Donepezilhydrochlorid: Indikationer og advarsler

Donepezilhydrochlorid er et stof, der bruges til Alzheimers, der er relativt godt tolereret. Som med ethvert lægemiddel er der dog tidspunkter, hvor moderate eller alvorlige bivirkninger også kan forekomme.
Donepezilhydrochlorid: Indikationer og advarsler

Sidste ændring: 22 december, 2022

Donepezilhydrochlorid er det næst mest populære FDA-godkendte lægemiddel til behandling af mild til moderat Alzheimers. Der er dog intet, der tyder på, at dets kontinuerlige brug kan forbedre patienters adfærd, funktionelle kapacitet eller livskvalitet i øjeblikket. Det bremser heller ikke udviklingen af ​​denne sygdom.

Under alle omstændigheder har dette lægemiddel dog nogle fordele i forhold til andre lignende midler derude. Dette skyldes, at Donepezilhydrochlorid har en mere simpel dosering og også en forbedret sikkerhedsprofil. Der er ingen registreringer af levertoksicitet blandt brugerne.

Der er dog stadig behov for flere kliniske forsøg med længere varighed, for at kompensere for manglen på bevis for dets sundhedsmæssige fordele. Disse skulle også besvare spørgsmålet om, hvorvidt disse sundhedsmæssige fordele er langvarige.

Alzheimers eller demens?

Ældre mand med Alzheimers har brug for Donepezilhydrochlorid

Alzheimers er den mest almindelige årsag til demens, men der er også andre. Denne sygdom rammer normalt ældre. Demens er ikke en sygdom, men en del af en gruppe symptomer, der forringer hukommelsen, evnen til at tænke og overordnede sociale færdigheder. Det påvirker en persons daglige liv markant.

Selvom Alzheimers er den mest almindelige årsag til demens, er dens årsag stadig ukendt. Selv uden at kende udløseren, har forskerne bemærket, at folk, der er ramt af denne sygdom, har amyloid plagues og neurofibrillære tangles i hjernen:

 • Amyloid plaques er en ophobning af et protein kendt som “beta-amyloid”.
 • Neurofibrillære tangles er en samling af et fibrøst protein ved navn “tau”.

Nogle mennesker er genetisk disponerede for denne sygdom. Der er dog andre faktorer, såsom alder, Downs syndrom og alvorlig kognitiv svækkelse.

Symptomer på Alzheimers

Hvad angår symptomer, har følgende en tendens til at forekomme:

 • Hukommelsestab
 • Svært ved at kommunikere, resonnere, planlægge og koordinere
 • Forvirring og desorientering
 • Depression
 • Angst
 • Paranoia

Virkningerne af Donepezilhydrochlorid i kroppen

Illustration af demens

Demens er forbundet med tabet af en bestemt type neuron.

Nogle medikamenter, herunder donepezil, kendt som acetylkolinesterasehæmmere, kan forsinke nedbrydningen af ​​et kemikalie kendt som acetylkolin. Den måde, det fungerer på, er, at dette stof frigøres i det synaptiske rum mellem en neuron og en anden, så neurotransmission udløses.

Hvis der ikke er nok acetylkolin i hjernen, fungerer det ikke ordentligt. Personer vil således føle symptomerne forbundet med denne sygdom. På denne måde forsinker Donepezil nedbrydningen af ​​dette stof ved midlertidigt at øge dets niveauer.

Der er endnu ingen kur mod demens. Det eneste, som videnskabsmænd er helt sikre på, er, hvordan man forsinker den kognitive tilbagegang. Vi håber dog stadig på at finde en kur mod senil demens eller Alzheimers.

Læs også: Forskellen på demens og Alzheimers

Donepezilhydrochlorids bivirkninger

Dette lægemiddel tolereres relativt godt. De fleste af dets forventede bivirkninger er også midlertidige. Nogle gange kan der dog også forekomme andre moderate eller alvorlige virkninger.

De bivirkninger, der er relateret til lægemidlets kolinergiske virkning, er de mest sandsynlige, på grund af udtræden af ​​behandlingen i de første 12 uger. Samlet set er disse de mest almindelige:

Læs også: Sådan opdager du tegn på Alzheimers

Advarsler og forholdsregler

Røntgen af hjernen

Nogle mennesker skal være særlig forsigtige, når de bruger dette lægemiddel. Dette skyldes, at nogle er overfølsomme over for piperidinderivater. Også gravide eller ammende kvinder bør holde sig væk fra dette lægemiddel.

Dette skyldes hovedsageligt, at der stadig ikke er nogen resultater vedrørende dens bivirkninger.
Tilsvarende skal mennesker med et af følgende problemer også undgå at tage denne medicin:

 • Muskelberoligende med succinylcholin
 • Hjerterytmeforstyrrelser
 • Mavetarmlidelser
 • Urinobstruktionsforstyrrelser
 • Glaukom
 • Astma eller KOL

Konklusion om Donepezilhydrochlorid

Donepezilhydrochlorid er et stort fremskridt inden for neurologiområdet. Derfor repræsenterer det en betydelig forbedring i behandlingen af ​​demens relateret til Alzheimers. Der er dog stadig meget at undersøge, så forskere kan finde den endelige kur mod denne sygdom.

Mennesker, der skal gennemgå denne behandling, skal have en pålidelig person med et generelt godt helbred, som kan administrere de doser og retningslinjer, der er fastlagt af lægen.

Det kan interessere dig ...
Auriculoterapi mod Parkinson’s
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Auriculoterapi mod Parkinson’s

Parkinson's har ingen kur, der kan helbrede det. Men der er kommet nogle nye behandlinger. En af disse behandlinger er auriculoterapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Villar Fernández, I. (2007). Utilización de fármacos específicos para la enfermedad de Alzheimer. Neurología: Publicación Oficial de La Sociedad Española de Neurología.
 • Custodio, N., Montesinos, R., Bendezú, L., Cortijo, P., Torres, H., & Escobar, J. (2017). Efectos de inhibidores de colinesterasa en pacientes con enfermedad asociada a cuerpos de Lewy. Anales de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.15381/anales.v69i3.1133
 • Azanza, J. R., S�daba, B., Quetglas, E. G., & Escolar, M. (1998). Donepezilo: una nueva opci�n en el tratamiento de la enfermedad de Alzheimer. Revista de Medicina de La Universidad de Navarra.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.