Dihydrotestosteron: Hvad det er og tilknyttede sundhedsproblemer

Dihydrotestosteron spiller en meget vigtig rolle i udviklingen af mandlige kønskarakteristika. Det er dog også forbundet med problemer som alopeci hos mænd og visse prostatasygdomme.
Dihydrotestosteron: Hvad det er og tilknyttede sundhedsproblemer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Dihydrotestosteron er et androgen – med andre ord et mandligt hormon. Det spiller en vigtig rolle i udviklingen af kønskarakteristika hos fosteret. Det er også forbundet med seksuel udvikling, libido, muskelmasse og andre aspekter.

Dihydrotestosteron er en forbindelse, der har sin oprindelse i testosteron, som er det mandlige hormon par excellence. Fem procent af testosteron omdannes i sidste ende til dihydrotestosteron. Dette androgen har også indflydelse på hårtab og prostatasundhed.

Hvad er dihydrotestosteron?

Læge viser en patient en skærm

Dihydrotestosteron er et mandligt kønshormon, der kan påvirke f.eks. prostatasundheden.

Dihydrotestosteron, eller DHT, er et mandligt kønshormon, dvs. et androgen. Alle hormoner af denne type påvirker udviklingen af mandlige kønskarakteristika. De er også kendt som androgene hormoner.

Dihydrotestosteron er resultatet af en proces, hvor der sker en omdannelse af testosteron. Dette sker ved hjælp af et enzym kaldet 5-alpha reduktase. Denne proces finder sted i prostata, testikler og binyrer.

Det anslås, at dihydrotestosteron er ca. tre gange så potent som testosteron. Blandt dets egenskaber har det en indvirkning på prostatavækst, hårindplantning i hovedbunden og hårvækst i ansigtet og på kroppen.

Dihydrotestosterons betydning for den seksuelle udvikling

Dihydrotestosteron spiller en vigtig rolle under udviklingen af et embryon. Det har direkte indflydelse på dannelsen af de mandlige ydre kønsorganer. Hvis der er noget galt med dette hormon, kan der opstå tilfælde af tvetydigt køn.

I puberteten spiller dihydrotestosteron en vigtig rolle i udviklingen af kønskarakteristika, da det bidrager til udviklingen af kønsorganer og væksten af kønsbehåring og kropsbehåring. Det får også prostata til at vokse.

Sammen med testosteron påvirker dette hormon udtrykket af seksuelle præferencer og adfærd. Det anses for at være det vigtigste androgen, der er involveret i prostata og hårsække.

Piger har også dihydrotestosteron, men dette hormons rolle i kvindekroppen er endnu ikke kendt i detaljer. Det ser ud til at spille en rolle for udviklingen af kønsbehåring og bestemmer pubertetens indtræden.

Dihydrotestosteron-relaterede sygdomme

Både mænd og kvinder kan få problemer i forbindelse med høje eller lave niveauer af dihydrotestosteron. Hos begge køn kan disse problemer dog være milde i nogle tilfælde og mærkbare i andre tilfælde. Lad os se nærmere på dette.

Du vil måske også være interesseret i: Find ud af, hvorfor din menstruation kommer tidligt

1. Seksuel udvikling

Høje niveauer af dihydrotestosteron hos mænd giver ingen mærkbare virkninger. For kvinder kan der, når dette sker, være overskydende ansigts- og kropsbehåring og dybere stemme. Der kan også være problemer med menstruation.

Hvis hormonniveauet er lavt, oplever kvinder ingen nævneværdige virkninger. Derimod har det en indvirkning på mænd. Hvis du er i puberteten, udvikler du måske ikke krops- og ansigtsbehåring, eller dine kønsorganer udvikler sig måske ikke fuldt ud.

2. Alopecia

Mand med alopecia grundet dihydrotestosteron

Overskud af dihydrotestosteron i hårsækkene kan føre til alopecia hos mænd.

Hos mænd er dihydrotestosteron den vigtigste faktor i udviklingen af androgen alopecia. Hos kvinder kan det også spille en rolle i hårtab, men det er kun en af de faktorer, der spiller ind.

Dette hormon er til stede i hårsækkene. Når dets niveau er meget højt, forårsager det alopecia af hormonel og genetisk oprindelse. Dihydrotestosteron klæber sig til hårsækkene og får dem til at skrumpe, hvilket resulterer i skaldethed.

Mere grafisk udtrykt er det, som dihydrotestosteron gør, at det kvæler hårsækken. Den umiddelbare virkning er tab af vitalitet, styrke og farve i håret. Efterhånden som processen skrider frem, opstår hårtab. Denne proces er kendt som “miniaturisering”.

3. Prostataproblemer

Dihydrotestosteron kan også påvirke prostata, da det er til stede i dette organ. Høje niveauer af dette hormon er blevet forbundet med udvikling og forværring af godartet prostatahyperplasi.

Der er dog ingen beviser på, at dette androgen er oprindelsen til prostataforstørrelse. Med andre ord forværrer det tilstanden, men skaber den ikke.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Journal of Urology viste, at de mest aggressive prostatakræftformer er relateret til lave niveauer af dihydrotestosteron i kirtlen. Det vil sige, at faldet i dette hormon tillader tumorvækst, sandsynligvis på grund af udviklingen af et større antal androgenreceptorer.

4. Andet

Hos både mænd og kvinder menes dihydrotestosteron at bidrage til udviklingen af akne samt til muskeludvikling, den menneskelige adfærd med aggression og libido og til insulinfølsomhed og blodkars sundhed. Høje eller lave niveauer af hormonet kan bidrage til sundhedsproblemer på disse områder.

Lægekonsultation anbefales i tilfælde af mistanke om problemer med dihydrotestosteron

Der findes flere produkter til behandling af alopecia, og de er fremstillet af inhibitorer af enzymet 5-alpha reduktase. Lad os huske på, at det er dette enzym, der fremmer de processer, der omdanner en del af testosteron til dihydrotestosteron.

Det er imidlertid blevet påvist, at disse produkter kan blive årsag til problemer som erektil eller ejakulationsdysfunktion, tab af libido, depression og gynækomasti eller brystvækst hos mænd. Der bør udvises forsigtighed ved brugen af dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Aizpún, M. A., Castelo-Branco, C., Ortega, R., & Moreno, J. C. (2005). Causas e impacto psicológico del hirsutismo. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 33(6), 267-268.
  • Mulinari-Brenner, F., Seidel, G., & Hepp, T. (2011). Entendendo a alopecia androgenética. Surgical & Cosmetic Dermatology, 3(4), 329-337.
  • Machado, A. J., Navaroli, F., & Mallea, L. (2021). Un método no cromatográfico para la determinación de dihidrotestosterona en plasma. Revista Cubana de Medicina, 25(9).
  • Nishiyama T, Ikarashi T, Hashimoto Y, Suzuki K, Takahashi K. Association between the dihydrotestosterone level in the prostate and prostate cancer aggressiveness using the Gleason score. J Urol. 2006 Oct;176(4 Pt 1):1387-91.
  • Sahin A, Liu Y, Kam WR, Darabad RR, Sullivan DA. Dihydrotestosterone suppression of proinflammatory gene expression in human meibomian gland epithelial cells. Ocul Surf. 2020 Apr;18(2):199-205.
  • Swerdloff RS, Dudley RE, Page ST, Wang C, Salameh WA. Dihydrotestosterone: Biochemistry, Physiology, and Clinical Implications of Elevated Blood Levels. Endocr Rev. 2017 Jun 1;38(3):220-254.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.