Elektroniske cigaretter: Er de sikre at bruge?

Der har været stor kontrovers omkring e-cigaretter i de seneste år. Er de sikre at bruge? Find ud af mere i denne artikel.
Elektroniske cigaretter: Er de sikre at bruge?

Sidste ændring: 04 marts, 2020

Elektroniske cigaretter opstod som et forsøg på at finde alternative metoder til at reducere den skade, som tobakprodukter forårsager. Men jo mere eksperterne undersøger dem, des flere spørgsmål opstår der vedrørende deres risikofaktorer. Det ser således ud til, at de faktisk forårsager mere skade end gavn.

Der er dog stadig nogen, som er fortalere for deres anvendelse. Derfor er det en god idé at være informeret, så man kan træffe sunde beslutninger vedrørende e-cigaretter.

Er det godt eller dårligt at bruge elektroniske cigaretter?

Forskellige typer elektroniske cigaretter

Det er ikke let at forstå de potentielle effekter ved e-cigaretter (elektroniske cigaretter). Faktisk findes der mange forskellige slags, og i mange tilfælde er deres indhold uklart. 

Selvom e-cigaretter ikke indeholder tobak, så bliver de alligevel klassificeret som tobakprodukter. Således kan du forestille dig deres helbredspåvirkninger og effekt.

Elektroniske cigaretter opstod som en mulighed for at erstatte almindelige cigaretter. Der er imidlertid ingen videnskabelige beviser, der kan redegøre for deres sikkerhed eller effektivitet, når det gælder om at droppe tobakken.

Derfor har man i Argentina endda ratificeret et forbud mod import, distribution og markedsføring, hvilket er endnu et tegn på de sikkerhedsbekymringer, der vedrører e-cigaretter.

Tilgængelige typer elektroniske cigaretter

E-cigaretter fås i mange forskellige størrelser og former. Det kan eksempelvis være i form af cigaretter, cigarer, piber, kuglepenne og USB-pinde.

Disse cigaretter har et batteri, der tænder for apparatet, et varmeelement, der opvarmer e-væsken og omdanner den til aerosol, en patron eller beholder, der indeholder e-væsken samt en åbning til at inhalere aerosolen.

Fremkomsten af nye ord

Begrebet “at dampe” hentyder til inhaleringen af “aerosolen” i en elektronisk cigaret. I Spanien har man blandt andet advaret om de tilknyttede risici og sikkerhedsmæssige bekymringer ved at dampe.

Flere foreninger har bemærket, at det ikke er en metode til at stoppe med at ryge, at brugen er skadeligt for helbredet, og at det tværtimod kan få en til at blive ved med at ryge.

Det er vigtigt at være klar over deres effekt

Kvinde damper på en e-cigaret

Derfor er det vigtigt at ty til passende kilder for at indsamle data fra den videnskabelige litteratur. I en artikel, der blev udgivet af præsidenterne af NPTC og SEPAR, har forfatterne indsamlet beviser på disse og andre spørgsmål, der er relateret til toksicitet, vanedannelse samt apparaternes nyttighed til at hjælpe folk med at stoppe med at ryge.

Forfatterne bemærkede:

Fremkomsten af elektroniske cigaretter har genereret forventninger til deres potentielle nyttighed som en strategi til skadereduktion samt frygt for den mulige tilskyndelse af nikotinforbrug hos unge eller deres skadelige virkning på rygestop.”

Der er dybest set stadig forskellige meninger, og man er endnu ikke helt sikker angående effekten ved elektroniske cigaretter.

Anbefalinger

Hvad angår e-cigaretter, bliver det følgende anbefalet:

  • Det anbefales først og fremmest, at alle mennesker, især børn og unge, undgår brugen af elektroniske cigaretter.
  • For det andet er det bedst at undgå at bruge disse apparater, med eller uden nikotin, i det offentlige rum.
  • Afslutningsvis anbefales det ikke at bruge e-cigaretter til at stoppe med at ryge.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Agencia Nacional de Medicamentos, Alimentos y Tecnología Médica, ANMAT, Argentina.
  • Comité Nacional para la Prevención del Tabaquismo (CNPT).
  • Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica, SEPAR.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.