Solcreme til læberne: Hvorfor er det vigtigt at bruge?

Det er lige så vigtigt at bruge solcreme til læberne som at beskytte resten af din hud mod UV-stråler og eksterne miljøfaktorer.
Solcreme til læberne: Hvorfor er det vigtigt at bruge?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 09 maj, 2023

At beskytte læberne mod skader forårsaget af UVB/UVA-stråler er måske en af de mest forsømte handlinger i en ansigtsrutine. Det er en anden fejl at tro, at denne forholdsregel kun gælder, når man tager på stranden. Selv hvis dagen ser overskyet ud, skal solcreme til læberne bruges dagligt. Du må ikke stoppe med at bruge den uanset årsagen.

Ligesom du passer på huden på resten af kroppen mod sol, kulde og forurening, er det vigtigt at inkludere læberne i ritualet. Det er et sart område, der kræver særlig kosmetik.

Læbepomade kræver en solbeskyttelsesfaktor (SPF) med et passende spektrum for at kunne modstå høje temperaturer, vind, lys og andre vejrforhold, som ansigtet udsættes for. Som nævnt af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) anbefales regelmæssig påføring af solcreme, da den beskytter mod solens to typer ultraviolet stråling.

Hvad er solcreme til læberne?

Solcreme til læberne beskytter huden mod miljømæssige aggressioner. Den opnår sit formål ved at dække området med et lag, der indeholder vitaminer og næringsstoffer, som er ideelle til at fugte og forskønne.

Produktet er grundlæggende til daglig brug. Hvis man ignorerer det, giver det anledning til sprækker, flager og sprukne læber.

I en artikel fra Clínica Alemana står der, at sådanne tilstande kan forsvinde med simpel pleje, f.eks. ved at fugte læberne. Hvis man lader dem udvikle sig, vil det få konsekvenser, der kræver intensiv behandling.

Når du bruger solcreme på dine læber, stopper du også tegn på for tidlig ældning. Det er det samme som med kroppens hud: Udsættelse for solen uden filter fører til pletter, rynker og forbrændinger på læberne.

I stick- eller lotionform skal du sørge for altid at have et beskyttende kosmetikum ved hånden mod stråling. Det er den eneste måde at mindske vejrets aggressioner mod huden på.

Kvinde påfører solcreme

Kosmetiks solbeskyttelsesfunktion skal passe til den aktivitet, du udøver.

Vi opfordrer dig til at læse: Seks tips til at beskytte læber mod solen

Fordele ved at bruge solcreme til læberne

Det er klart, at hovedformålet med solcreme til læberne er at beskytte læberne mod stråling. Du må ikke forveksle lipgloss med solcremestifter, da førstnævnte kun tilfører farve. Uden den ekstra beskyttelse kan læbernes tilstand forværres.

For at sikre dig, at det virkelig er en beskytter, skal du tjekke, at etiketten angiver SPF, og den skal helst være højere end 15. Kun med det rigtige produkt får du antioxidant, reparerende og antiinflammatoriske fordele.

De forhindrer udtørring

Den kosmetiske sammensætning af solcreme til læberne giver næring, elasticitet og hydrering. Det mindsker stramhed og virker som et forebyggende middel for allergikere.

De beskytter mod ydre aggressioner

Barcelona College of Pharmacists forklarer, at læberne ikke har svedkirtler og kun har meget få talgkirtler, så ydre agenser angriber dem lettere. Ved at anvende læbepomade med SPF beskyttes ydersiden af munden mod ekstrem kulde og vind – to specifikke faktorer, der udløser sprækker.

De forbedrer dit udseende

Det er sandt, at makeup skjuler ufuldkommenheder som f.eks. tørre læber. Men denne tilstand kan forebygges ved regelmæssig brug af læbepomade. Så hvis du beslutter dig for ikke at bære makeup, vil dine læber se bløde og glatte ud.

Beroligende egenskaber

Patienter med dermatologiske lidelser, f.eks. udslæt eller forkølelsessår, skal passe på læsionerne, så solen ikke forværrer dem. Læbefiltre lindrer ubehag eller svie som følge af begge diagnoser.

Anbefalede ingredienser i en god solcreme til læberne

De vigtigste komponenter i en solcreme til læberne er fugtighedscremer og blødgørende midler. Blandt dem, der fugter, er hyaluronsyre, glycerin og aloe vera. For at fugte læberne overvejer man petrolatum eller vaseline, smør og kokosolie.

Hvis de ikke indeholder disse stoffer, vil fugten fordampe fra læberne, og de vil ende med at blive mere tørre. Kig efter kosmetik med formuleringer, der er rige på mineralolier og med nogle af følgende ingredienser:

  • Kakaosmør: Det giver A-, C- og E-vitamin. Det modstår kontakt med vand i mere end en time, garanterer intens fugt og er en antioxidant.
  • Abrikoskerneolie: Dette er en fugtighedscreme med maksimal styrke. Den indeholder E-vitamin, nærer og bidrager til at forebygge ældning af huden.
  • Morgenfrue: Dette er en plante, der er fordelagtig til at berolige følsom hud. Den beroliger og fugter også. Kombineret med hvedekimolie giver det en bedre reaktion.
  • Shorea-smør: Dette hjælper med at reducere væsketab. Formler, der indeholder det, er mindre tætte. Harpiksen fra denne plante er beroligende, antioxidant og lindrer irritation.

Undgå solcreme med mentol, kamfer eller fenol.

Kvinde bruger solcreme til læberne

Konsekvenser af ikke at bruge solcreme til læberne

Hvis du ikke bruger solcreme på læberne, er de ubeskyttet mod stoffer, der skader deres tilstand, og du er nødt til at ty til camouflage med makeup.

Desuden fremhæver en artikel offentliggjort af National Library of Medicine i USA brugen af beskytteren til fordel for læbesundheden. Det siger sig selv, at skødesløshed i forbindelse med soleksponering øger risikoen for at udvikle læbekræft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.