal atrofi meget langsomme, men progressive. Derfor kan det nemt blive for sent, inden en person går til en neurolog.

Så hvis du bemærker ændringer i dit syn, sammen med et mindre hukommelsestab, skal du ikke tøve med at gå til en professional.

Den første test, der bruges til at diagnosticere posterior kortikal atrofi, er en blodprøve. De kan blandt andet vise vitaminmangler. Derefter vil en læge udføre en mere fuldkommen undersøgelse af øjet.

Diagnostiske tests slutter dog ikke der. For at være helt sikker, vil der blive udført andre neurologiske tests, såsom MR og tomografier. Hvis alt tyder på, at du muligvis har posterior kortikal atrofi, er der forskellige behandlinger, du kan vælge.

Læs også: De 8 bedste øvelser til at styrke din hjerne

Behandling af posterior kortikal atrofi

Personer spiller skak som del af behandlingen af posterior kortikal atrofi

At spille spil er en god form for terapi, da det kan hjælpe med at sænke posterior cortikal atrofis progression og symptomer.

Når du først har modtaget en positiv diagnose for posterior kortikal atrofi, er der to mulige behandlinger, du kan vælge. Husk dog på, at ingen af ​​dem vil kurere dig, da det er en degenerativ sygdom.

  1. Den første behandling involverer brug af medicin til at behandle symptomer, der kan opstå på grund af denne lidelse. Medicinen reducerer angst og depression, hvis det er til stede.
  2. Den anden er kognitiv terapi, der kan bruges til at bevare de færdigheder, der ikke er beskadiget af sygdommen, og forsinke dens effekter. Man kan også gennemgå fysioterapi, det ligeledes vil hjælpe på disse områder.

Disse to behandlingsmuligheder fokuserer hovedsageligt på at forbedre en persons livskvalitet og behandler kun deres symptomer. Målet her er at forsinke forringelsen af ​​deres evner og færdigheder, og dermed forbedre den angst og depression, der kan komme med denne sygdom.

Hvis du er i tvivl, skal du tale med din læge

Vi ønskede at gøre dig opmærksom på posterior kortikal atrofis symptomer i denne artikel. På den måde har du nemmere ved at genkende de første symptomer og kontakte din læge så hurtigt som muligt.

Som vi nævnte før, vil en tidlig diagnose gøre en stor forskel. Bare rolig: Der er hjælp til dig.

Det kan interessere dig ...
Demens (Svær neurokognitiv lidelse)
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Demens (Svær neurokognitiv lidelse)

Demens, også kendt som neurokognitiv lidelse, påvirker hukommelse, opfattelse og problemløsning. Desværre er der ingen kur mod denne lidelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Caixeta, Leonardo Ferreira, Taleb, Alexandre Chater, Ghini, Bruno Galafassi, Soares, Vânia Lúcia Dias, Caixeta, Victor de Melo, & Vargas, Ciro. (2013). Posterior cortical atrophy – a prototypical case of dementia beginning with visual symptoms: case report. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia76(5), 314-316.
  • Carvajal Castrillón, Julián, Aguirre, Daniel Camilo, & Lopera, Francisco. (2010). Perfil clínico y cognitivo de la atrofia cortical posterior y sus diferencias con la enfermedad de Alzheimer esporádica tardía y familiar precoz. Acta Neurológica Colombiana26(2), 75-86. Retrieved March 31, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-87482010000200004&lng=en&tlng=es.
  • Custodio, N., Alva-Diaz, C., Becerra-Becerra, Y., Montesinos, R., Lira, D., Herrera-Pérez, E., … & Valeriano-Lorenzo, E. (2016). Rendimiento en pruebas cognitivas breves, de adultos mayores con demencia en estadios avanzados, residentes de una comunidad urbana de Lima, Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública33, 662-669.
  • Delgado D, Carolina, & Donoso S, Archibaldo. (2009). Atrofia cortical posterior. Revista médica de Chile, 137(11), 1482-1487. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872009001100012

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.