Egenskaber ved ginkgo biloba

Ginkgo biloba siges at have mange sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er det blevet brugt i kinesisk naturmedicin i hundredvis af år, men mange af disse egenskaber har ingen videnskabelig opbakning.
Egenskaber ved ginkgo biloba

Sidste ændring: 18 december, 2021

Ginkgo biloba er en art, der ikke tilhører nogen familie med levende eksemplarer. Det betyder, at den er det eneste medlem af sin art. Find ud af mere om de forskellige egenskaber ved ginkgo biloba i denne artikel.

Dens oprindelse er kinesisk. Den kan give mange fordele til de personer, der indtager den. Det kan enten være som supplement eller som en infusion.

Hvis du vil kende karaktertrækkene og de påståede egenskaber ved ginkgo biloba, så læs videre! Du skal dog huske på, at det kun er et kosttilskud. Det kan aldrig erstatte den behandling, der er ordineret af en fagperson, som du bør opsøge, hvis du tror, at du har et sundhedsproblem.

Egenskaber ved ginkgo biloba

Dens bogstavelige oversættelse fra kinesisk er “sølvabrikos”, selv om den også kaldes “hvid frugt”. Ginkgo biloba er et meget populært træ i Asien og kan blive op til 35 meter højt med tykke grene og lysegrønne blade i form af en “vifte”. I denne del af verden findes der eksemplarer, der er op til 2.500 år gamle.

I århundreder har dette træ haft flere anvendelsesmuligheder i traditionel kinesisk medicin, som alle er gået i arv fra generation til generation. Desuden markedsføres det til dekorationsformål i haver, da det er et hårdfør træ, der kan tåle forskellige klimaer.

Egenskaber ved ginkgo biloba

Te til at udnytte egenskaber ved ginkgo biloba

I årevis har denne art været brugt til terapeutiske formål, og selv om der ikke er nogen afgørende data omkring dens egenskaber, bruges dens blade stadig i urtemedicin i dag. Lad os se på de vigtigste anvendelsesmuligheder i naturmedicin og se, om der er videnskabeligt grundlag for dem.

Ginkgo Biloba: En allieret for vores hukommelse

Denne plante anvendes ofte hos ældre, da man mener, at den kan hjælpe med at behandle problemer med væske i hjernen. Disse problemer kan til gengæld føre til manglende hukommelse, forvirring, depression eller angst.

Selv om flere undersøgelser rapporterede om forbedringer af hukommelsen i forbindelse med indtagelse af ginkgo biloba, konkluderede en 8-årig undersøgelse koordineret af University of Pittsburgh, at indtagelse af 120 mg af denne plante to gange om dagen ikke var effektivt til at reducere forekomsten af Alzheimers hos ældre mennesker.

Afslutningsvis er der stadig ingen afgørende data, der bekræfter, at ginkgo biloba er god til behandling af Parkinsons sygdom, Alzheimers eller senil demens.

Supplement til behandling af hjerne- og hjerteproblemer

Illustration af hjerne

Ginkgo biloba indeholder flavonoider, stoffer, der ifølge data fra en undersøgelse fra 2018 kan hjælpe med at forebygge hjerte-kar-sygdomme og neurodegenerative sygdomme ved at øge blodgennemstrømningen og reducere sammenklumpningen af blodplader, hvilket bidrager til at reducere risikoen for trombose.

Derfor bruges ginkgo biloba ofte til genoptræning af patienter med slagtilfælde eller hjerteanfald. Vi gentager dog, at disse data ikke er afgørende beviser.

Du er måske også interesseret i: De 6 bedste urter til at sænke blodtrykket

Andre fordele

Illustration af blodomløb

Som afslutning på dette afsnit vil vi gerne nævne, at naturmedicin hævder, at bladene fra dette træ gør det muligt for blodet at cirkulere bedre til hjertet, benene og armene, hvilket giver mere vitalitet og bevægelse til lemmerne. Der er dog behov for mere forskning.

Også i forhold til blodcirkulationen menes det, at det kan hjælpe sexlivet, da det kan bidrage til at øge lysten, forbedre erektionen hos mænd og følsomheden hos kvinder. Men som tidligere er der ingen forskning, der kan underbygge disse påstande.

Som det sidste siger nogle, at det kunne være godt til at hjælpe de personer, der lider af depression. Det kan hjælpe dem til at føle sig i bedre humør.

Kontraindikationer for ginkgo biloba

Vi har allerede set, at de forskellige egenskaber ved ginkgo biloba, når det bruges som kosttilskud, kan være ret vidtrækkende. Før du begynder at tage det, bør du dog konsultere din læge. En læge er i den bedste position til at rådgive dig om dets mulige fordele for dit helbred.

Du bør også være forsigtig, hvis du befinder dig i en af følgende situationer, da denne plante ikke anbefales til disse personer:

 • Personer, der lider eller for nylig har lidt af livmoderblødninger, akutte gastrointestinale eller cerebrale blødninger, myokardieinfarkt, forhøjet blodtryk, gravide eller ammende kvinder, spædbørn og småbørn.
 • Diabetikere: Der har været tilfælde, hvor ginkgo biloba har ændret virkningerne af antidiabetiske lægemidler og forårsaget bivirkninger. Det samme gælder for diabetikere, der ikke er insulinafhængige, men kontrollerer tilstanden med kost og motion.
 • De person, der lider af koagulationsproblemer eller indtager lægemidler, der ændrer denne proces.

Ginkgo biloba kan have interessante egenskaber, som kan være gavnlige for helbredet. Mange af dem har dog ikke noget videnskabeligt bevis for at understøtte dem. Du bør altid konsultere en specialist, før du begynder at tage nogen form for naturmedicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Birks, J., & Evans, J. G. (2009). Ginkgo biloba for cognitive impairment and dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD003120.pub3
 • Carlson, J. J., Farquhar, J. W., DiNucci, E., Ausserer, L., Zehnder, J., Miller, D., … Haskell, W. L. (2007). Safety and Efficacy of a Ginkgo Biloba-Containing Dietary Supplement on Cognitive Function, Quality of Life, and Platelet Function in Healthy, Cognitively Intact Older Adults. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2006.12.011
 • Diamond, B. J., Shiflett, S. C., Feiwel, N., Matheis, R. J., Noskin, O., Richards, J. A., & Schoenberger, N. E. (2000). Ginkgo biloba extract: Mechanisms and clinical indications. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation. https://doi.org/10.1053/mr.2000.3840
 • Weinmann, S., Roll, S., Schwarzbach, C., Vauth, C., & Willich, S. N. (2010). Effects of Ginkgo biloba in dementia: systematic review and meta-analysis. BMC Geriatrics. https://doi.org/10.1186/1471-2318-10-14
 • University of Rochester. Ginkgo Biloba. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=GinkgoBiloba
 • National Center of Complementary and Integrative Health. Questions and Answers: Ginkgo biloba for the Evaluation of Memory (GEM) Study. https://nccih.nih.gov/research/results/gems/qa.htm#q1
  • Evid Based Complement Alternat Med. 2011; 2011: 164139. Published online 2011 Aug 18. Examining Brain-Cognition Effects of Ginkgo Biloba Extract: Brain Activation in the Left Temporal and Left Prefrontal Cortex in an Object Working Memory Task. doi: 10.1155/2011/164139
  • Nutrients. 2018 Dec 1;10(12). pii: E1852. The Effects of Flavonoids on Cardiovascular Health: A Review of Human Intervention Trials and Implications for Cerebrovascular Function. doi: 10.3390/nu10121852.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.