Enkle øvelser for patienter med psoriasisgigt

Motion er en god måde at supplere behandlingen af patienter med psoriasisgigt på. Vi ser på årsager og øvelser i denne artikel.
Enkle øvelser for patienter med psoriasisgigt
Eva María Rodríguez

Skrevet og kontrolleret af Fitness- og yogainstruktør Eva María Rodríguez.

Sidste ændring: 24 februar, 2023

Først og fremmest er det vigtigt at huske på, at patienter med psoriasisgigt har at gøre med en autoimmun sygdom, der normalt er bilateral. Det vil sige, at den påvirker både venstre og højre side af kroppen.

Den viser sig normalt ved smerter, stivhed og hævelse af leddene. Selv om der ikke findes nogen kur, er det muligt at kontrollere symptomerne med visse behandlinger. Blandt disse anses motion for at være en af de mest gavnlige. Lad os se på hvorfor.

Fordelene ved motion for patienter med psoriasisgigt

Regelmæssig motion hjælper patienter med psoriasisgigt med at bevare fleksibilitet og bevægelighed i leddene. Husk på, at psoriasisgigt i sig selv forårsager inflammation, hvilket fører til smerte og stivhed.

Derfor oplever personer med psoriasisgigt ofte begrænsninger i bevægelsen. Udøvelse af fysisk træning hjælper dog med at modvirke det.

Gennem udstrækning og aktiviteter med lav belastning er det muligt at forbedre den fysiske form, regulere kropsvægten, øge ledfleksibiliteten og forebygge kardiovaskulære komplikationer.

Svømning og træne på en motionscykel er muligheder, der kan hjælpe med at kontrollere symptomerne på denne autoimmune sygdom.

De generelle tips til træning for patienter med psoriasisgigt

Patienter med psoriasisgigt kan forebygge komplikationer af sygdommen gennem regelmæssig motion. Alligevel er der nogle tips, som man skal huske på forhånd for at tilpasse træningen til tilstanden.

Øvelser med lav belastning

Øvelser med lav belastning er de mest anbefalede for patienter med psoriasisgigt. De omfatter aktiviteter, der ikke belaster leddene for meget, og som indebærer mindre risiko for skader. Gåture, cykling, svømning og yoga er nogle gode eksempler.

Mayo Clinic påpeger, at denne form for motion styrker musklerne og vævet omkring leddene. På den måde er det med til at forhindre, at de bliver stivere. Det bidrager også til forebyggelse og behandling af overvægt, en faktor, der er forbundet med forværring af symptomerne på denne sygdom.

Opvarmning for patienter med psoriasisgigt

Generelt er det tilrådeligt at lave opvarmningsøvelser, før man begynder på en hvilken som helst træningsrutine. Mobilisering af ankler, knæ, hofter, håndled, skuldre og nakke vil forberede kroppen på aktivitet.

Som det fremgår af en gennemgang, der er delt i Sports Medicine, er opvarmning nøglen til at opnå optimal ydeevne under rutinen. I sig selv har det virkninger på temperatur, stofskifte, nerver og psykologisk niveau.

Brug støttepunkter

Hvis det er nødvendigt, er det muligt at bruge vandrestave. Dette giver større stabilitet og mindsker presset på leddene. Der findes mange typer af stave. Det er vigtigt at vælge dem, der passer bedst til dine behov.

Søg professionel rådgivning

En samtale med din fysioterapeut og læge er afgørende for at vælge de aktiviteter, der passer bedst til din tilstand. Husk, at motion under et udbrud ikke er det samme som motion uden for et udbrud.

Sørg for at holde dig hydreret

Hydrering er afgørende for patienter med psoriasisgigt under alle omstændigheder, og endnu mere under fysisk aktivitet. At være godt hydreret er nøglen til at regulere de inflammatoriske processer og holde leddene smidige. Den bedste drikkevare er altid vand.

Hånd- og håndledsøvelser for patienter med psoriasisgigt

Person med håndledssmerter repræsenterer patienter med psoriasisgigt

Specifikke hånd-, finger- og håndledsøvelser for personer med psoriasisgigt omfatter følgende:

 • Åbning og lukning af hånden. Modstand kan tilføjes ved at lukke hånden over en lille, blød bold eller en sammenrullet sok for at styrke musklerne yderligere.
 • Før tommelfingeren hen til hver af fingrene uafhængigt af hinanden, indtil de rører hinanden.
 • Prøv at “gå med tæerne på en glat overflade. Du kan kombinere tilstødende fingre parvis eller gå med dem alle sammen, hvis du har tilstrækkelig kontrol og koordination. Dette kan gøres fremad og bagud, og også fra side til side.
 • Placér underarmen på bordet og lad håndleddet hænge, bøj op og ned (med kontrol, uden at det falder ned) og bevæg dig fra side til side i forskellige vinkler i forhold til armen. Øvelsen kan udføres med lidt vægt (med en let håndvægt eller en lille flaske vand).
 • Læg underarmen og hånden på et bord, og træk med den modsatte hånd forsigtigt fingrene tilbage, så de peger opad, og hold stillingen i 30 sekunder.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Leddegigt og kost: 6 slags morgenmad mod ledsmerter

Fod- og benøvelser til patienter med psoriasisgigt

Nogle specifikke fod- og benøvelser til personer med psoriasisgigt er følgende:

 • Sæt dig på gulvet på et håndklæde eller en måtte, og klem om den yderste kant med tæerne i to til tre minutter.
 • Lad kugler eller små bolde ligge på gulvet, og saml dem op med tæerne.
 • Sid eller læg dig ned og tegn bogstaver eller tal i luften med hver fod.
 • Løft hælene og derefter tæerne flere gange, mens du står med noget at holde fast i, og flyt vægten frem og tilbage, mens du står.
 • Udfør daglige udstrækninger af lægmusklen ved at føre det ene bøjede ben fremad og lade det bageste ben være lige, mens du skubber mod en væg for at intensivere strækket i benene. Stillingen skal holdes i mindst 30 sekunder med hvert ben.

Anbefalede fysiske aktiviteter for patienter med psoriasisgigt

Nogle fysiske aktiviteter anbefales især til personer med psoriasisgigt. De mest fremtrædende er følgende.

Gåture

En person går i en skov

En gennemgang rapporteret i Rheumatology and therapy fremhæver, at gåture i kombination med løbende sundhedsuddannelse mindsker sandsynligheden for opblussen hos patienter med psoriasisgigt.

Du kan udføre denne aktivitet i små sessioner på blot 10 minutter flere gange om dagen, hvis det ikke er muligt at gå i længere tid. For at mindske presset på leddene anbefaler lægerne at gå på flade overflader.

Det er også vigtigt at være opmærksom på dit fodtøj, da det kan have en positiv eller negativ indvirkning afhængigt af dets udformning. Vælg sko, der er beregnet til denne aktivitet.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Hjælper yoga mod slidgigt?

Svømning

Svømning er en ideel øvelse for patienter med psoriasisgigt, da det styrker musklerne og øger fleksibiliteten uden at lægge pres på leddene. Gennem Arthritis Australia: Psoriasisgigt (PsA) støtteprogram fremhæves følgende virkninger:

 • Øget komfort og bevægelsesfrihed i fødder, knæ, ryg og hofter.
 • Mindsket ledsmerter.
 • Opvarmning af muskler og led.
 • Øget udholdenhed og kondition.

Det anbefales at udføre kontrollerede øvelser og, hvis det er muligt, deltage i et hold eller søge professionel hjælp for at få en personlig anbefaling.

Styrketræning med vægte kan hjælpe patienter med psoriasisgigt

En undersøgelse delt via Clinical Rheumatology fremhæver, at udøvelse af modstandstræning bidrager til at forbedre funktionsevne, sygdomsaktivitet og livskvalitet hos patienter med psoriasisgigt.

I den forbindelse er træning med vægte en god mulighed for dem med sygdommen. De fleste er sikre, selv om professionel rådgivning og gradvis træning er vigtigt sammen med hviledage mellem sessionerne for at restituere.

Nogle fordele ved denne aktivitet er følgende:

Yoga

Yoga hjælper med at forbedre styrke og fleksibilitet og er et meget nyttigt redskab til at reducere ledsmerter. Som sådan er det en træningsform, der kan hjælpe folk med psoriasisgigt med at håndtere symptomerne.

Desuden kan du ændre de fleste stillinger, så de passer til dine behov. Det er også muligt at bruge rekvisitter som f.eks. blokke og remme som hjælp under øvelsen. Selv i tilfælde, hvor der er flere mobilitetsproblemer, kan en person med psoriasisgigt således bruge en stol, så det bliver muligt at træne.

Det er vigtigt at få professionel rådgivning og træffe foranstaltninger

Tilstande som psoriasisgigt kræver diagnose og specifik medicinsk opfølgning. Det er vigtigt at informere sin læge om enhver ændring i rutinen, der indebærer inddragelse af fysiske aktiviteter, samt at have specialister, når man begynder at lave nye øvelser, uanset hvor enkle de end måtte synes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kessler J, Chouk M, Ruban T, Prati C, Wendling D, Verhoeven F. Psoriatic arthritis and physical activity: a systematic review. Clin Rheumatol. 2021 Nov;40(11):4379-4389. doi: 10.1007/s10067-021-05739-y. Epub 2021 Apr 29. PMID: 33913069.
 • Psoriatic arthritis – Symptoms and causes [Internet]. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriatic-arthritis/symptoms-causes/syc-20354076.
 • McGowan CJ, Pyne DB, Thompson KG, Rattray B. Warm-Up Strategies for Sport and Exercise: Mechanisms and Applications. Sports Med. 2015 Nov;45(11):1523-46. doi: 10.1007/s40279-015-0376-x. PMID: 26400696.
 • Psoriatic arthritis [Internet]. nhs.uk. www.nhs.uk/conditions/psoriatic-arthritis/.
 • Perrotta FM, Scriffignano S, Benfaremo D, Ronga M, Luchetti MM, Lubrano E. New Insights in Physical Therapy and Rehabilitation in Psoriatic Arthritis: A Review. Rheumatol Ther. 2021 Jun;8(2):639-649. doi: 10.1007/s40744-021-00298-9. Epub 2021 Mar 12. PMID: 33710586; PMCID: PMC8217348.
 • Water exercise. (n.d.). Arthritis Australia: Psoriatic Arthritis (PsA) support program. Available in https://www.mypsoriaticarthritis.org.au/article/things-you-can-do-exercise/water-exercise
 • Roger-Silva D, Natour J, Moreira E, Jennings F. A resistance exercise program improves functional capacity of patients with psoriatic arthritis: a randomized controlled trial. Clin Rheumatol. 2018 Feb;37(2):389-395. doi: 10.1007/s10067-017-3917-x. Epub 2017 Nov 28. PMID: 29185133.
 • Nguyen TT, Jensen CG, Khoury L, Deleuran B, Blom ES, Breinholt T, Christensen R, Skov L. Effectiveness of Mind-Body Intervention for Inflammatory Conditions: Results from a 26-Week Randomized, Non-Blinded, Parallel-Group Trial. J Clin Med. 2021 Jul 14;10(14):3107. doi: 10.3390/jcm10143107. PMID: 34300273; PMCID: PMC8305779.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.