Den dovne keto-kost: Hvad er det, og hvad er dens risici?

Vi vil vise dig, hvad den "dovne keto"-kost er, en alternativ kost med et meget lavt kulhydratindtag, som kan bidrage til at forbedre sundheden i visse situationer. Læs med.
Den dovne keto-kost: Hvad er det, og hvad er dens risici?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den dovne keto diæt er en meget restriktiv form for ketogen diæt, der har til formål at reducere kulhydratindtaget så meget som muligt for at opnå visse fordele. Denne diættilgang fungerer dog ikke for alle. Overholdelsen er ikke altid god, og dette kan betinge opfølgningen på mellemlang sigt og øge rebound-effekten.

Samtidig skal det bemærkes, at kulhydratfattige diæter måske ikke er egnede til visse personer, især atleter. I disse tilfælde er kulhydrater det vigtigste energisubstrat til aktiviteter med høj intensitet.

Hvad er den “dovne keto”-kost baseret på?

I modsætning til andre mere fleksible ketogene kostprotokoller tillader den dovne keto-kost et maksimalt dagligt indtag på 20 gram kulhydrater. På denne måde sikrer den en konstant tilstand af ketose, hvor leveren producerer glukose fra andre elementer, såsom aminosyrer og fedtsyrer.

I denne version tælles kalorier ikke. Det eneste, der betyder noget, er at kontrollere denne grænse på 20 gram kulhydrater.

Dette kan have positive virkninger i behandlingen af visse patologier, såsom type 2-diabetes. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Journal of Medical Internet Research.

Faktisk er denne type kost blevet populær for at forbedre håndteringen af sygdomme forbundet med centralnervesystemet, som f.eks. i tilfælde af medicinresistent epilepsi. Der er mange beviser på, at denne tilgang reducerer intensiteten og hyppigheden af anfald betydeligt. Det kan være et ønskværdigt alternativ for disse patienter.

Det bruges nu til at forbedre kropssammensætningen. Dette har dog sine fordele og ulemper.

Hvis der er en metabolisk patologi, kan det virke. Sammen med andre gode vaner. Men når det drejer sig om mennesker, der blot er overvægtige, er der mindre restriktive muligheder, som vil give bedre resultater over tid.

Vi skal også søge personens komfort.

Vægttabsdiæter skal være acceptable for at give langsigtede resultater.

Risici ved den “dovne keto”-kost

Risiciene ved den dovne keto-diæt er begrænsede. Det er en sikker tilgang til sundhed, selv om den kan give visse kortvarige bivirkninger.

De fleste af dem er gastrointestinale, såsom forstoppelse, og de skyldes manglen på fibre, der følger med denne diæt. Dette stof er trods alt nødvendigt for at øge bolusvolumenet og lette transit i fordøjelseskanalen.

Du kan også opleve det, der er kendt som ketogen influenza i løbet af de første par dage. Dette er beskrevet i en artikel offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Nutrition.

Det forårsager træthed, hovedpine i nogle tilfælde og træthed. Selv om det aftager efterhånden som dagene går, kan det for nogle mennesker forårsage overdrevent ubehag. En gradvis introduktion til fremgangsmåden ville reducere intensiteten af dette problem.

Men måske er den største risiko forbundet med udøvelsen af motion. Hvis man udfører fysisk aktivitet under ketoseforhold, vil det medføre et fald i præstationsevnen.

Og når vi taler om styrketræning, kan forekomsten af muskelskader også være øget. Derfor anbefales intens sport ikke på nuværende tidspunkt.

Hvis målet er at forbedre kropssammensætningen, er det muligt at vedtage en doven keto-diæt, om end ledsaget af let aerob træning. Det høje proteinindtag vil være effektivt til at fastholde magert væv og undgå katabolisme. Til gengæld vil ketosesituationen stimulere mobiliseringen og oxidationen af fedtstoffer.

Fødevarer til den dovne keto-kost

Ketogene diæter bør ordineres af ernæringseksperter, som vil vejlede folk undervejs. Især med hensyn til, hvordan de skal træne.

Du er måske også interesseret i: Fordele og ulemper ved keto kuren

En ekstrem version, der er svær at følge

Som du har set, er den dovne keto-diæt en ekstrem udgave af den ketogene diæt. Den er ikke let at følge for de fleste mennesker, da den indebærer en jernhård begrænsning af fødevarer.

Den kan blive monoton og gentagende, når man ser bort fra de gastrointestinale virkninger, den kan forårsage. Af denne grund er tilslutningen normalt ikke god.

Som det sidste skal man huske på, at hvis målet er at forbedre den generelle sundhed, er det ikke nok at optimere kosten. Det vil være nødvendigt at implementere en række vaner som helhed.

Det er f.eks. vigtigt at fremme regelmæssig fysisk træning, især ved at lægge vægt på styrketræning. På denne måde holdes den indre inflammation under kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Saslow, L. R., Mason, A. E., Kim, S., Goldman, V., Ploutz-Snyder, R., Bayandorian, H., Daubenmier, J., Hecht, F. M., & Moskowitz, J. T. (2017). An Online Intervention Comparing a Very Low-Carbohydrate Ketogenic Diet and Lifestyle Recommendations Versus a Plate Method Diet in Overweight Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Journal of medical Internet research19(2), e36. https://doi.org/10.2196/jmir.5806
  • Ułamek-Kozioł, M., Czuczwar, S. J., Januszewski, S., & Pluta, R. (2019). Ketogenic Diet and Epilepsy. Nutrients11(10), 2510. https://doi.org/10.3390/nu11102510
  • Bostock, E., Kirkby, K. C., Taylor, B. V., & Hawrelak, J. A. (2020). Consumer Reports of “Keto Flu” Associated With the Ketogenic Diet. Frontiers in nutrition7, 20. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.00020

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.