En kost til type 2 diabetes: Hvad du bør vide

En tilstrækkelig kost er afgørende, når det kommer til at styre type 2 diabetes. Derfor bør en del af din behandling omfatte fokusering på din kost.
En kost til type 2 diabetes: Hvad du bør vide
Ariadna Álvarez Martínez

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Ariadna Álvarez Martínez.

Sidste ændring: 16 september, 2022

At foretage ændringer i din kost er en kritisk del af behandlingen for mennesker med type 2 diabetes. Hver person skal tilpasse mængden af kulhydrater, de spiser, efter deres behov. I dagens artikel fortæller vi dig, hvad du bør vide, når det kommer til en kost til type 2 diabetes.

Sammen med medicin og regelmæssig fysisk træning hjælper en kost, der er tilpasset din diabetes, med at forbedre og normalisere dit blodsukkerniveau.

Skal din kost være rig eller fattig på kulhydrater?

I de senere år har anbefalingerne for mængden af kulhydrater, du skal spise, ændret sig. I øjeblikket oplyser American Diabetes Association, at der ikke anbefales nogen præcis mængde kulhydrater til behandling af type 2 diabetes.

Det er imidlertid logisk at tro, at mængden af kulhydrater, hver person skal spise, afhænger af deres personlige karaktertræk, fysiske aktivitet, andre sygdomme, de måtte have osv.

For eksempel bør mængden af mad som brød, ris, pasta eller bælgfrugter øges for folk, der dyrker regelmæssig motion. På den anden side bør disse mængder reduceres for mennesker, der er mere stillesiddende.

Forskellige kulhydrater

Husk, kulhydratrige fødevarer bør ikke fjernes fra din kost, hvis du har type 2 diabetes. I stedet er det vigtigt at finde ud af den rigtige mængde at spise efter dine behov.

Derudover bør personer, der tager insulin eller en oral medicin, der kan forårsage hypoglykæmi, være særligt opmærksomme på deres kulhydratindtag. De bør spise lignende mængder kulhydrater i hvert måltid i løbet af dagen.

Når det kommer til kulhydrater, er der to grupper, som mennesker med diabetes skal være særligt opmærksomme på:

Sukkerarter

 • Almindelig sukker.
 • Nogle sødestoffer kan ligne fruktose.
 • Frugt og frugtsaft.
 • Mælk og yoghurt.
 • Slik og bagværk.
 • Sukkerholdige drikkevarer.
 • Chokolade.

Stivelse

Stivelse findes i kornrige fødevarer som:

 • Ris.
 • Pasta.
 • Kartoffel.
 • Grøntsager.
 • Brød og bagværk.
 • Korn.

Uanset hvad bør en sundhedsperson være den, der udvikler og tilpasser din kost til type 2 diabetes. En fagperson vil tilpasse kosten til dine personlige behov og individuelle karaktertræk.

Generelle retningslinjer for en kost til type 2 diabetes

En anmeldelse offentliggjort i International Journal of Health Sciences fastslår, at patienter med type 2 diabetes bør forstå betydningen af kost, når det kommer til sygdomsbehandling og en bedre livskvalitet. Ved at se på deres kost kan patienter også reducere risikoen for komplikationer. Nogle andre anbefalinger er:

 • Spis en bred vifte af sunde fødevarer. Dette er vigtigt for at sikre, at du får nok næringsstoffer. Derfor bør du sørge for at inkludere alle fødevaregrupper i hvert måltid.
 • Spis friske grøntsager. Ikke-stivelsesholdige grøntsager omfatter mørkegrønne og mørkegule grøntsager, som agurk, spinat, broccoli, romainsalat, kål, bladbede og peberfrugt. Stivelsesholdige grøntsager omfatter på den anden side majs, limabønner, gulerødder og søde kartofler.
Frugt og grønt
 • Spis frisk og hel frugt. Undgå dåsefrugter, sirup og saft. Sukkerholdige væsker har været forbundet med en øget risiko for at udvikle metaboliske tilstande, ifølge de seneste undersøgelser.
 • Spis fuldkorn. Sørg for, at halvdelen af de korn, du spiser hver dag, er fuldkorn, der er fiberrige. Fiber i din kost hjælper med at forhindre blodsukkeret i at stige for hurtigt.
 • Mejeriprodukter. Husk, at mælk, yoghurt og andre mejeriprodukter indeholder naturlige sukkerarter, selvom de ikke indeholder tilsat sukker. Dette er vigtigt at huske på, når du planlægger måltider, så du kan blive i det ønskede blodsukkerinterval. Nogle fedtfrie mejeriprodukter indeholder også meget tilsat sukker. Så sørg for at læse etiketten.

Glem ikke fiberen

Når det kommer til at styre din diabetes, er det vigtigt at inkludere en masse fiber i din kost. Dette stof hjælper med at stimulere mæthed, og det forsinker gastrisk tømning, som ifølge denne undersøgelse udgivet af Diabetology har en positiv indvirkning på blodglukoseniveauer.

Derudover er det vigtigt, at du regelmæssigt får fiber i din kost, så du kan reducere risikoen for metaboliske tilstande.

Kost til type 2 diabetes er grundlæggende

Som du kan se, er en tilstrækkelig kost afgørende, når det kommer til at styre din type 2 diabetes. Derfor bør en del af din behandling omfatte fokusering på din kost.

Selvom der er nogle generelle retningslinjer, som alle bør overveje, er det altid bedst at tale med en specialist. En ernæringsekspert kan hjælpe med at udvikle en madplan, der bedst passer til dine individuelle behov.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sami W, Ansari T, Butt NS, Hamid MRA. Effect of diet on type 2 diabetes mellitus: A review. Int J Health Sci (Qassim). 2017;11(2):65–71.
 • Scharf RJ., DeBoer MD., Sugar sweetened beverages and children’s health. Annu Rev Public Health, 2016. 37: 273-93.
 • Honsek C., Kabisch S., Kemper M., Gerbracht C., et al., Fibre supplementation for the prevention of type 2 diabetes and improvement of glucose metabolism: the randomised controlled optimal fibre trial. Diabetologia, 2018. 61 (6): 1295-1305.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.