Hudpleje om sommeren til babyer og børn

Babyers og børns hud har brug for særlig opmærksomhed om sommeren. Den er mere sart og har en tendens til at få alvorlige læsioner, hvis den ikke beskyttes mod solen. Hvad skal du tage hensyn til for at passe på den? Her er detaljerne.
Hudpleje om sommeren til babyer og børn

Sidste ændring: 04 august, 2022

Hudpleje om sommeren til babyer og børn er meget vigtigt. På grund af deres sarte hud kan solens UV-stråler forårsage problemer, hvis der ikke træffes de nødvendige forebyggende foranstaltninger.

Som vi alle ved, er børn som regel mere udsat for solen på denne tid af året, da mange af de aktiviteter, de deltager i, foregår udendørs. Hvad kan man gøre for at undgå solskader?

7 tips til hudpleje om sommeren til babyer og børn

Sommeren er en af de mest ventede årstider. Men på grund af den pludselige temperaturændring og de mange udendørs planer er det tilrådeligt at være ekstremt forsigtig, især hvad angår hudens sundhed. Udforsk nogle anbefalinger, der har til formål at beskytte babyers og børns hud.

1. Solbeskyttelse

Fra 6-månedersalderen kan babyer bruge solcreme som en del af foranstaltningerne til at afbøde solens aggressioner. Hos yngre babyer er det bedst at undgå direkte udsættelse for solen og holde dem i skyggen for at undgå gener.

Ideelt set bør børn bruge en solcreme med en beskyttelsesfaktor (SPF) på mindst 50. Desuden bør den have et bredt beskyttelsesspektrum, der dækker UVA- og UVB-stråler.

Derudover er det tilrådeligt at begrænse tidspunktet for og mængden af soleksponering, idet timerne mellem kl. 12.00 og 16.00 bør undgås. I dette tidsrum er UV-strålerne mere skadelige.

Solcreme til at sikre god hudpleje om sommeren til babyer og børn findes i flere forskellige præsentationer. Nogle af dem er følgende:

 • Gel.
 • Creme.
 • Spray.
 • Lotion.
 • Salve.
 • Læbepomade.
Solcreme er en vigtig del af hudpleje om sommeren til babyer og børn

Anvendelse af solcreme er afgørende for at forhindre, at børn får læsioner på grund af UV-strålernes påvirkning.

Det er også tilrådeligt at kontrollere produktets udløbsdato, før det anvendes. Når det først er åbnet, holder det sig kun et år. Det skal påføres på ørerne, ansigtet, halsen, armene og alle områder af kroppen, der ikke er dækket af tøj.

Hvis det er muligt, er det bedst at påføre det før soleksponering og gentage påføringen hver anden time. Faktisk bør produktet anvendes selv på overskyede dage, da UV-strålerne passerer igennem på samme måde.

Det er ikke tilrådeligt at bruge lotion, der indeholder p-aminobenzoesyre (PABA), da dette er en hyppig årsag til allergier og forårsager permanente pletter på tøjet. Octylmethoxycinnamat, den UVB-beskyttende faktor, der anvendes til børn, forårsager ikke allergi.

Du er måske interesseret i: Naturlige olier der kan bruges som solcreme

2. Tøj med solbeskyttelse

Om sommeren er en af de grundlæggende forholdsregler til beskyttelse af babyers og børns hud at klæde dem i tøj, der dækker alle dele af kroppen. Husk på, at tøj i sig selv ikke blokerer UV-stråler fuldstændigt. Det kan dog bidrage til at mindske deres virkninger.

Der findes dog nu tekstilvirksomheder, der markedsfører tekstiler med UV-beskyttelse. De har normalt en etiket med angivelse af UV-beskyttelsesfaktor (UPF) på en skala fra 15 til 50+. Jo højere UPF-værdien er, jo mere beskyttelse giver det.

Det er vigtigt at huske, at spædbørn under 6 måneder ikke bør udsættes for langvarig soleksponering, så den bedste mulighed er altid at søge skygge. Selvfølgelig bør deres beskyttelse suppleres med fysiske barrierer som f.eks. tøj og hatte.

3. Insektmiddel: En vigtig del af hudpleje om sommeren til babyer

Man bør ikke overse tilstedeværelsen af insekter denne sommer. Det er dog vigtigt at huske, at det ikke er tilrådeligt at blande insektmiddel med solcreme.

Den korrekte måde er at anvende solcremen 30 minutter før insektmiddel. Det er også bedst at undgå brugen af parfume, kosmetik eller andre produkter med farvestoffer, da de kan forårsage overfølsomhedsreaktioner og irritation.

Barn får myggespray på

Anvendelse af insektafvisende midler forhindrer myggestik og andre insekter, som vi normalt finder i udendørs områder om sommeren.

4. Brug af hatte

Hatte er et godt supplement til at mindske de negative virkninger af soleksponering. Ifølge en artikel offentliggjort i The British Journal of Dermatology er hatte med brede skygger de mest hensigtsmæssige. De beskytter ører, øjne, næse, pande og hovedbund.

Disse områder er modtagelige for skader fra solstråling, selv om de nogle gange overses. Derfor er brugen af dem med til at dække flere områder af kroppen og mindsker sammen med de andre foranstaltninger risikoen for et eventuelt hedeslag.

5. Bade og hygiejne

Hygiejne er vigtigt for at holde børns hudbarriere sund. Bade bør ikke være lange, og de bør heller ikke være med varmt vand for ikke at forårsage dehydrering af huden eller forværre eksem og atopisk dermatitis, som er hyppige tilstande i de første leveår.

En undersøgelse offentliggjort i 2016 i Jornal de Pediatría anbefaler faste sæbebarer og -shampoo (uden rensemidler) for at undgå irritation. Efter hvert bad bør der påføres en lotion eller creme, da det er på dette tidspunkt, at huden absorberer mest af produktet.

Om sommeren er det vigtigt at skylle børns hud efter at have været på stranden eller i svømmehallen for at undgå, at klor udtørrer den. Desuden er det tilrådeligt at tørre dem med et rent håndklæde, især i armhulerne og knæene, hvor fugten holdes tilbage, hvilket kan føre til erytem.

6. Glem ikke at fugte dit barns hud godt som en del af hudpleje om sommeren til babyer

Soleksponering og lange ophold i vandet om sommeren påvirker ofte hydreringen af babyers og børns hud. Derfor er det vigtigt at beskytte vores børns hud med en fugtighedscreme, især hvis den er hypoallergen.

Hos spædbørn skal man være særlig opmærksom på bleområdet. Det er tilrådeligt at bruge en creme, der undgår dehydrering, gnidning og irriterende stoffer og fremmer hudens revitalisering. I disse tilfælde anbefales normalt provitamin B5 og panthenol.

7. Vælg behagelige bleer

Sved og fugtighed om sommeren er hyppige risikofaktorer for udvikling af forskellige former for dermatitis og hudinfektioner. Hos børn er lysken, kønsdelene og balderne de mest følsomme områder på grund af blebrug.

Det er tilrådeligt at bruge åndbare bleer og skifte dem ofte. Desuden er det også gavnligt at lade små børn gå uden ble en gang imellem.

Særlig pleje af nyfødte om sommeren

Generelt har nyfødte babyer en mere sart, tyndere og skrøbelig hud end ældre børn. De har umodne hudforsvarssystemer og er ikke i stand til at regulere deres kropstemperatur særlig godt.

I denne henseende er de vigtigste faktorer, der påvirker nyfødtes hud, sol og varme. Nogle tips til at undgå solskoldning og dehydrering er som følger:

 • Undgå at udsætte det nyfødte barn for direkte sollys.
 • Brug en parasol, og hold om muligt barnet i skyggen.
 • Brug lyst hør- eller bomuldstøj til at klæde dem på.
 • Hold barnet i et ventileret og køligt miljø.
 • Am ofte eller giv vand til babyer over 6 måneder.

Der bør ikke anvendes solcreme i de første seks måneder af livet, da der er større risiko for allergiske reaktioner. Hvis man bader på stranden eller i svømmehallen, bør man bade den nyfødte meget grundigt med rent vand for at fjerne sand og klor.

Det er vigtigt at beskytte babyers og børns hud om sommeren

Soleksponering om sommeren er et meget alvorligt problem, især når det gælder babyer og børn. Det er tilrådeligt at sikre maksimal beskyttelse, da der er stor risiko for forbrændinger og de relaterede komplikationer. Desuden øger solens aggressioner i fremtiden risikoen for hudkræft.

Det kan interessere dig ...
Pleje af babyhud: Ingredienser, der skal undgås i produkter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Pleje af babyhud: Ingredienser, der skal undgås i produkter

Pleje af babyhud kan være med til at forebygge sundhedskomplikationer. Da en babys hud er så sart, er der dog øget risiko for irritation. • Julian E, Palestro AM, Thomas JA. Pediatric Sunscreen and Sun Safety Guidelines. Clin Pediatr (Phila). 2015;54(12):1133-1140.
 • Adam J. Sun-protective clothing. J Cutan Med Surg. 1998;3(1):50-53.
 • Volkmer B, Greinert R. UV and children’s skin. Prog Biophys Mol Biol. 2011
 • Paller AS, Hawk JL, Honig P, et al. New insights about infant and toddler skin: implications for sun protection. Pediatrics. 2011;128(1):92-102.
 • Mendes BR, Shimabukuro DM, Uber M, Abagge KT. Critical assessment of the pH of children’s soap. J Pediatr (Rio J). 2016
 • Kiely AD, Hourihane J. Sun exposure and sun protection practices of children and their parents. Ir Med J. 2009;102(5):139-143.
 • Thoonen K, Schneider F, Candel M, de Vries H, van Osch L. Childhood sun safety at different ages: relations between parental sun protection behavior towards their child and children’s own sun protection behavior. BMC Public Health. 2019;19(1):1044.
 • Phillips D, Adams G. Child care and our youngest children. Future Child. 2001;11(1):34-51.