En ud af ti mennesker kan miste hørelsen ifølge øre-næse-halslæger

Verdenssundhedsorganisationen advarer om de alvorlige risici for hørelsen fra almindelige handlinger, såsom at blive udsat for høje støjniveauer, følge en utilstrækkelig diæt og indtage visse stoffer. Lær mere her.
En ud af ti mennesker kan miste hørelsen ifølge øre-næse-halslæger

Sidste ændring: 02 september, 2021

En ud af ti mennesker kan miste hørelsen indenfor de næste 30 år, hvis risikofaktorer såsom eksponering for høje lyde, brug af stoffer, der er skadelige for øret, og dårlig diæt ikke mindskes.

Det spanske samfund for otorinolaryngologi og hoved- og nakkekirurgi (SEORL-CCC) erklærede dette på World Hearing Day 2021, der fejres hvert år den 3. marts.

Eksperter hævder, at ifølge data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lider 34 millioner børn og 432 millioner voksne rundt om i verden af deaktivering af høretab, hvoraf 60% skyldes årsager, der kan forebygges.

Ifølge denne organisation kunne tallet i 2050 stige til 900 millioner, hvilket betyder, at en ud af ti mennesker kan lide høretab eller endda miste hørelsen.

Unge risikerer at miste hørelsen

WHO oplyser, at ca. 1,1 milliarder unge risikerer alvorligt høretab på grund af deres hyppige udsættelse for høje lyde i rekreative omgivelser. Mennesker mellem 12 og 35 år er mest udsat for denne type stimulus.

Dr. Luis Lassaletta, formand for Otology Commission af SEORL-CCC, påpegede, at det ikke er let at øge bevidstheden blandt unge om risikoen for høje støjniveauer. Mange af dem besøger hyppigt natklubber, barer og koncerter, hvilket er steder med høje lydniveauer.

Ligeledes er brugen af hovedtelefoner og den kontinuerlige brug af mobiltelefoner risikofaktorer. Eksperter forklarer, at ikke kun intensiteten af lydstyrken tæller, men også eksponeringstiden for disse enheder.

En dreng får en øreundersøgelse

Hørelse, næringsstoffer og lægemidler

En dårlig kost er en anden faktor, der påvirker høretab i alle aldre. Nyligt offentliggjorte undersøgelser forbinder forbrug af sukker og nogle alkoholholdige drikkevarer, såsom øl, med døvhed, især hos ældre.

Dr. María José Lavilla, formand for SEORL-CCC’s Audiologikommission, påpegede, at høje kolesterolniveauer, fedme og diabetes også kunne få folk til at miste hørelsen. For ikke at nævne forbruget af alkoholholdige drikkevarer, rygning og en stillesiddende livsstil.

Ligeledes angav specialisten, at hyppigt brug af lægemidler også er relateret til høretab. Lægemidler såsom ibuprofen, aspirin, diuretika og antibiotika fra aminoglycosidgruppen betragtes som skadelige for ørerne. Derfor bør du forbruge dem med forsigtighed.

En læge, der undersøger en kvindes øre

Forebyggelse hos børn

60% af tilfældene af høretab hos personer under 15 år skyldes årsager, der kan forebygges. Det er især vigtigt at tage nogle grundlæggende foranstaltninger for at forhindre dette problem i denne befolkningsgruppe.

Det vigtigste er at tage sig af moderens helbred under graviditeten og vaccinere børn mod børnesygdomme. 31% af tilfælde af døvhed stammer fra sygdomme som mæslinger, fåresyge og andre børnesygdomme. Til gengæld er 17% relateret til for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og perinatal afyksi.

Det er også vigtigt at få dit barn testet for mellemørebetændelse og sørge for, at de får periodiske øreundersøgelser. Tidlig diagnose forbedrer behandling og prognose betydeligt.

Enkle trin, du kan tage for at undgå at miste hørelsen

Mange lydenheder inkluderer en funktion ved navn “lydtillæg”. Det er software, der sporer lyttevaner og udsender advarsler, når du går ind i usikre høringsmiljøer. WHO-ITU-standarden anbefaler, at alle enheder har denne funktion.

På samme måde anbefaler WHO, at folk undgår at udsætte sig for høje støjniveauer i alle aldre og i ethvert miljø. Hvis det er nødvendigt, skal du bruge høreværn eller ørepropper. Regelmæssige øreundersøgelser er også meget vigtige, da de muliggør tidlig diagnose og behandling af mulige problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ejecutivo, C. (2016). Elaboración de una nueva resolución de la Asamblea de la Salud y de un plan de acción para la prevención de la sordera y la pérdida de audición: informe de la Secretaría (No. EB139/5). Organización Mundial de la Salud.
  • Martín Villares, C., et al. “Perfil lipídico de la sordera ligada al envejecimiento.” Nutrición Hospitalaria 20.1 (2005): 52-57.
  • Mercado, Víctor, Rodolfo Burgos, and Claudio Muñoz. “Ototoxicidad por medicamentos.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 67.2 (2007): 167-177.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.