Fjern ørevoksblokader uden at skade dine ører

Det er okay at bruge vatpinde til at rense ydersiden af dine ører. Det er dog ikke en god idé at bruge vatpinde, når du ønsker at fjerne en indre ørevoksblokade. Det er, fordi de kan ende med at gøre skade på dette delikate organ. 
Fjern ørevoksblokader uden at skade dine ører
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Øreproblemer kan påvirke alle i enhver alder, og de skyldes mange forskellige faktorer. Hvis du oplever høreproblemer, er du måske nødt til at fjerne ørevoksblokader. I denne artikel vil vi kigge på den bedste måde at gøre det på uden at skade dette organ.

Hvad er ørevoks?

Ørevoks er en substans, der produceres naturligt, og dets funktion er at beskytte vores ører fra bakterier og andre skadelige substanser. Ørevoks er desuden naturlig smørelse til den eksterne ørekanal. Det ophobes dog ofte, og det fører til alle mulige former for ubehag såsom irritation, svimmelhed, propper, kløe og endda delvist høretab.

Konsekvenser af ikke at fjerne ørevoksblokader

Animation af øre og vatpind

Det er vigtigt at være opmærksom på de mest almindelige årsager til ubehag i øret på grund af en ophobning af ørevoks. Det er, fordi det kan føre til irritation, når der er en blokade i ørekanalen. Denne ophobning er ofte på grund af brugen af vatpinde, der blot presser det sammen inde i øret.

Det samme kan ske ved brug af andre spidse objekter såsom hårnåle, som du eventuelt kan finde på at fjerne overfladevoks med. Ligesom vatpinde kan denne type elementer skubbe ørevoksen yderligere ind i øret og føre til en blokade. Folk, der bruger ørepropper eller høretelefoner, har også en større risiko for at få en overdreven ophobning af ørevoks.

Symptomer

Når der er for meget ørevoks i en persons ører, kan vedkommende opleve følgende symptomer:

 • Kløe i ørekanalen.
 • En følelse af et tilstoppet øre.
 • Svimmelhed.
 • Ringen for ørerne.
 • Sekret fra ørerne.
 • Høreproblemer.
 • Øresmerter.

Sådan kan du fjerne ørevoksblokader uden at ødelægge dine ører

De følgende anbefalinger har et mønster til fælles. Grundlæggende set skal du ikke putte skarpe genstande ind i din ørekanal. Vatpinde blev designet til det ene formål at rense de overfladiske dele af øret og ikke inde i øret.

Her er nogle bedre løsninger.

1. Saltvandsopløsning

Saltvandsopløsning til at fjerne ørevoksblokader
En saltvandsopløsning er fremragende til at fjerne ørevoks.
 • For at gøre dette skal du blot blande en teske salt med 120 ml vand, indtil det er opløst. Du kan også bruge en kommerciel serum, hvis det gør dig mere sikker.
 • Lad et stykke vat suge i denne blanding og dryp et par dråber af opløsningen ind i din ørekanal, mens du let tilter dit hoved til siden.
 • Hold denne stilling i et par minutter, så væsken kan komme ind i dit øre. Dernæst skal du tilte dit hoved i den modsatte retning for at dræne opløsningen.

2. Oliebaseret præparat

Oliebaserede præparater bliver som regel solgt på apoteker, og det er et af de sikreste og mest effektive midler til at fjerne ørevoks. På grund af ørevoksens olieholdige natur kan disse oliebaserede præparater hjælpe med at opløse blokaden til efterfølgende udtagning.

 • Kom et par dråber af denne olie i dit øre og lad det virke i omkring fem minutter. I mellemtiden skal du forsøge ikke at bevæge dig.
 • Gentag denne procedure i to dage i træk, så proppen af ørevoksen bliver helt opløst.
 • Som det sidste trin skal du vaske dit øre med varmt vand for at fjerne ethvert spor af voks.

3. Brintoverilte

 • Bland ligelige dele af 3% brintoverilte (ikke højere) og vand. Du kan også bruge brintoveriltepræparater fra butikker til dette formål.
 • Put et par dråber af denne blanding i dit øre, mens du tilter dit hoved, så blandingen trænger ind i ørekanalen.
 • Lad blandingen blive i et par minutter, og drej dernæst dit hoved til modsatte side for at dræne den resterende væske.

Du er måske interesseret i: 8 naturlige midler med brintoverilte

4- Karboniseret glycerin

Glycerin er en naturlig ingrediens, der kan hjælpe med at gøre voksen blødere og facilitere udskillelsen af det. Du kan købe det på de fleste apoteker.

 • Kom fire dråber i øret tre gange om dagen for at få de bedste resultater.

5- Olivenolie er et fremragende middel til at fjerne ørevoksblokader

Olivenolie til at fjerne ørevoksblokader
Ørevoks kan opløses i olivenolie.

Disse midler kan hjælpe med at fjerne ørevoks effektivt. Du skal dog tale med din læge, hvis ørevoksen ikke bliver helt opløst, eller hvis du oplever nye symptomer. Du skal huske, at du ikke skal bruge nogen genstande, der kun vil føre til en større ophobning af voks, såsom ørepropper og høretelefoner.

Det kan interessere dig ...
Hvad siger dine ører om dig
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad siger dine ører om dig

Hvad siger dine ører om dig? Dine ører kan fortælle meget om din sundhed. Læs her, hvilke tegn, du skal være opmærksom på, når det handler om ørern...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Burton, M. J., & Doree, C. (2018). Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004326.pub3.
 • Instituto de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello de Madrid. Tapón de cera en los oídos: ¿cómo quitarlos). Diciembre 2018.
 • Mayo Clinic. Oclusión por cerumen. Febrero 2021.
 • Medline Plus. Tapón de cerumen. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Abril 2020.
 • Mills L. Ear wax removal and tinnitus. British Tinnitus Association. Diciembre 2020.
 • Oron, Y., Zwecker-Lazar, I., Levy, D., Kreitler, S., & Roth, Y. (2011). Cerumen removal: Comparison of cerumenolytic agents and effect on cognition among the elderly. Archives of Gerontology and Geriatrics. https://doi.org/10.1016/j.archger.2010.03.025.
 • Personal de Healthwise [Internet]. 20 de noviembre de 2017. Northshore University Healthsystem. [Consultado 2l 19, noviembre, 2018]. Disponible en: https://www.northshore.org/healthresources/encyclopedia/encyclopedia.aspx?DocumentHwid=earp4&;Lang=es-us.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.