Opdag dette enkle trick til at skære løg uden at græde

Hvordan kan man skære løg uden at græde? En kok afslørede en teknik til at forhindre øjenirritation. Find ud af mere her.
Opdag dette enkle trick til at skære løg uden at græde
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 15 maj, 2023

Løg mangler aldrig i vores køkkener. De giver en særlig smag til mange sauterede, bagte, dampede og endda kolde retter. Men det er sandt, at når man begynder at skære dem, opstår der alle mulige problemer! Så hvordan kan du skære løg uden at græde?

Våde øjne, sløret syn, svie… ringer en klokke? At skære løg kan være en traumatisk oplevelse! Men en førende kok har fundet en løsning til at undgå disse ubehageligheder. I denne artikel vil vi dele, hvordan man kan skære løg uden at græden Er du nysgerrig? Læs videre!

Du vil måske være interesseret i: En guide til glutenfri madlavning

Hvorfor græder vi, når vi skærer løg?

Når et løg begynder at blive skåret, bliver dets celler ødelagt. På grund af dette begynder der at komme en gas ud, som danner et stof, der er kendt som sulfonsyre. Derefter kombineres denne syre med et stort antal enzymer og giver plads til tilstedeværelsen af en anden gas, der kaldes thiopropanalsulfoxid.

Det er denne gas, der når vores øjne, blander sig med det vand, der er til stede der, og producerer svovlsyre. Dette stof er det, der får folk til at begynde at føle en ubehagelig kløe og tårer. Når der er mere vand til stede, forstærkes virkningen, og den visuelle irritation forlænges.

Når kogningen begynder, deaktiveres hvert af enzymerne. Følgelig kontrolleres tilstedeværelsen af gasser.

Løsningen til at skære løg uden at græde anbefalet af en kok

Jack Scalfani, den berømte kok, har udtalt, at han har det ideelle trick til at skære løg uden at græde. Ifølge ham er det første, man skal gøre, at stikke kniven ind i en af løgets sider og stikke den helt ind.

Derefter skal man begynde at bevæge den i en cirkulær bevægelse hele vejen rundt om kanten. Hensigten er her at trække den centrale del, der dannede roden, ud, som er den del, der forårsager tårerne.

Til sidst skærer du resten af løget, som du ønsker det. Når det førnævnte stykke er fjernet, er der ikke længere nogen risiko for at irritere øjnene.

Se denne video for den præcise forklaring på, hvordan man skærer løg uden at græde.

Andre populære tricks til at skære løg uden at græde

Flere mennesker har fundet ud af, at når løg er meget kolde, neutraliseres gasser. På grund af det foreslår de at lægge dem i fryseren 1 time, før de skal skæres.

En anden mulighed er at skære dem i en beholder med vand. På denne måde vil færre gasser blive frigivet og med mindre intensitet.

Andre mennesker sværger til at tænde et stearinlys i det område, hvor du skal skære løget. De har fundet ud af, at dette element hjælper med at absorbere de genererede gasser.

Snittet rødløg ligger i vand

Fordelene ved løg

Løg er en meget vigtig kilde til vitaminer, fordi de indeholder B-, A-, C- og E-vitaminer. De indeholder også flere mineraler, såsom natrium, jern, calcium, magnesium, kalium, zink og fosfor.

En undersøgelse offentliggjort i Semantic Scholar viste, at løg virker mod bakterier. Det ville være et hjælpemiddel mod forkølelse.

Løg på skærebræt repræsenterer at skære løg uden at græde

Som en yderligere faktor indeholder de allicin og alliin. Det er to komponenter., der forhindrer dannelse af blodpropper. Derfor anbefales de i diæter mod hjerte-kar-sygdomme.

Afslutningsvis bør vi også nævne, at de indeholder en kraftig antioxidant, quercetin. Dette styrker immunsystemet og beskytter mod osteoporose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kabrah, Ahmed, Dr. Hani S. Faidah, Dr. Ahmad M Ashshi and Mrs. Safaa A. Turkistani. “Antibacterial Effect of Onion Mr.” (2016).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.