Efter ferien hud-syndrom: Hvad er konsekvenserne?

Den bedste måde at undgå efter ferien hud-syndrom på er at forebygge det. Det vil sige ved at passe på din hud i løbet af ferien. Hvis det ikke lykkes, er der også passende foranstaltninger til at modvirke det.
Efter ferien hud-syndrom: Hvad er konsekvenserne?
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 03 april, 2024

Efter ferien hud-syndrom er en tilstand, der kan forårsage en række negative effekter på huden efter sommeren. Solen, såvel som en reduktion i rutinemæssig pleje i løbet af ferien, kan forårsage en vis grad af hudforringelse.

Det er helt normalt, at sommerferien medfører flere ændringer i livsstil. Ud over mere solbadning er der også normalt skødesløshed med at spise og drikke, hyppig brug af swimmingpools og andre faktorer. Alt dette giver anledning til efter ferien hud-syndrom.

Efter ferien-syndrom omtales nogle gange generelt for at henvise til den følelsesmæssige tilstand af modstand, når man vender tilbage til arbejdet efter ferien. Men huden vil også have lidt i denne periode og kan kræve særlig pleje.

Hvad er efter ferien hud-syndrom?

Kvinde tjekker sit ansigt i spejlet
Efter ferien vil du måske bemærke, at din hud ikke ser så godt ud, som den plejer. Dette er efter ferien hud-syndrom.

Efter ferien hud-syndrom er en tilstand af forringelse, der finder sted efter sommerferien. I denne fase er man mere udsat for solen, besøger oftere stranden og swimmingpools, har mere friktion med sandet og er mindre omhyggelig med at sove og spise.

Alt dette tilsammen forårsager en række effekter på huden. Huden er normalt mere beskadiget end på andre tidspunkter af året. Generelt ser den mere tør, mat og ru ud, og mange gange har den pletter eller akne.

Et af de aspekter, der har størst indflydelse på dette, er manglen på forebyggende foranstaltninger om sommeren. Det er ikke ualmindeligt, at folk kommer sent hjem og glemmer at fjerne deres makeup. Eller at de ikke smører sig ind i solcreme så regelmæssigt, som de burde. Eller måske undlader man at reducere klorskader med passende foranstaltninger.

Sådan påvirker det hudens sundhed

Det er et faktum, at efter ferien-syndromet påvirker hudens sundhed. Den mest mærkbare effekt er som regel tørhed eller mangel på fugt i huden. Ekstreme temperaturer, UV-stråler, vind og hyppig kontakt med vand eller klor er ansvarlige for dette.

Selv det faktum, at man bader oftere, får huden til at miste fugt. Efter ferien hud- syndrom rammer alle hudtyper. Det har forskellige manifestationer, såsom følgende:

Der er også usynlige skader i efter ferien hud-syndrom. Disse kommer fra negative processer, der finder sted på det intra- og ekstracellulære niveau. Oxidativt stress, inflammation og mitokondriel og cellulær toksicitet øges. Dette forårsages af UVA- og infrarød stråling samt synligt lys.

Reparerende behandlinger: Efter ferien hud-syndrom

Den bedste måde at modvirke virkningerne af efter ferien hud-syndrom på er at genoptage skønhedsrutinerne samt sunde vaner så hurtigt som muligt. Hudpleje, sammen med en passende kost og ordentlig hvile, hjælper huden med at genvinde sin elasticitet og glans. Generelt er de anbefalede handlinger som følger.

Rensning

Ideelt set bør man foretage en lidt dybere rensning hver dag. Det er dog vigtigt ikke at overdrive: tre minutter er nok. Det er bedst at bruge produkter som de følgende:

  • Med hygroskopisk virkning. De hjælper med at holde på fugten i længere tid. Disse stoffer omfatter glycerin, sorbitol og propylenglycol.
  • Okklusiver. Disse forhindrer fordampning af vand. De omfatter vaseline, lanolin, squalen, bivoks osv.
  • Kemisk interaktion. De fremmer også væskeophobning. Disse omfatter urinstof og alfa-hydroxysyrer, især mælkesyre.

Eksfoliering

Eksfoliering er et supplement til rensning og et af de mest effektive tiltag til at overvinde efter ferien hud-syndromet. Det bør gøres mindst en gang om ugen. Det er bedst at bruge naturlige og skånsomme produkter for ikke at angribe huden yderligere.

Fugtgivning

Kvinde påfører fugtighedscreme for at mindske efter ferien hud-syndrom
En af de bedste foranstaltninger efter ferien er at fugte huden i dybden.

Efter ferien hud-syndrom kræver en mere intens fugtgivning end på andre tidspunkter af året. Det er vigtigt at påføre en mild fugtighedscreme hver dag og derefter et lag solcreme om morgenen. Hverken det ene eller det andet bør udelades. Glem heller ikke en øjencreme.

De bedste fugtighedscremer til brug i dagtimerne er olie-i-vand-emulsioner. Om natten er det bedst at bruge et produkt, der indeholder mineralske olier, vaseline, lanolinalkohol og vand. Der er mange produkter, der er mærket “nærende creme”, som indeholder disse elementer.

Overvind efter ferien hud-syndrom

Selvom ovenstående foranstaltninger normalt er nok til at vende hudproblemer efter ferien, er der nogle gange brug for mere. Det er især tilfældet, hvis der er urenheder eller akne, eller hvis hudens ældning opfattes som meget alvorlig.

I alle disse tilfælde er det bedst at konsultere en hudlæge for at få råd om de bedste muligheder, der findes. Det er muligt, at en særlig æstetisk behandling kan være nødvendig, og det er lægen, der bedst kan give vejledning i denne henseende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Nagore, E., Botella-Estrada, R., Requena, C., Serra-Guillén, C., Martorell, A., Hueso, L., … & Guillén, C. (2009). Perfil clínico y epidemiológico de los pacientes con melanoma cutáneo según el grado de exposición solar de la localización del melanoma. Actas Dermo-Sifiliográficas, 100(3), 205-211.
  • Freer-Bustamante, E. (1999). El uso adecuado de protectores solares en Costa Rica. Revista Costarricense de Ciencias Médicas, 20(1-2), 103-111.
  • Del Olmo, R. O. (2012). La piel y su síndrome post-vacacional. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (519), 40-42.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.