Du er kun ansvarlig for, hvad du siger

Uanset hvor meget du prøver, hvis din partner ikke deler dine synspunkter eller ikke vil forstå dem, så bliver kommunikation umuligt, og det er på tide at acceptere dette på en respektfuld måde
Du er kun ansvarlig for, hvad du siger

Sidste ændring: 25 maj, 2019

Du er kun ansvarlig for, hvad du siger. Kommunikation er svært. Det er nemt at blive misforstået, især hvis den anden har sin egen stædige opfattelse af tingene.

Mange er ikke indstillet på at lytte, men vil kun reagere. Forudfattede meninger er en diskret måde at kategorisere virkeligheden på, før man forstår den. En af de mest almindelige kommunikationsfejl er at tale før man tænker.

Hvis du har prøvet at forklare nogen noget igen og igen, og vedkommende gentagne gange misforstår hvad du siger eller drejer dine ord, så er det måske på tide at acceptere at han eller hun ikke er anstrengelsen værd.

Det du siger, det du kommunikerer, og det andre opfatter

Det første, der skal være på plads, hvis du gør dig forhåbninger om at kommunikere effektiv, er respekt.

Kommunikations”strategier”, der mangler respekt, kommer aldrig til at virke. Det duer for eksempel ikke at hæve stemmen eller forsøge at tage ordet før den anden er færdig. Det er derimod godt at bevare øjenkontakten og beskytte den gode stemning, selv hvis den anden siger noget, du ikke er enig i.

Se også denne artikel efter “Du er kun ansvarlig for, hvad du siger”:

36 spørgsmål der gør dig forelsket på kun 1 time

Hvilken slags kommunikation har du udviklet?

Den form for kommunikation, man oplever gennem barndommen og den tidlige ungdom, påvirker meget måden, hvorpå man selv håndterer andre som voksen.

 • En mere autoritær form kan for eksempel føre til den klassiske envejskommunikation. Her respekteres andres meninger ikke. I stedet er man kun interesseret i at åbne munden selv.
  En person, som bruger en autoritær form for kommunikation lytter ikke aktivt eller sætter sig ind i andres situationer. De er begrænset af deres behov for at sætte dagsordnen og for at give ordre. Alt dette kan få et barn til at tro, at det, de føler eller tror på, ikke er vigtigt.
 • Uden tvivl er det modsatte af dette en form for kommunikation, der er demokratisk og effektiv. Her opnås gensidig respekt og forståelse for hvad begge ønsker at kommunikere.
  En person, der lærer denne form for kommunikation fra en tidlig alder, forstår, hvordan man opfylder andres behov ved omhyggeligt at overveje hvert ord, samt lade sit selvværd vokse og skabe en bedre personlig tryghed.

Tjek denne artikel efter “Du er kun ansvarlig for, hvad du siger”:

7 optimistiske vaner

Det er vigtigt at lytte til “det, der ikke bliver sagt”

Du kan lytte til det, der ikke bliver sagt ved at bruge din indlevelsesevne. Hvis du prøver at sætte dig ind i, hvad andre oplever, kan du bedre forstå, hvor de vil hen med deres kommunikation. Det kan hjælpe dig med at forstå ting omkring dem, som de ellers aldrig ville have sagt højt.

 • Nogle gange er en sætning mere end blot en række ord med en bestemt mening. Talerens ansigtsudtryk, deres tone og deres kropssprog er ligeledes vigtigt. Lær at genkende nonverbal kommunikation, som nogle gange kan have større betydning end ordene, der bliver sagt.
 • Hvis du snakker med andre ansigt til ansigt kan du aflæse deres sindsstilstand og humør ud fra øjnene.
 • Det er vigtigt at dyrke ansigt-til-ansigt forhold, hvor man skaber øjenkontakt. Ens blik er fuld af visdom, intuition og nærhed. Det er den vigtigste del af kommunikationen. Det skyldes, at kommunikation først og fremmest er designet til at udvise følelser.

Du behøver ikke at give forklaringer til de personer, der kun opfatter, hvad de selv vil

Nogle gange må man erkende, at man har tabt på forhånd. Selvom vedkommende elsker dig, er det ikke sikkert, de kan forstå dig.

 • Nogle gange kan samtalen gå meget længere end til at handle om følelserne. Værdier er et endnu mere følsomt emne.
 • Nogle forældre har for eksempel en bestemt ide om, hvem deres børn skal være sammen med eller gifte sig med. Børnene har måske værdier, som forældrene ligger mindre vægt på.

Nogle gange kan det være umuligt at skabe forståelse hvor der kun er forudindtagethed. Begge parter skal have ønsket om at forstå hinanden, før kommunikationen kan lykkes.

Før du fortsætter med at kæmpe en nytteløs kamp, har du måske intet andet valg end at acceptere, at andre personer vil have anderledes synspunkter, og de vil måske ikke kunne forstå dig, lige meget hvor meget du prøver at kommunikere.

Husk, at på trods af alt dette, bør man dog altid behandle andre med respekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.