Emboli i hjernen: Hvad er det og hvordan påvirker det os?

En emboli i hjernen indebærer en blodprops rejse fra et sted i kroppen og hen til hjernen, hvor den forstyrrer blodforsyningen til bestemte neuroner. Det er en akut situation, som kan have seriøse konsekvenser.
Emboli i hjernen: Hvad er det og hvordan påvirker det os?

Sidste ændring: 17 september, 2020

En emboli i hjernen er en type slagtilfælde. Med andre ord, er det en forstyrrelse af blodforsyningen til en del af hjernen. Desværre, er det en meget gængs lidelse og en akut situation. Her, vil vi fortælle dig alt, hvad du bør vide om det.

Hvad er en emboli i hjernen?

Som vi allerede har nævnt, er en emboli i hjernen en type blodprop eller slagtilfælde. Det betyder, at på grund af en forstyrrelse af blodstrømmen i en blodåre i hjernen, får det område af hjernen, der hørte til den blodåre, ikke det blod, det har brug for.

Når et væv stopper med at modtage blod, får det heller ikke nok ilt eller andre næringsstoffer, eftersom blodet er ansvarligt for at transportere disse substanser. Det, der sker, er, at cellerne, der er en del af det væv, først har sværere ved at udøve sine funktioner, og til sidst ender de med at dø.

De forskellige typer af slagtilfælde er baseret på årsagen. En emboli i hjernen er produceret, som dets navn indikerer, af en embolus, der når en blodåre i hjernen.

Denne emboli kan bestå af forskellige substanser, såsom en prop af celler og blodpartikler. Denne blodprop rejser gennem årerne, indtil den når en, som bliver blokeret, på grund af sin størrelse, hvilket forhindrer normal blodgennemstrømning.

Illustration af blod

Årsager og typer af emboli i hjernen

Vi diskuterede, at en emboli kan bestå af forskellige substanser. Nogle af de primære typer af blodpropper og deres årsager er dermed:

  • Blodpropper. Dannet af en blodprop, som får en tykkere konsistens end normalt blod. Dets primære årsag er atrieflimren, hvilket forårsager turbulent blodforsyning til hjertet, hvilket derefter fører til blodpropper. Længerevarende immobilisering, især i benene, efter en operation eller en ulykke, kan også føre til denne tilstand.
  • Luft. En luftboble, der forhindrer blodets passage. Den bliver dannet, når luft formår at komme ind i blodåren. For eksempel, når en medicinsk professionel indsætter en nål for at tage blod.
  • Fedt. De er produceret, når en masse fedt ophober sig i blodet i form af kolesterol.

For at redegøre for det, bør vi bemærke, at forskellen mellem en trombe og en emboli er, at en trombe blokerer blodåren samme sted, som den bliver dannet, uden at slippe væggene. En embolus rejser dog gennem blodbanen, indtil den sidder fast. Årsagerne og typerne af trombe og emboli er derfor oprindeligt de samme.

Læs videre for at lære mere: Sådan opdager du en blodprop i benet

Hvordan påvirker det kroppen og hvad er dets symptomer?

Hjernen er det organ i vores krop, som er mest følsomt over for blodforsyningen. Det skyldes, at den består af mange celler, neuroner, der konstant kræver meget ilt. Forstyrrelsen af blodforsyningen i dette område får hjernevæv til at svinde ind og dø inden for nogle få minutter.

Symptomer på en emboli i hjernen manifesterer sig pludseligt. Der er også tilfælde, hvor de gradvist manifesterer sig inden for nogle timer. Det er dog ikke særlig gængst.

Symptomerne vil afhænge af blodåren, det omhandler, og området, som den transporterer blod til. Nogle af de mest gængse symptomer på emboli i hjernen er:

Denne artikel vil måske interessere dig: Risikofaktorer og symptomer på slagtilfælde

Diagnose og behandling

Illustration af emboli i hjernen

Emboli i hjernen er en akut situation. Det skyldes, at jo længere tid et område af hjernen går uden blodforsyning, jo mere væv vil dø, og konsekvenserne vil være mere seriøse og irreversible. Denne tilstand kræver derfor en hurtig genkendelse af symptomer og at man ringer efter en ambulance.

Når der er blevet ringet efter en ambulance, er sundhedsfagfolkene ansvarlige for at evaluere patientens tilstand. Hvis det er nødvendigt, vil sundhedspersonal udføre tests, såsom en CT-scanning, for at bekræfte, at det er et slagtilfælde, og for at kategorisere den i en af de forskellige typer.

Når lægen har etableret typer af iskæmi i hjernen, vil hastigheden, de behandler det ved, være essentiel. En emboli i hjernen kan blive behandlet med lægemidler, det opløser embolus, eller den kan fjernes med en operation. Dette vil afhænge af typen af embolus og dens placering. Specialister beslutter derfor behandlingen, der passer bedst til hvert tilfælde.

Emboli i hjernen er en akut situation

Det er en gængs lidelse og en akut situation. Det er dermed essentielt at genkende symptomerne og advarselstegnene for at kunne ringe efter hjælp. Derefter vil de beslutte, hvilke trin man skal følge.

Man skal have i baghovedet, at en person ikke altid vil være i stand til at genvinde alle funktionerne, de har tabt, efter at have lidt af et slagtilfælde. Denne tilstand kræver genoptræning, hvis varighed vil afhænge af hver enkelt tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cabrerizo-García JL, Zalba-Etayo B, Martín-Villen L. Embolismo gaseoso arterial cerebral y coronario. Vol. 138, Revista Medica de Chile. Sociedad Medica de Santiago; 2010. p. 1461–2.
  • Actualidades en prevención secundaria de infarto cerebral por fibrilación auricular [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=35550
  • Revista Medicina – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jIHzwkqXDhIC&oi=fnd&pg=PA202&dq=embolia+cerebral&ots=d-dWbKWHhR&sig=i10vOCBY-DMUarKdv6H7ScHtxM8#v=onepage&q=embolia cerebral&f=false

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.