En diæt til psoriasis til at reducere symptomerne

Visse fødevarer kan forværre symptomerne på psoriasis. Lær om de fødevarer, du bør undgå, og hvad du bør inkludere i en diæt til psoriasis.
En diæt til psoriasis til at reducere symptomerne
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 december, 2023

Psoriasis er en hudsygdom, som vi kan lide af på grund af et autoimmunt problem. Den forårsager irritation og rødme på huden. Det fører til hvide pletter, som efterlader huden rød og skællende. Ud over de cremer og medikamenter, der almindeligvis bruges til at behandle denne sygdom, kan en sund diæt til psoriasis være et godt supplement.

Afbalanceret ernæring, medicin og stresshåndtering vil hjælpe med at reducere sværhedsgraden af symptomerne på psoriasis. Du bør dog under alle omstændigheder konsultere din læge.

Efter denne advarsel kan du notere dig de fødevarer, der kan hjælpe dig mod nogle af symptomerne på psoriasis. Sørg dog for først at søge professionel lægehjælp for at finde ud af mere specifikt, hvorfor sygdommen opstår, og hvilke symptomer den har.

Hvis du vil behandle psoriasis, så tag et kig på denne interessante artikel: Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

Hvad er symptomerne på psoriasis?

Psoriasis opstår, når vores immunsystem ved en fejl begynder at angribe vores egen krop og ødelægge dens sunde væv. Dette medfører forandringer i huden, da døde hudceller har en tendens til at ophobes meget hurtigt.

Kvinde med tør hud på kinden
Psoriasis opstår, når vores immunsystem ved en fejltagelse begynder at angribe vores egen krop og dermed ødelægger dens sunde væv.

Normalt vokser disse celler i dybe lag af huden og stiger op til overfladen en gang om måneden. Men hos mennesker med psoriasis sker det unormalt hurtigt. Det kan give nogle af de følgende symptomer:

  • Tør, sølvfarvet hud, dækket af skæl
  • Kløe
  • En lyserød eller rød hudtone
  • Hævet og fortykket hud
  • Ledsmerter (lejlighedsvis)
  • Der kan også forekomme ændringer i neglene (de kan blive lidt tykkere og gullige i farven med små fordybninger)
  • Rigeligt med skæl i hovedbunden

Desværre er psoriasis også ofte en kronisk sygdom. Ifølge eksperter kan den faktisk gå i arv fra forældre til børn.

Diæt til psoriasis: Hvilke fødevarer skal jeg undgå, hvis jeg har psoriasis?

Rødt kød bør ikke indgå i en diæt til psoriasis
Rødt kød er en fødevare, der kan forværre psoriasislæsioner, da det kan øge antallet af cytokiner og forværre symptomerne på psoriasis.

Når du kender de vanskeligheder, du skal igennem, hvis du lider af psoriasis, behøver du blot at vide, hvad du kan gøre, så symptomerne ikke forværres endnu mere. For at dette ikke skal ske, bør du så vidt muligt undgå at spise følgende fødevarer:

Fødevarer, der øger produktionen af cytokiner

Rødt kød

Man mener, at rødt kød er en fødevare, der kan forværre psoriasislæsioner, da det kan øge antallet af cytokiner og forværre symptomerne på psoriasis.

Men i en undersøgelse offentliggjort i Neuronum Journal opdagede forskerne faktisk, at “der ikke blev fundet nogen undersøgelser, der evaluerede suspensionen af rødt kød fra kosten, der ville gøre det muligt at konkludere kliniske ændringer i psoriasis.” Derfor hjælper det ikke nødvendigvis, selvom det er værd at huske på.

Diæt til psoriasis: Undgå mælk

At drikke mælk øger også mængden af cytokiner. Derudover indeholder det kasein, et mælkeprotein, der får kroppen til at producere histaminer, så det er generelt noget, der bør undgås.

Der er dog ingen nyere undersøgelser, der understøtter disse oplysninger, så vi anbefaler, at du spørger en medicinsk specialist, før du foretager ændringer i dine livsstilsvaner.

Kaffe og forarbejdede fødevarer

Kaffebønner og en kop kaffe på et bord
Kaffe øger kroppens produktion af cytokiner, som kan forværre symptomerne på psoriasis.

Både kaffe og forarbejdede fødevarer øger produktionen af cytokiner, så det er altid tilrådeligt at undgå dem for et bedre helbred, som anbefalet i den førnævnte forskning offentliggjort i Journal Neuronum.

Diæt til psoriasis: Spis fisk med måde

Hvis vi har lyst til at spise fisk, kan vi gøre det. Vi bør dog ikke overskride 115 gram to gange om ugen. Det største problem med denne fødevare er tilstedeværelsen af giftigt kviksølv i nogle arter. Hvis du er sikker på, hvor fisken kommer fra, og at den er sund, kan du spise den.

Denne undersøgelse offentliggjort i Dermatological Therapeutic Activity siger dog, at “indtagelse af fiskeolier, der indeholder omega 3 flerumættede fedtsyrer, der er involveret i metabolismen af leukotriener, kan hjælpe med at forbedre psoriasis.” Derfor er nøglen blot at sikre, at den fisk, du spiser, er sund og ikke indeholder tungmetaller.

Undgå gluten, majs og sukker

Brød og mel, der danner teksten "gluten free"
Gluten og majs har inflammatoriske komponenter, så nogle læger anbefaler en glutenfri diæt til personer med psoriasis.

En artikel i Naturopathic Medicine bemærker, at glutenfri diæter har givet forbedringer hos patienter med psoriasis. Vi anbefaler dog, at du konsulterer en læge, før du foretager ændringer i din livsstil. På den måde kan du afgøre, om han eller hun foreskriver, at du fjerner gluten fra din kost.

På samme måde har majs, majsolie og majssirup (fruktose) ofte inflammatoriske komponenter, så du bør forsøge at indtage dem på en afbalanceret måde, selvom der ikke er nok videnskabelige data til at konkludere, at dette er tilfældet.

Sukker har også en tendens til at reducere kroppens immunfunktion, så prøv kun at indtage det på en meget afbalanceret måde.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fødevarer til at hjælpe med at kontrollere psoriasis

Diæt til psoriasis: Undgå alkohol

Ifølge flere undersøgelser kan alkohol være en udløsende faktor for psoriasis. Prøv at skære ned eller helt undgå det, hvis du vil forbedre din psoriasis.

Hvilke fødevarer kan hjælpe mig med psoriasis?

Antiinflammatoriske grøntsager og frugter

Broccoli på tallerken: Denne grøntsag bør indgå i en diæt til psoriasis
Frugt og grøntsager med C-vitamin, betakaroten og andre antioxidanter kan hjælpe med at øge immunforsvarets modstandskraft.

Undersøgelser af psoriasis konkluderer ofte, at indtagelse af frugt og grøntsager med C-vitamin, betacaroten og andre antioxidanter kan bidrage til at øge immunsystemets modstandskraft og fremme et bedre sygdomsforløb.

Så hvilke grøntsager er de mest velegnede? Se på følgende liste, og vælg dem, du bedst kan lide!

Diæt til psoriasis: Frugt og grøntsager

Når det gælder grøntsager, anbefales gulerødder, artiskokker, broccoli, rosenkål, kål og blomkål. Vi kan også spise løg, spinat, majroer og squash.

Hvad angår frugt, er abrikoser, græskar og mango de mest anbefalede til at hjælpe os mod psoriasis.

Vigtige fuldkornssorter

Amaranth, quinoa og boghvede kan blive gode allierede mod nogle af symptomerne på psoriasis. De er meget nyttige for vores kardiovaskulære sundhed. Desuden er de rige på flavonoider, næringsrige, glutenfri og har essentielle aminosyrer.

Hvis du ikke kan finde dem i dit sædvanlige supermarked, så prøv at kigge efter dem i specialbutikker som f.eks. helsekostbutikker.

Fed fisk

Måltid med laks og asparges, som kan indgå i en diæt til psoriasis
Omega-3 i fed fisk kan hjælpe med at lindre smerter, betændelse og rødme i forbindelse med psoriasis.

Tun, laks , sild, søørred og søtunge er vidunderlige kilder til omega-3-fedtsyrer.

Ifølge University of Maryland Medical Center kan omega-3-fedtsyrer hjælpe med at lindre smerter, betændelse og rødme i forbindelse med psoriasis. Sørg for at inkludere dem i din kost!

Diæt til psoriasis: Vigtigheden af fordøjelsesenzymer

Ud over at tage hensyn til egenskaberne ved de fødevarer, vi har angivet, bør du vide, at bugspytkirtlen og andre kirtler producerer basale fordøjelsesenzymer til vores krop, da de er proteiner, og vi har brug for dem til at opfylde vores vitale funktioner.

Men nogle gange producerer disse organer dem ikke i tilstrækkelig mængde, og vi må få dem fra maden. Det største problem er, at maden ofte mister disse vigtige enzymer under tilberedningen.

Folk, der ikke lider af psoriasis, får normalt omkring 25% af de enzymer, de har brug for. På den anden side har de, der lider af psoriasis, normalt ikke nok HCL i maven – dvs. de enzymer, der er så nødvendige for vores helbred.

Derfor er det altid tilrådeligt at spise rå mad, såsom grøntsager, så meget som muligt.

Ting, du skal huske på

Som du har set, er der fødevarer, der kan hjælpe dig med nogle symptomer på psoriasis, mens andre kan forværre dem.

Følg vores råd, men husk, at disse råd kun er et supplement! Du bør altid konsultere en specialist, da psoriasis er et meget alvorligt problem for dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.